Tutkimuksen mukaan suomalaiset odottavat kesäruoista eniten varhaisperunoita ja mansikoita

Kesä ja mökkikausi lähestyvät kovaa vauhtia, ja tuovat mukanaan suomalaiset kesäherkut. Suven kestosuosikkia, varhaisperunaa, odotetaan eniten tulevan kesän ruokapöytään, paljastaa Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus. Jälkiruoaksi maistuvat parhaiten tuoreet marjat.

Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja selvitti suomalaisten kesän suosikkiruokia. Tutkimuksen mukaan ohutkuoriset, kesän ensimmäiset perunat maistuvat suomalaisille hyvin. Niitä odottaa keitinveteensä porisemaan 41 prosenttia kyselyyn vastanneista. Uudet perunat maistuvat hyvin sellaisenaan tai vaihtoehtoisesti sillin kanssa.

– Vuodesta toiseen varhaisperunoiden saapumisaikaa aletaan kyselemään jo loppukeväällä, joten kyseessä on todella suomalaisten kestosuosikki. Ensimmäinen suomalainen sato saadaan kauppoihin tyypillisesti toukokuun lopulla. Aika vaihtelee hieman vuodesta toiseen säästä riippuen, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan vihannesten ja juuresten ostopäällikkö Liisa Eronen.

Peruna on myös hyvä lisuke grilliherkuille: 12 prosenttia suomalaisista odottaa kesäruoista eniten grillissä sihisevää lihaa. Se näyttäisi ohittavan kepeästi esimerkiksi grillimakkaran suosion, joka on listan hännillä kolmella prosentilla.

– Odotetuimmat kesäruoat ovat perinteisiä, Suomesta saatavia ruokia. Kesällä suomalaiset siis herkuttelevat suomalaisella ruoalla. Tämä on ilahduttava tieto, sillä ostamalla ruokaa kotimaisilta tiloilta ja yrityksiltä, tukee samalla suomalaista työtä, sanoo Suomalaisen Työn Liiton projektipäällikkö Merja Mantila.

Makeista kesäherkuista eniten suositaan tuoreita marjoja. Mansikoita odottaa kesältä eniten 16 prosenttia suomalaisista ja metsämarjoja kahdeksan prosenttia. Jäätelö on vain kolmen prosentin lempikesäherkku tutkimukseen vastanneista. Mummonmökkien klassikko, mansikka- tai mustikkamaito ei puolestaan yltänyt listalle lainkaan.

Kesäkeittiö on haluttu hankinta mökille

Kesän ruokasuosikit maistuvat parhaalle itse valmistettuina, ja varsinkin mökillä, jonne monet suomalaiset lähtevät kesän viettoon. Odotetuimpien kesäherkkujen lisäksi Suomalaisen Työn Liitto on selvittänyt suomalaisen mökkikulttuuria: mökkitutkimuksen mukaan 70 prosenttia suomalaisista pitää ruoan valmistusta tärkeänä osana päivittäisiä mökkipuuhia. Tutkimus paljastaa, että 41 prosenttia suomalaisista haaveilee omasta katetusta kesäkeittiöstä ja 23 prosentin mökiltä se jo löytyy.

Mökin valmistelu kesäkautta varten aloitetaan usein helatorstaiviikonloppuna, ja tänä vuonna 6.5. vietetään myös ensimmäistä kertaa kansallista mökkipäivää. Päivällä halutaan muistuttaa alkavasta mökkikaudesta, korostaa mökkeilyn kansantaloudellisesta merkitystä sekä tehdä näkyväksi suomalaista mökkeilykulttuuria ja sen erityispiirteitä, joihin myös suomalaiset kesäherkut kuuluvat oleellisesti.

– Mökkipäivän innoittamana on hyvä aloittaa vaikkapa juuri kesäkeittiön nikkarointi. Ennakoimalla tarvittavat hankinnat, pääsee vastanostettuja pottuja valmistamaan uudessa keittiössä heti sesongin alettua, Mantila sanoo.

Kansallinen mökkipäivä löytyy Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan Facebookista. Tukensa mökki-Suomelle ja sen merkityksille voi antaa klikkaamalla itsensä tapahtumaan ja haastamalla mukaan myös ystävät ja tutut. Keskusteluun mökkipäivästä sekä mökkiin liittyvistä kunnostustöistä ja hankinnoista voi osallistua sosiaalisessa mediassa hashtagein #kansallinenmökkipäivä, #ostatyötämökkisuomeen ja #sinivalkoinenjalanjälki.

Mitä ruokaa odotat eniten kesältä?

24 % uusia perunoita

17 % silliä ja uusia perunoita

16 % mansikat

12 % grillattu liha

8 % metsämarjat

7 % kotimaiset vihannekset

4 % savustettu kala

3 % grillimakkara

3 % jäätelö

1 % grillatut kasvikset

1 % kesäkeitto

1 % grillattu kala

1 % paistettu kala

1 % jokin muu, mikä?

1 % ei osaa sanoa


Ruoan valmistus on tärkeä osa mökkipäivän toiminnoista.

70 % täysin samaa tai samaa mieltä

7 % täysin eri tai eri mieltä

22 % ei samaa eikä eri mieltä


Mökin varustelutaso: katettu kesäkeittiö

23 % varustelu löytyy omalta mökiltä

41 % varustelu tulisi löytyä ihanteellisesta mökistä

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton Taloustutkimukselta tilaamiin Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksiin. Kampanjatutkimuksen kysely toteutettiin maaliskuussa 2016 ja siihen vastasi 2014 18–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa. Mökkitutkimuksen kysely toteutettiin helmikuussa 2016 ja siihen vastasi 2222 18–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa.

Lisätietoja:
Merja Mantila, projektipäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 330 3640, merja.mantila@avainlippu.fi
Liisa Eronen, päivittäistavarakaupan vihannesten ja juuresten ostopäällikkö, Keskon Päivittäistavarakauppa, +358 50 5517784, liisa.eronen@kesko.fi