Tutkimus: Asumiseen vaikuttaa tulevaisuudessa eniten älyteknologia

Suomalaisen Työn Liiton teettämän Made by Finland -tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista arvioi, että tulevaisuudessa asumista muuttaa eniten älyteknologia. Myös uusien energiamuotojen ja ekologisten arvojen arvioitiin vaikuttavan suomalaisiin koteihin ja asumiseen.

Tutkimukseen vastanneista suomalaisista 66 % arvioi älyteknologian muuttavan eniten asumista tulevaisuudessa. Toiseksi eniten asumiseen arveltiin vaikuttavan uusien energiamuotojen (61 %) ja ekologisten arvojen (61 %). Muuttuvan työelämän vaikutusten heijastumista myös asumiseen povasi niin ikään yli puolet (55 %) vastaajista.

”Syitä älyteknologian kasvavaan rooliin asumisessa on monia. Työn muotojen siirtyessä hitaasti fyysisestä työstä ajatustyöhön töitä tehdään enemmän myös kotiympäristössä, jolloin älyteknologian tarve asunnossa kasvaa”, kommentoi Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala. ”Älyteknologian avulla pystytään myös rakentamaan uusia ja järkevämpiä kodin energiaratkaisuja niukkenevien luonnonvarojen aikana. Toisaalta työelämän muutokseen sisältyvät työn pirstaloituminen ja perherakenteiden muutokset haastavat nykyisiä asumismuotoja ja lisäävät osaltaan paineita monipuolisemmille asumisvaihtoehdoille tulevaisuudessa.”

Asumiseen ja kotiin tulee myös vaikuttamaan niiden muuntautumiskyky erilaisiin tarpeisiin elämän eri vaiheissa (49 %). Esimerkiksi uusioperheiden ja yksinhuoltajuuden yleistyessä 43 prosenttia suomalaisista arvioi myös erilaisten perhekokoonpanojen vaikuttavan tulevaisuuden koteihin.

”Älyteknologia on jo läsnä nykypäivän asumisessa. Asukas voi nyt säädellä kodin automaatioratkaisuilla eri laitteita kotonaan, ja tulevaisuudessa laitteet kommunikoivat yhä enemmän keskenään. Älykkäät ratkaisut tukevat turvallisempaa ja helpompaa, mutta myös ekologisesti kestävämpää asumista”, kommentoi Leena Alanko, joka työskentelee ajatushautomo Demos Helsingillä asumisen tulevaisuuteen liittyvien projektien parissa.

Tutkimukseen vastaajista 42 % arvioi turvallisuusuhkien ja 27 % uusien omistamisen sekä vuokraamisen muotojen muokkaavan asumista ja suomalaisia koteja.

”Tutkimuksessa uudet omistamisen ja vuokraamisen muodot eivät nousseet esille merkittävänä asumiseen vaikuttavana muutoksena. Älyteknologia kuitenkin mahdollistaa myös uusia omistamisen ja jakamisen malleja, ja tulevaisuudessa tällaisia käytäntöjä on nähtävissä kotona yhä enemmän. Rakennetun ympäristön toimijat kehittävät jo nyt tällaisia jakamiseen perustuvia toimintamalleja lisäämään asumismukavuutta”, sanoo Alanko.

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Made by Finland -kampanjatutkimukseen. Tutkimus on tehty puhelinhaastatteluina osana Taloustutkimuksen Telebus-kierrosta kesäkuussa 2017 ja siihen vastasi 1004 iältään 15–79-vuotiasta suomalaista.

Suomalaisen Työn Liitto osallistuu Habitare-messuille suurella 400 m2 KOTI2017-osastolla yhdessä yli 60 jäsenyrityksensä kanssa. Osaston suunnittelusta vastaa Vuoden designtoimistoksi valittu Pentagon Design. Osasto esittelee monipuolisesti suomalaisia kotiin liittyviä tuotteita innovatiivisella tavalla ja ammentaa inspiraationsa luontoteemoista kuten hanki, metsä, niitty ja kaamos. Tänään 14.9. klo 14 osastolla kuullaan kumppaniyritys Tolotechin järjestämänä Tulevaisuuden koti ja yhteiskäyttötilat -paneelikeskustelu.

Kodin suomalaista mielenmaisemaa luomassa KOTI2017-osaston pääkumppaneina:
Amphion Loudspeakers Ltd, Annala Oy, BOBI.COM Oy, Durat, E.T. Listat Oy, Familon, Grado portaat, Hella Lighting Finland Oy, IDO, ORNA by johan, Korpela Flooring Oy, Kutuluoto® by Westanqvarn, LumoKids, Nord Design, Oras, Pentik, Pihlgren ja Ritola Oy, Sovella@home, Temal, Ulvilan Kaihdin, Univisio Oy, Polaria, Vallila, Shapes.

Muihin kumppaneihin voi tutustua osoitteessa: www.suomalainentyo.fi/teemat/koti/
Yritysten tiedotteet ja PR-kuvat ladattavissa täältä: http://suomityo.fi/koti2017kumppanit

 

Lisätietoja:

Johanna Lahti, Brand Manager, Suomalaisen Työn Liitto, 040 591 6143, johanna.lahti@suomalainentyo.fi
Jokke Eljala, tutkimuspäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 374 7410, jokke.eljala@suomalainentyo.fi