Työn tulevaisuus

Kolme syytä, miksi Suomessa on hyvä tehdä töitä

Monien unelmissa siintää työpaikka ulkomailla. Varsinkin nuorien aikuisten kaukohaaveet eivät tunnu muuttuneen satojen vuosien aikana, vain maat ovat. Siinä missä ennen haavepaikkoina saattoi olla Pohjois-Amerikka tai Ruotsi, nykyään esimerkiksi Thaimaa tai Intia saattavat houkutella nuoria työntekijöitä. Miksi Suomeen kuitenkin kannattaisi jäädä töihin? IT-palvelufirma Vincit Oy:n toimitusjohtaja Tomi Pienimäen mielestä suomalaisessa työelämässä on tiettyjä todella harvinaislaatuisia ja loistavia piirteitä.

Työtavat mullistuvat – näin varmistat jaksamisesi

Kauan odotettu loma. Tuijotat tyyntä maisemaa. Yhtäkkiä kännykkä kilahtaa. Työsähköposti odottaa. Punainen ykkönen on saatava pois näkyvistä, joten sormesi hakeutuu avaamaan sähköpostin. Suomalainen työelämä tuntuu kehittyvän suuntaan, jossa työntekijän pitäisi olla jatkuvasti tavoitettavissa. Keskustelimme Viittomakielialan Osuuskunta Vian toimitusjohtaja Outi Huuskon kanssa suomalaisten työtapojen muutoksista ja jaksamisesta epäsäännöllisten työaikojen puitteissa.

Suomalainen työelämä vahvistuu, työntekijänäkökulma ristiriitainen

Suomalaisen Työn Liiton kehittämän Suomalaisen työn indikaattorin positiivinen kehitys lupaa valoisia näkymiä tulevaisuudelle, sillä indikaattorissa erityisesti pidempää aikaväliä luotaavat mittarit ovat vahvalla tasolla. Työntekijöiden mahdollisuudet vaikuttaa työnsä sisältöihin kuitenkin heikkenivät samalla kun yleinen tuottavuus nousi.

Suomalaisen työn indikaattori – tiivistelmä

Suomalaisen Työn Liiton kehittämän Suomalaisen työn indikaattorin positiivinen kehitys lupaa valoisia tulevaisuuden näkymiä. Nyt päivitetty indikaattori osoittaa, että suomalainen työelämä on nousussa niin työntekijöiden, yritysten kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Samaan aikaan kun tuottavuus nousi, työntekijöiden kokemus mahdollisuuksista vaikuttaa työnsä sisältöihin kuitenkin laski.

Tutkimus: Suomalaisyritysten näkymissä valonpilkahduksia – työntekijöillä vaarana tippua kehityksestä

Suomalaisen Työn Liiton kehittämä suomalaisen työn indikaattori osoittaa, että suomalainen työelämä on kehittynyt myönteisesti sekä yritysten että yhteiskunnan näkökulmasta. Yritysinvestointien määrä on kasvussa, ja suhdannenäkymät parantuneet. Samaan aikaan työntekijän näkökulmasta työelämän tilanne on heikentynyt. Kadottaako suomalainen työelämä tekijänsä?

Suomalaisen työn indikaattori – tiivistelmä

Suomalaisen Työn Liitto on luonut Suomalaisen työn indikaattorin, joka kuvaa vuosittain merkityksellisen työn kehitystä. Nyt päivitetty indikaattori osoittaa, että suomalainen työelämä on kehittynyt myönteisesti sekä yritysten että yhteiskunnan näkökulmasta. Yritysinvestointien määrä on kasvussa, ja suhdannenäkymät parantuneet. Samaan aikaan työntekijän näkökulmasta työelämän tilanne on heikentynyt.