Tutkimus: Suomalaiset siivoavat mieluiten lauantaisin

Suomalaisen Työn Liiton teettämä Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus selvitti, miten suomalaiset suhtautuvat kotitöihin. Tulosten mukaan lauantai on kaikkein suosituin siivouspäivä, kun taas alkuviikko ja sunnuntai ovat vähiten suosittuja.

Suomalainen siivoaa mieluiten lauantaisin, kertoo Suomalaisen Työn Liiton teettämä Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus. Siivoustoimiin ryhtyy silloin keskimäärin kolmasosa suomalaisista. Toiseksi suosituin päivä on perjantai 26 prosentilla. Alkuviikko sen sijaan ei houkuttele siivoushommiin: maanantaina tai tiistaina mieluiten siivoaa vain 4 prosenttia suomalaisista.

– Kaikkein eniten mielipiteitä siivouksesta jakavat viikonloput. Siinä missä perjantai on yli 65-vuotiaiden keskuudessa 46 prosentilla kaikkein suosituin siivouspäivä, alle 50-vuotiaista keskimäärin vain 17 prosenttia valitsee siivota viikonlopun kynnyksellä, Suomalaisen Työn Liiton projektipäällikkö Merja Mantila sanoo.

Vastaavasti lauantai on suosituin siivouspäivä kaikkien alle 64-vuotiaiden keskuudessa, mutta yli 65-vuotiaista vain 15 prosenttia siivoaa silloin mieluiten. Sunnuntai puolestaan innostaa siivoamaan noin viidesosaa alle 35-vuotiaista, mutta yli 65-vuotiailla päivä on kahden prosentin äänin kaikkein vähiten suosittu.

– Erityisesti 35–49-vuotiaat siivoavat paljon lauantaisin. Taustalla voi olla ruuhkavuosien vaikutus, jolloin siivous kasaantuu arkipäiviltä lauantaille. Myös vanha perinne siitä, että koti pitää laittaa kuntoon viikonlopuksi, elää edelleen. Sunnuntaisiivouksen jakautuneita mielipiteitä voi puolestaan selittää sillä, että vanhemmat ihmiset pyhittävät sen usein levolle, kun taas nuoret eivät koe samoin, KiiltoClean Oy:n markkinointipäällikkö Tiia Rita kommentoi.

Suursiivous kesän ja joulun alla tehdään suomalaisilla tuotteilla

Suomalaiseen Kiilto Familyn perheyrityskonserniin kuuluva KiiltoClean Oy tuntee suomalaisten siivouskäytännön ja -tarpeet lähes sadan vuoden ajalta. Ritan mukaan KiiltoCleanilla on huomattu suomalaisten kotien puhtauden olevan vähintäänkin hyvää keskitasoa. Kotia huolletaan säännöllisesti päivittäisillä rutiineilla ja viikoittaisilla perussiivouksilla.

– Sen lisäksi, että kotia siivotaan tasaisesti ympäri vuoden, sijoittuu jokavuotinen suursiivous joulun ohella kesään, kun valoisa vuodenaika paljastaa lian ja kesämökki pistetään käyttökuntoon, Rita sanoo.

Suomalaiset suosivat siivouksessa mielellään kotimaisia tuotteita, sillä suomalaisuutta pidetään laadun takeena. Peräti 84 prosenttia suomalaisista kertoo ostavansa kotimaisia tuotteita aina kun mahdollista. KiiltoCleanille kotimaisuus on sydämen asia ja siihen panostetaan kaikilla osa-alueella. Kiilto Kodinhoitotuotteet kehitetään Suomessa ja yrityksellä on 110 Suomessa valmistettua Avainlippu-tuotetta.

– Kotimaisuus ja vastuullisuus merkitsevät niin puhtautta ja laadusta tinkimättömyyttä, kuin vastuuta ympäristöstä ja yhteiskunnasta. Meillä KiiltoCleanissa tehdään töitä, jotta suomalaisilla olisi laadukkaita puhdistusaineita arjen helpottamiseksi. Lisäksi suomalaisella työllä on suuri merkitys suomalaisille ja suomalaiselle yhteiskunnalle, ja siksi suomalaisia tuotteita kannattaa suosia, Rita kiteyttää.

Minä viikonpäivänä mieluiten siivoat?

  • 4 % maanantai
  • 4 % tiistai
  • 5 % keskiviikko
  • 17 % torstai
  • 26 % perjantai
  • 32 % lauantai
  • 9 % sunnuntai
  • 3 % en koskaan siivoa itse

KiiltoClean Oy on mukana Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjassa, joka muistuttaa kuluttajien vaikutusmahdollisuuksista maamme työllisyystilanteeseen. Tiedotteen tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen ja Frankly Partnersin toteuttamaan bränditutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kampanjatutkimus toteutettiin maaliskuussa 2016 ja siihen vastasi 2014 18–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa. Bränditutkimus tehtiin kvantitatiivisella verkkokyselyllä, jonka kohderyhmänä olivat yli 15-vuotiaat suomalaiset valtakunnallisesti. Tiedonkeruu toteutettiin tammikuussa 2016 ja siihen osallistui 1 143 suomalaista.

Lisätietoja:

Tiia Rita, markkinointipäällikkö, KiiltoClean Oy, tiia.rita@kiiltoclean.fi, 040 723 8360
Merja Mantila, projektipäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 330 3640, merja.mantila@suomalainentyo.fi
Hanna Malinen, viestintäpäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 369 4949, hanna.malinen@suomalainentyo.fi

Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja muistuttaa jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksista Suomen työllisyyteen. Sinivalkoinen jalanjälki -tunnus helpottaa suomalaisten tuotteiden löytämisessä. Vuoden 2016 kampanjassa on mukana noin 50 yritystä sekä K-citymarketit, K-supermarketit, K-marketit, Rautiat ja K-raudat. www.sinivalkoinenjalanjälki.fi