Suomalaisten enemmistö tukisi veronpalautuksilla kotimaista työtä

Tiistaina 29. marraskuuta noin 3,4 miljoonan suomalaisen tilille kolahtaa yhteensä 2,3 miljardia euroa veronpalautuksina. Keskimääräinen veronpalautus on tänä vuonna suuruudeltaan 660 euroa. Enemmistö on sitä mieltä, että veronpalautuksia saavien tulisi käyttää rahojaan suomalaisen työn tukemiseen ja ostaa suomalaisia tuotteita ja palveluita, selviää Suomalaisen Työn Liiton teettämästä Sinivalkoinen jalanjälki -kyselystä.

Suomalaisten enemmistö, 56 prosenttia, on sitä mieltä, että suomalaisten tulisi pistää veronpalautuksensa kansantalouden kiertoon ostamalla kotimaisia tuotteita ja palveluita. Noin kolmannes suomalaisista säästäisi ainakin osan, jos he saisivat vuonna 2015 keskimäärin jaetun veronpalautuksen eli 650 euroa. Noin neljännes käyttäisi veronpalautuksen joululahjoihin, noin neljännes matkaan ja noin viidennes kodin hankintoihin. Reilu kymmenes suomalaisista maksaisi veronpalautusrahoillaan velkojaan ja yhtä moni käyttäisi rahat hemmotteluun.

– Joulun alla on hyvä tilaisuus suosia suomalaista ja ostaa joululahjaksi kotimaisia tuotteita ja palveluita. Veronpalautukset ovat merkittävä lisätulo suomalaisille yrityksille, ja meistä jokainen voi omilla kulutusvalinnoillaan tukea suoraan oman alueensa työllisyyttä suosimalla paikallisia, lähialueen yrittäjiä ja ostamalla paikallisia palveluita sekä lähituotteita, Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala kertoo.

Veronpalautukset Osta työtä Suomeen -päivän hyväksi

Perjantaina 2. joulukuuta vietetään jo toista kertaa Osta työtä Suomeen -päivää, jolloin suomalaisia muistutetaan siitä, että kuluttajilla on kotimaan työllisyyteen valtaa. Päivän aikana kannustetaan luomaan Suomeen työtä ja ostamaan vain kotimaisia tuotteita ja palveluita.

– Kampanjapäivä oli viime kerralla menestys. Viime vuonna yli puolet aikoi lisätä kotimaisten tuotteiden ja palveluiden ostamista, ja lähes viidennes alkoi kampanjapäivän ansiosta ajatella uudella tavalla suomalaisten tuotteiden ja palveluiden ostamisen tärkeyttä. Tämä kannustaa meitä jatkamaan perinteeksi muodostunutta Osta työtä Suomeen -päivää edelleen. Tänä vuonna päivään voi osallistua esimerkiksi ostamalla veronpalautusrahoilla suomalaisia tuotteita, Lausala kannustaa.

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin joulukuussa 2015 ja siihen vastasi 1051 16–75-vuotiasta suomalaista kuluttajaa. Vuonna 2016 kampanjatutkimus toteutettiin kesäkuussa ja siihen vastasi 1033 18–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa.

Pitäisikö veronpalautuksia saavien mielestäsi käyttää rahojaan suomalaisen työn tukemiseen ostamalla suomalaisia tuotteita ja palveluita?

 • Kyllä 56 %
 • Ei 20 %
 • En tiedä 24 %

Jos saisit veronpalautusta 650 euroa, niin miten käyttäisit tämän?

 • säästäisin: 34 %
 • joululahjoihin ja jouluun valmistautumiseen: 23 %
 • matkaan: 22 %
 • kodin hankintoihin: 19 %
 • maksaisin velkoja: 13 %
 • hemmotteluun: 13 %
 • kodin kunnostukseen: 5 %
 • jotain muuta: 3 %
 • en osaa sanoa: 6 %

Lisätietoja

Tero Lausala, toimitusjohtaja, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 407 2623, tero.lausala@suomalainentyo.fi
Merja Mantila, projektipäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 330 3640, merja.mantila@suomalainentyo.fi
Hanna Malinen, viestintäpäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 369 4949, hanna.malinen@suomalainentyo.fi

Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja muistuttaa jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksista Suomen työllisyyteen. Sinivalkoinen jalanjälki -tunnus helpottaa suomalaisten tuotteiden löytämisessä. www.sinivalkoinenjalanjälki.fi