Kysely: viinimarja on suosikki suomalaisten puutarhoissa

Suomalaisille luonto on lähellä sydäntä, ja monelle viherpeukalolle oman pihan antimet ovat kesää parhaimmillaan. Viinimarja on yleisin löydös suomalaisten puutarhoissa, kertoo Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus. Puutarhahankinnoissa tehtävillä valinnoilla voi samalla tukea suomalaista työtä, kampanja muistuttaa.

Taloustutkimuksen toteuttaman Sinivalkoinen jalanjälki -kyselyn mukaan suomalaiset kasvattavat omassa puutarhassaan monenlaisia kasviksia ja marjoja. Yleisin laji on kyselyn mukaan viinimarja, jota kasvattaa reilun tuhannen vastaajan joukosta jopa 38 prosenttia. Suomalaisten puutarhoissa kukoistavat myös perinteiset suosikit kuten karviaispensaat, omenapuut ja erilaiset yritit.

– Suomalaisten kasvattamien lajien monipuolisuus näkyi suosion jakaantumisena tasapuolisesti monelle eri puutarhan kasvatille. Kyselyn mukaan helppohoitoinen ja pitkäikäinen viinimarja on kuitenkin suosikki suomalaisissa puutarhoissa, Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala kertoo.

– Kyselyn mukaan puutarhan kasvatus näyttäisi olevan selvästi enemmän vanhemman ikäluokan ja etenkin naisten harrastus. Naiset kasvattavat miehiä selvästi enemmän erityisesti yrttejä. Vaikka puutarhan kasvatus oli iäkkäämpien parissa kautta linjan muita ikäryhmiä suositumpaa, yllättäen karviaismarja oli sellainen laji, joka oli selvästi yleisin nuorten puutarhakasvattajien joukossa, Eljala jatkaa.

Pihaviljelyn suosio kasvussa

Rautakeskon liikkeissä on pistetty merkille pihaviljelyn nousu harrastukseksi, mikä on kasvattanut viljelyyn liittyvien tuotteiden kysyntää. Puutarha- ja työvälineosastolla vierailee Rautakeskon myyntipäällikkö Ville Särkilahden mukaan jatkuvasti perheitä, joille omavaraisesti tuotettu ruoka on hyvin tärkeää.

– Itse kasvattamalla saadaan varmistettua ruoan tuoreus ja alkuperä, ja oikeilla valinnoilla voidaan jopa säästää ruokalaskussakin. Monelle hyötyviljely on kuitenkin enemmän harrastus, kuin ruoan tuotantoon tähtäävää suorittamista, Särkilahti kertoo.

– Suomalaiset ovat innokkaita ja varsin taitavia puutarhureita. Kasvavaa kiinnostusta viljelyyn on etenkin nuorten, kaupunkilaisten ja kerrostalossa asuvien keskuudessa. Internet on noussut yleisimmäksi puutarhanhoidon tietolähteeksi, ja ollut siten mukana vauhdittamassa viljelyn suosiota, Särkilahti jatkaa.

Puutarhatarvikkeiden hankinnassa on hyvä muistaa kotimaiset vaihtoehdot. Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja muistuttaa, että suomalaista työtä tukevien valintojen tekeminen rautakaupassa kannattaa: Suomalaisen Työn Liiton selvityksen mukaan Suomeen syntyisi vuodessa 10 000 uutta työpaikkaa, jos suomalaiset käyttäisivät kuukaudessa 10 euroa enemmän suomalaisiin tuotteisiin ja palveluihin.

Suomalaista työtä tukevat tuotteet on helppo erottaa kaupassa Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatunnuksesta. Lisäksi tutut Avainlippu, Design from Finland, Sirkkalehti -merkit kertovat tuotteen positiivisesta työllistävästä vaikutuksesta.

Kasvatatko itse tai kasvaako puutarhassasi joitakin seuraavista kesällä?

  • Viinimarja (38 %)
  • Omena (29 %)
  • Karviainen (29 %)
  • Yrtit (29 %)
  • Salaatti (27 %)
  • Peruna (23 %)
  • Mansikka (22 %)
  • Vadelma (19 %)
  • Tomaatti (19 %)
  • Sipuli (16 %)

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin toukokuussa ja siihen vastasi 1032 15–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa. Kysymyksen vastausvaihtoehdot kartoitettiin esitutkimuksella osana tutkimusta.

Lisätietoja:

Jokke Eljala, tutkimuspäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 374 7410, jokke.eljala@avainlippu.fi
Ville Särkilahti, myyntipäällikkö, Rautakesko Oy, p. 050 569 5858, ville.sarkilahti@kesko.fi

Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja muistuttaa jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksista Suomen työllisyyteen. Sinivalkoinen jalanjälki -tunnushelpottaa suomalaisten tuotteiden löytämisessä. Vuoden 2015 kestävässä kampanjassa ovat mukana kaikki K-raudat, Rautiat, K-citymarketit, K-supermarketit, K-marketit sekä lähes 60 elintarvikevalmistajaa ja käyttötavara- tai rakennustuoteteollisuuden yritystä. www.sinivalkoinenjalanjälki.fi