Ei auta ’sitku’ markkinoilla. Suomalaiset innostuivat päivittämään vanhat sananlaskut

Suomalaisen Työn Liitto innosti osana Suomen 100-vuotisjuhlavuotta kansalaisia päivittämään vanhat nöyryyteen ja vaatimattomuuteen kannustavat sananlaskumme uuteen kannustavampaan muotoon. Yli 300 uutta sananlaskua henkii uudesta reippaasta kansallistunteesta, jossa kuuseen kurkottaja ei kapsahdakaan katajaan vaan valtaa globaalit markkinat.

Suomalaiset perinteiset sananlaskut eivät erityisemmin kannusta kokeilemaan uutta saatikka tuntemaan ylpeyttä saavutuksistaan: Ei pidä mennä merta edemmäs kalaan. Ei vanha koira istumaan opi. Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä. Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Joka laulaen tulee, se viheltäen menee. Kell’ onni on, se onnen kätkeköön. Kukaan ei oo mitään eikä kaikki sitäkään. Rumat ne vaatteilla koreilee. Vaatimattomuus kaunistaa.

– Suomen menestys rakennetaan eri asioista kuin sata vuotta sitten. Jatkuva kouluttautuminen, robotiikka ja suomalainen monimuotoinen työ ovat tulevaisuudessa Suomen menestyksen salaisuuksia, joita voisivat kuvastaa esimerkiksi nämä uudet suomalaisten ideoimat sananlaskut: Minkä nuorena oppii, sitä ei vanhana tarvita. Rutiinit on koneita varten, ajattelu ihmiselle. Ei työt tekemällä lopu, mutta Suomi nousee ja säilyy sopu, sanoo projektipäällikkö Merja Mantila Suomalaisen Työn Liitosta.

Suomalaisen Työn Liiton Made by Finland -tutkimuksen mukaan vain 44 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Suomessa on kannustava ilmapiiri, joka mahdollistaa kunnianhimoistenkin tavoitteiden toteutumisen.

– Suomalaisten mielestä ilmapiiri Suomessa voisi olla nykyistä kannustavampi, mistä osaltaan kertoo myös innokas osallistuminen sananlaskujemme päivittämiseen. Vanhat sananlaskumme ovat toki osa arvokasta kansanperinnettä, mutta tällainen tempaus rohkaisee pohtimaan onnistumisen ja menestymisen reseptiä sekä tuntemaan ylpeyttä saavutuksistaan, sanoo Mantila.

Päivitetyt sananlaskut henkivät myös tämän hetkistä ajan kuvaa: Parempi yksi live ystävä kuin tuhat netissä. Googletta on paha nyhjäistä. Myös yritykset innostuivat järjestämään sananlakujen päivitystalkoita. Joka toiselle kuoppaa kaivaa on urakoitsija, todetaan Destialta.

#Päivitäsananlaskut-tempaus oli osa Suomalaisen Työn Liiton Made by Finland -kampanjaa. Suomalaisen Työn Liitolle ilmoitettiin yli 300 uutta sananlaskua. Lisäksi Twitterissä uusia sananlaskuja on ehdotettu hashtagilla #päivitäsananlaskut. Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Made by Finland -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa 2017 ja siihen vastasi 2 219 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista.

Kaikki uudet sananlaskut osoitteessa: https://madebyfinland.suomalainentyo.fi/paivitasananlaskut/

Suomalaisten keksimiä uusia sananlaskuja:

 • Ammattiylpeys käy menestyksen edellä.
 • Ei auta ’sitku’ markkinoilla.
 • Ei tässä mahtavuutta kummempaa.
 • Hullu paljon työtä tekee, viisas järjestää niitä toisillekin.
 • Hyvä kello kauas kuuluu ja sitä voi myös kilkuttaa!
 • Into pitkästä ilosta, puhti paljon nauramisesta!
 • Jos ei heilaa helluntaina, niin sitten joskus toiste.
 • Joukossa ideat jalostuu!
 • Kauneus ja viisaus mahtuvat samaan päähän.
 • Ken suomalaista ostaa, se elintasoamme nostaa.
 • Kyllä hyvä esimies työntekijäänsä kiittää.
 • Parempi pöly maassa kuin päässä.
 • Parempi virsta väärään kuin olla tekemättä mitään.
 • Ruoho on vihreämpää siellä, missä sitä kastellaan.
 • Parempi ystävä pöydässä kuin 10 Facebookissa.

Lisätietoja:
Merja Mantila, projektipäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, merja.mantila@suomalainentyo.fi, 050 330 3640

Made by Finland -kampanja on Suomalaisen Työn Liiton, sen jäsenten ja yhteistyöorganisaatioiden yhteinen kampanja ja virallinen osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Kampanjassa on mukana yli 80 Suomalaisen Työn Liiton jäsenyritystä ja sen tavoitteena on lisätä ylpeyttä suomalaista monimuotoista työtä kohtaan. Made by Finland kokoaa yhteen myös suomalaisen työelämän asiantuntijat. Osana Made by Finland -kampanjaa Suomalaisen Työn Liitto, Tekes, Työelämä 2020 -hanke ja Työterveyslaitos tarkastelevat ja kehittävät yhteistyössä suomalaista työelämää ja sen vahvuuksia. www.madebyfinland.fi