Ajankohtaista aiheesta: Työn tuottavuus

Tuottavuus syntyy merkityksestä ja sähläämisen vähentämisestä

Suomessa käännetään parhaillaan kiviä ja kantoja työn kilpailukyvyn parantamiseksi. Vaikeiden säästöpäätösten rinnalla on erittäin tärkeää huolehtia suomalaisen työelämän ja työpaikkojen uudistumisesta, jotta työn tuottavuus kasvaa ja luottamus työelämään säilyy.

Tuottavuuden hopealuotia ei ole olemassa

Viimeaikaisissa keskusteluissa tuottavuuden lisääminen on nostettu keskiöön Suomen talouden ja työllisyyden parantamisessa. Erilaisia ehdotuksia on esitetty siitä, miten tuottavuutta parannetaan. Esiin on nostettu niin digitalisaatioon panostaminen, yrittäjyyteen kannustaminen kuin infrastruktuurin kehittäminen. Lisäksi tehtyjen työtuntien määrän nostaminen ja kustannuskilpailukyky palkkamaltin muodossa ovat olleet keskustelun ytimessä. Kansallinen Kokousbarometri: jopa 40 prosenttia kokouksista koetaan tehottomiksi

Kansallinen Kokousbarometri 2015 -selvityksen mukaan suomalaisten työpaikkojen kokoustamisessa on paljon parannettavaa. Jopa 40 prosenttia kaikista kokouksista koetaan tehottomiksi ja vastaajien arvion mukaan jopa joka neljäs kokous voitaisiin hoitaa sopimalla asioista ilman kokousta. Kokoustaminen vie keskimäärin 9,5 tuntia viikossa työaikaa kyselyyn vastanneilta.

Revitäänkö tuottavuus selkänahasta?

Ei, se löytyy korvien välistä. Kaikki tietävät, että maailma muuttuu. Se muuttuu nyt nopeammin kuin koskaan, huomenna vielä nopeammin. Kaikista maailmanhistorian tieteen tekijöistä kuulemma vielä puolet on elossa. Teknologian muutos on eri osa-alueilla eksponentiaalista, niiden vuorovaikutusalueilla eksponentti on vielä isompi. Kaiken tämän keskellä voi kuitenkin viihtyä, samalla kun osaamista, tuottavuutta ja elämää voi jatkuvasti parantaa – rennosti ja kaikesta nauttien.