Tutkimus: Nuoret arvostavat kodin rauhaa suuria ikäluokkia enemmän

Suomalaisen Työn Liiton tutkimus osoittaa, että koti merkitsee suomalaisille enemmän kuin vain konkreettista paikkaa, jossa asutaan. 18–22-vuotiaista suomalaisista peräti 59 prosenttia pitää kotia rauhoittumispaikkana. Kodin hankintoja tehtäessä tärkeimmät kriteerit ovat hinta ja laatu. Suomalaiset haluaisivat koteihinsa ennen kaikkea lisää tilaa.

Suomalaisen Työn Liiton teettämästä kotia käsittelevästä tutkimuksesta käy ilmi, että suomalaisista peräti 68 prosenttia pitää kotia turvapaikkana, jossa voi rentoutua ja olla oma itsensä. Vain 4 prosenttia suomalaisista pitää kotia paikkana, jossa käy vain piipahtamassa ja nukkumassa.

Tutkimuksen mukaan erityisesti nuoret arvostavat kotia paikkana, jossa voi rauhoittua. 18–22-vuotiaista suomalaisista peräti 59 prosenttia pitää kotia nimenomaan rauhoittumispaikkana.  Yli 56-vuotiaista tätä mieltä on vain 38 prosenttia. Iäkkäämpien suomalaisten vastauksissa koti korostui paikkana, jossa vietetään aikaa läheisten ja rakkaiden kanssa: 56–70-vuotiaista suomalaisista 53 prosenttia piti kotia paikkana, jossa voi olla rakkaidensa ja läheistensä seurassa.

Kodin hankintoja tehtäessä tärkeimmät kriteerit ovat laatu ja hinta. 75 prosenttia suomalaisista pitää laatua tärkeänä tai erittäin tärkeänä kriteerinä kodin hankintoja tehdessään ja hintaa 69 prosenttia. Kotimaisuutta pitää tärkeänä tai erittäin tärkeänä kriteerinä vain 30 prosenttia suomalaisista. Toisaalta 45 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että kotimainen keittiö nostaa asunnon arvoa.

– Koti on suomalaisille tärkeä paikka ja kotiin halutaan tehdä laadukkaita hankintoja. Ruokaostoksilla suomalaiset kiinnittävät huomiota tuotteen kotimaisuuteen, ja samaan kannustamme myös kodin muissa hankinnoissa. Habitaren kaltaisten tapahtumien avulla voidaan näyttää, että Suomesta löytyy upeaa osaamista myös pitkäkestoisempia kodin hankintoja varten, kertoo Brand Manager Johanna Lahti Suomalaisen Työn Liitosta.

Kylpyhuoneeseen halutaan uudet lattiat, makuuhuoneeseen lisää säilytystilaa

Tutkimus osoittaa, että suomalaiset haluaisivat kotiinsa lisää tilaa. Kun suomalaisilta kysyttiin, minkä yhden asian he kodissaan haluaisivat muuttaa, 39 prosenttia halusi lisää tilaa. Kauniimman sisustuksen halusi 18 prosenttia suomalaisista ja uuden keittiön 12 prosenttia. Erityisesti alle 35-vuotiaat vastaajat kaipasivat koteihinsa lisää tilaa.

Tutkimuksessa selvitettiin myös suomalaisten mielipiteitä ja toiveita kodin eri huoneista. Tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen haluaisi kylpyhuoneeseensa uudet seinä- ja lattiapinnat. Keittiössä eniten muutosta toivottiin säilytysratkaisuihin: 32 prosenttia suomalaisista haluaisi uudet keittiökaapit. Myös Suomen kesä vaatii suojatoimenpiteitä – ainakin jos suomalaisilta kysytään. Tutkimuksen mukaan 40 prosenttia suomalaisista haluaisi kotiinsa nimenomaan katetun ja lasitetun terassin.

Yli 70 yrityksen KOTI-osasto Habitare-messuilla esittelee suomalaista osaamista

Keskiviikkona alkavilla Habitare-messuilla nähdään ennennäkemätön 360 neliömetrin kokoinen KOTI-osasto. KOTI on Suomalaisen Työn Liiton konsepti, joka on osoitus Suomesta löytyvästä monipuolisesta osaamisesta. Osasto on rakennettu ja sisustettu 74 yrityksen tuotteilla. Kaikille KOTI-osaston tuotteille ja palveluille on myönnetty joko Design from Finland- tai Avainlippu-merkki, tai jopa molemmat merkit. Osaston suunnittelusta vastaa sisustussuunnittelija ja -toimittaja Piia Kalliomäki.

Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma Habitare järjestetään 27. kerran 7.-11.9.2016 Helsingin Messukeskuksessa. KOTI sijaitsee uudistuvassa Habitaressa näkyvästi keskellä AHEAD!-aluetta pääkäytävän varrella osastonumeroilla 6K109 ja 6H109. Lisätietoja KOTI-osastosta ja messuosaston ohjelmasta: www.suomalainentyo.fi/teemat/koti/

Suomalaisen Työn Liitto toteutti tutkimuksen online-tutkimuksena Cint-paneelin kautta. Tutkimus toteutettiin elokuun lopussa ja siihen osallistui 1003 iältään 18–70-vuotiasta suomalaista kuluttajaa.

Lisätietoja:
Jokke Eljala, tutkimuspäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 374 7410, jokke.eljala@suomalainentyo.fi
Johanna Lahti, Brand Manager, Suomalaisen Työn Liitto, p. 040 591 6143 johanna.lahti@suomalainentyo.fi
Reetta Mentu, markkinointipäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 561 5030 reetta.mentu@suomalainentyo.fi

Suomalaisen Työn Liitto on asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää suomalaisen työn arvostusta ja menestystä. Liitto hallinnoi suomalaisen työn puolesta toimivia merkkejä ja verkkopalveluita. Vuonna 1912 perustetulla liitolla on yli 2800 yritys- tai yhteisöjäsentä. Lue lisää www.suomalainentyo.fi

Avainlippu on rekisteröity alkuperämerkki, joka kertoo, että tuote on valmistettu tai palvelu on tuotettu Suomessa ja työllistää Suomessa. Avainlippuja on myönnetty jo yli 3300 tuotteelle, tuoteperheelle tai palvelulle. Design from Finland -merkki viestii suomalaisen, ainutlaatuisen muotoilun alkuperästä ja korostaa suomalaisen aineettoman työn merkitystä Suomen menestymisen ja työllisyyden kannalta. Myönnettyjä merkkejä on jo yli 350 kappaletta.

Kuva: Tolotech Oy