Suomi 100 -vuoden suomalaista työtä parhaiten tukenut teko äänestetty – kärjessä Uudenkaupungin autotehtaan massiiviset rekrytoinnit

Suomalaisten mielestä parhaiten kotimaista työllisyyttä tukenut teko vuonna 2017 oli Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaalleen vuoden aikana tekemät rekrytoinnit. Toiseksi eniten työllisyyttä nähtiin edistäneen Meyerin Turun telakan tilaukset, selviää Suomalaisen Työn Liiton tekemästä tutkimuksesta. 

Suomalaisen Työn Liiton tutkimukseen vastasi yli 1 000 suomalaista, jotka äänestivät kuluneen vuoden parhaan työllisyysteon. Ensimmäiseksi äänestettiin Valmet Automotiven rekrytoinnit (18 %), toiseksi Meyerin Turun telakan tilaukset (14 %) ja kolmanneksi kokonaisverokannan säilyminen samalla tasolla kuin aikaisemmin (9 %).

Uudessakaupungissa sijaitsevalla Valmet Automotiven tehtaalla oli alkuvuodesta 2 300 työntekijää, mutta Daimler AG:lta saadun tilauksen johdosta Uudenkaupungin autotehtaalla henkilöstömäärä on noussut jo noin 4000:ään. Toiseksi vahvimmin työllisyyttä edistivät vastaajien mukaan Meyerin Turun telakan tilaukset, joiden ansiosta telakalle rekrytoidaan tulevina vuosina useampi tuhat uutta työntekijää.

”Varsinais-Suomessa on käynnissä investointibuumi, jonka myönteiset vaikutukset säteilevät koko Suomeen”, kommentoi Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala. ”Valmet Automotiven ja Meyerin vahva kasvu luo uusia työpaikkoja paitsi itse tuotantopaikoille Uuteenkaupunkiin ja Turkuun myös ympäri Suomen alihankintaketjujen ja palvelujen kautta.”

Kolmanneksi eniten kannatusta parhaana työllisyystekona keräsi kokonaisverokannan muuttumattomuus (9 %) sekä kesätyösetelit ja etsivä nuorisotyö (8 %). Myös uudet kasvispohjaiset ruokatuoteinnovaatiot (6 %), paperiteollisuuden investoinnit tehtaisiin (5 %), elintarvikeviennin laajentuminen Aasian markkinoille (5 %) ja kilpailukykysopimuksen voimaantulo (5 %) keräsivät ääniä.

”Nuorten saumaton ja nopea kiinni pääseminen työelämään on elintärkeää Suomelle, ja siksi onkin hienoa, että sekä kesätyösetelit että etsivä nuorisotyö nousivat korkealle vuoden työllisyysteko -listalla”, Lausala toteaa.

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan ja Taloustutkimuksen toteuttamaan internetpaneelitutkimukseen lokakuussa 2017. Siihen vastasi 1 065 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista.

Mikä oli suomalaista työtä parhaiten tukenut teko vuonna 2017?

  • Uudenkaupungin autotehdas 18 %
  • Turun Telakka, Meyerin tilaukset 14 %
  • Kokonaisverokantaa ei nostettu 9 %
  • Kesätyöseteli ja etsivä nuorisotyö (nuorten aktivointi) 8 %
  • Uudet kasvispohjaiset ruokatuoteinnovaatiot 6 %
  • Paperiteollisuuden investoinnit tehtaisiin 5 %
  • Elintarvikeviennin laajentuminen Aasian markkinoille 5 %
  • Kilpailukykysopimuksen voimaantulo (Kiky) 5 %

Lisätietoja:

Tero Lausala, toimitusjohtaja, Suomaisen Työn Liitto, 050 407 2623, tero.lausala@suomalainentyo.fi
Jokke Eljala, tutkimuspäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 374 7410, jokke.eljala@suomalainentyo.fi

Made by Finland -kampanja on Suomalaisen Työn Liiton, sen jäsenten ja yhteistyöorganisaatioiden yhteinen kampanja ja virallinen osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Kampanjassa on mukana yli 80 Suomalaisen Työn Liiton jäsenyritystä ja sen tavoitteena on lisätä ylpeyttä suomalaista monimuotoista työtä kohtaan. Made by Finland kokoaa yhteen myös suomalaisen työelämän asiantuntijat. Osana Made by Finland -kampanjaa Suomalaisen Työn Liitto, Tekes, Työelämä 2020 -hanke ja Työterveyslaitos tarkastelevat ja kehittävät yhteistyössä suomalaista työelämää ja sen vahvuuksia. www.madebyfinland.fi