Monimuotoisuuden ja inkluusion edistäminen yrityksissä on noussut viime vuosina yhä tärkeämmäksi aiheeksi niin kansainvälisesti kuin kotimaassamme Suomessakin.
Tämä kehitys on kannatettavaa, sillä tutkimukset ovat osoittaneet, että monimuotoiset ja inklusiiviset organisaatiot menestyvät paremmin, ovat innovatiivisempia ja kykenevät houkuttelemaan ja pitämään kiinni lahjakkaimmista työntekijöistä. Mutta mitä suomalaiset yritykset voivat konkreettisesti tehdä edistääkseen monimuotoisuutta ja inkluusiota omassa toiminnassaan?
Tässä tekstissä tarkastelen muutamia avainkohtia pohjautuen itse havaitsemiini asioihin työelämässä, kokemukseeni monimuotoisuuden edistämiseen niissä organisaatioissa, joissa olen työskennellyt sekä luennoilla sekä erilaisissa kirjoituksissa oppimiini asioihin.
- Johtajuuden sitoutuminen: Ensimmäinen ja tärkein askel kohti monimuotoisuutta ja inkluusiota on yritysjohdon sitoutuminen asiaan. Johto voi näyttää esimerkkiä omalla toiminnallaan ja päätöksenteollaan. Lisäksi on tärkeä viestiä avoimesti ja selkeästi yrityksen arvoista ja tavoitteista monimuotoisuuden suhteen.
- Tietoisuuden lisääminen ja koulutus: Yritykset voivat tarjota koulutusta ja työpajoja, jotka käsittelevät monimuotoisuutta ja inkluusiota. Tällaiset koulutukset voivat auttaa työntekijöitä ymmärtämään erilaisia näkökulmia ja kulttuureja sekä tunnistamaan omia ennakkoluulojaan ja oletuksiaan. Tartuimme itse toimeen ja järjestimme jäsenillemme Monimuotoisuus-koulutussarjan, jossa ihmisoikeuskouluttaja Dakota Robin antoi vinkkejä, miten tunnistaa monimuotoisuuden tarpeet, miten puuttua asiaan ja tärkeintä, miten muuttaa omaa ja organisaation toimintaa.
- Rekrytointiprosessien tarkastelu: Monimuotoisuuden ja inkluusion edistäminen alkaa jo rekrytointivaiheessa. Yritysten pitäisi arvioida omia rekrytointiprosessejaan ja varmistaa, että ne ovat avoimia kaikille lahjakkuuksille, riippumatta esimerkiksi iästä, sukupuolesta, etnisestä taustasta tai vammaisuudesta. Yksi keino viestiä rekrytointiprosessissa on monimuotoisuuslupaus.
- Työympäristön muokkaaminen: Yritysten pitää luoda työympäristö, joka on kaikille työntekijöille inklusiivinen ja turvallinen. Tähän voi kuulua esimerkiksi esteettömät tilat, selkeät käytännöt syrjinnän ehkäisemiseksi ja monipuoliset mahdollisuudet urakehitykseen. Se mikä toimii sinulle itsellesi ei välttämättä toimi kollegalle. Näkevä henkilö voi sulkea silmänsä ja kokeilla samaistua sokean asemaan. Onnistuuko arki silmät kiinni kävellessä?
- Kuunteleminen ja palautteen kerääminen: Yritykset voivat edistää monimuotoisuutta ja inkluusiota myös kuuntelemalla työntekijöitään ja keräämällä säännöllisesti palautetta heidän kokemuksistaan työpaikalla. Tämä auttaa yritystä tunnistamaan mahdolliset ongelmat ja kehityskohteet sekä tekemään tarvittavat toimenpiteet niiden korjaamiseksi.
- Kumppanuudet ja verkostot: Yritysten kannattaa myös rakentaa monimuotoisuutta ja inkluusiota edistäviä kumppanuuksia ja verkostoja muiden organisaatioiden ja yhteisöjen kanssa. Näin voidaan jakaa parhaita käytäntöjä ja oppia toisiltaan. Vinkkaan esimerkiksi Kelan ja DNA:n monimuotoisuustyön hyvinä esimerkkeinä ja THL:n loistavan monimuotoisen työelämän aineiston sekä FIBS ry:n 2022 tutkimuksen inkluusiosta yrityksissä.
Tässä tuli monta omaa vinkkiäni. On tärkeä huomata, että monimuotoisuuden ja inkluusion edistäminen ei ole vain yksittäisten toimenpiteiden lista, vaan se on jatkuvaa työtä, joka vaatii sitoutumista ja päättäväisyyttä kaikilta yritysten ja organisaation jäseniltä. Suomalaiset toimijat voivat kuitenkin ottaa merkittäviä askelia kohti monimuotoisempaa ja inklusiivisempaa työelämää, mikä ei ainoastaan hyödytä yksittäisiä organisaatioita, vaan myös koko yhteiskuntaa.
Monimuotoisuus tekee organisaatioista luovempia, asiakkaista ja työntekijöistä tyytyväisempiä sekä yrityksistä kannattavampia. Muista siis kysyä näistä asioista organisaatiossasi. Miten sinä lähtisit edistämään näitä asioita? Dakota Robinilta olen oppinut yhden tärkeän asian monimuotoisuuden työhön. Lyhyesti ja ytimekkäästi “Älä oleta, kysy!”
Milla Vainio
kehityspäällikkö
Suomalaisen työn liitto