Vuoden Designteko 2019 Woodio Oy:lle

Design from Finland -merkki palkitsi puukomposiitista kylpyhuonekalusteita suunnittelevan ja valmistavan Woodio Oy:n tänään Habitare-messujen yhteydessä Vuoden Designteko -tunnustuksella. Kriteerit tunnustukselle ovat omaperäisyys, vastuullisuus ja design osana arkea.

Vuoden designteko -palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle yritykselle, jonka liiketoiminnassa design näyttelee merkittävää roolia. Tänä vuonna palkinnon sai Woodio Oy, jonka tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa ympäristöystävällisesti metsäteollisuuden sivuvirtoja hyödyntämällä. Kyseessä on maailman ensimmäinen vedenkestävä massiivipuukomposiittimateriaali, joka on yhdistelmä puuhaketta ja hartsipohjaista sidosainetta. Näistä raaka-aineista syntyviä kylpyhuonealtaita Woodio suunnittelee ja valmistaa sekä kuluttaja- että ammattilaisasiakkaille.

Woodion tuotteissa yhdistyvät teknologinen innovaatio, skandinaavinen muotokieli, laatu ja ekologisuus. Lisäksi niiden hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi verrattuna perinteisiin posliinisiin kylpyhuoneen vesikalusteisiin. Materiaali on posliinia kestävämpää ja muuntautuu lisäksi hyvin vaikkapa seinäpaneeleiksi, työtasoiksi, wc-istuimiksi tai oviksi.

Woodio Oy:lle design on hyvin keskeinen osa liiketoimintaa ja sen tuotteet perustuvat aitoon innovaatioon.

– Itse materiaali-innovaatio syntyi tuoteidea edellä, ensin tuli ajatus tehdä puusta kylpyhuonekaakeleita. Tätä ideaa kehitellessä syntyi Woodio-materiaali eli vedenkestävä massiivipuukomposiitti. Teknologia on siis kehitetty yhtiön sisällä, mutta tuotemuotoilussa korvaamattomana kumppanina alusta alkaen on ollut Pentagon Design. On ollut hienoa päästä yhdistämään Woodiossa suomalaiset vientivaltit: puu, design ja teknologia, kertoo yrityksen perustaja, toimitusjohtaja ja kemian tohtori Petro Lahtinen.

Woodiolle on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Design from Finland -merkki vuonna 2017 sekä suomalaisesta valmistuksesta kertova Avainlippu-merkki kuluvan vuoden keväällä, ja nyt yritys sai arvostetun Vuoden Designteko -tunnustuksen. Palkintoraati kiittelee Woodion kansainvälisen tason brändiä, jossa perinteinen ja arkinen tuote on saanut innovatiivisen, erottuvan ja omaleimaisen toteutuksen. Ammattimaiseen muotoiluun on investoitu alusta lähtien ja yrityksen tuotteet ilahduttavat kuluttajaa uudenlaisella estetiikalla, kestävyydellä ja käytettävyydellä.

– Näemme, että Woodio on erinomainen esimerkki siitä, miten innovaatio käännetään muotoilun avulla menestyväksi liiketoiminnaksi. Yritys toimii myös Design from Finland -merkin sääntöjen mukaisesti vastuullisesti, perustelee raadin päätöstä palkintoraatiin kuuluva Design Forum Finlandin toimitusjohtaja Petteri Kolinen.

Vuoden Designteko -palkinto jaettiin kahdeksatta kertaa. Aiempina vuosina tunnustuksen ovat saaneet bambukuituisia vauvanvaatteita suunnitteleva ja valmistava Beibamboo Oy (2012), korkealaatuisia ja kekseliäitä mattoja valmistava VM-Carpet (2013), puisia Lastu-nimisiä suojakuoria mobiililaitteille valmistava Droplet Hitech Design Oy (2014), Drop-ulkoaltaita valmistava Useful Stuff Oy (2015) ja huonekaluja, sisustustuotteita valmistava Hakola Huonekalu Oy (2016), miestenvaatteita valmistava FRENN Company Oy (2017) ja Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry (2018).

Palkintoraatiin kuuluvat teollisuusneuvos Kari Kallonen, toimitusjohtaja Petteri Kolinen Design Forum Finlandista, Arkki ry:n perustaja Pihla Meskanen sekä Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

www.woodio.fi

Lisätietoja:

Johanna Lahti, markkinointipäällikkö, Design from Finland, Suomalaisen Työn Liitto, johanna.lahti@suomalainentyo.fi, 040 591 6143

Petro Lahtinen, toimitusjohtaja, Woodio Oy, petro.lahtinen@woodio.fi, 050 581 1033

Suomalaisen Työn Liitto toimii sen puolesta, että suomalaisen työn arvostus kasvaa ja suomalainen työ menestyy. Liitto hallinnoi suomalaisen työn puolesta toimivia merkkejä, vaikuttaa ostopäätöksiin ja haastaa työelämää uudistumaan. Vuonna 1912 perustetulla liitolla on yli 4 300 yritys- tai yhteisöjäsentä. www.suomalainentyo.fi

Design from Finland -merkki tekee suomalaisen muotoiluosaamisen näkyväksi. Se herättää kiinnostusta suomalaisia tuotteita ja palveluja kohtaan kotimaassa ja kansainvälisesti. Myönnettyjä merkkejä on yli 500 kappaletta. www.suomalainentyo.fi/design-from-finland