Vuoden Designteko 2020 Piiroinen Oy:lle

Design from Finland -merkin Vuoden Designteko 2020 -palkinto myönnettiin julkitilakalusteita valmistavalle perheyhtiö Piiroinen Oy:lle. Kriteerit tunnustukselle ovat omaperäisyys, vastuullisuus ja design osana arkea.

Vuoden designteko -palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle yritykselle, jonka liiketoiminnassa design on merkittävässä roolissa. Tänä vuonna palkinnon sai jo vuodesta 1949 toiminut valmistavan teollisuuden perheyritys Piiroinen Oy. Piiroislaisia on tänä päivänä toista sataa ja yrityksen päätoimipaikka tehtaineen sijaitsee Salossa, jossa myös yrityksen koko tuotanto tapahtuu.

Omilla Piiroinen brändin kalusteillaan yritys tekee Suomessa ja kansainvälisesti tilahankkeita suurista urheilu-, kulttuuri- ja liikunta-areenoista auditorioihin ja erilaisiin irtokalustamiskohteisiin. Suora yhteistyö suunnittelijoiden, arkkitehtien ja sisustusarkkitehtien sekä loppukäyttäjien kanssa tarjoaa Piiroiselle ajantasaista markkinatietoa ja ymmärryksen, mitä hyvältä yhteistyökumppanilta odotetaan.

Julkitilakalusteiden ohella Piiroinen on monipuolinen sopimusvalmistaja etenkin metallien pintakäsittelijänä ja metallikomponenttien valmistajana. Sopimusvalmistajana yrityksellä on myös kotimaisia ja ulkomaisia OEM-asiakkuuksia, joille se tekee täysin valmiita tuotteita Salon tehtaallaan. Piiroinen Yhtiöt muodostuu kahdesta juridisesta yrityksestä, Arvo Piiroinen Oy:stä ja Metalli-Piiroinen Oy:stä.

– Vuoden Designteko -palkinto on hieno tunnustus pitkäjänteiselle työllemme. Haluan kiittää kaikkia kumppaneitamme ja asiakkaitamme, jotka ovat vuosikymmenten aikana olleet mahdollistamassa tämän. Muotoilusta on tullut vuosien aikana erottamaton osa toimintaamme. Päivittäisellä tasolla näen muotoiluosaamisen olevan ennen kaikkea kykyä tulokselliseen yhteistyöhön alan eri ammattilaisten kanssa. Vain aidolla yhteistyöllä voidaan ratkaista yhä monimutkaisempia asiakastarpeita. Etenkin ympäristöä säästävien ratkaisujen kehittäminen vaatii uudenlaisiakin kumppanuusverkostoja. Valmistajana investoimme tuotekehityshankkeiden lisäksi uusiin valmistusteknologioihin ja materiaaliosaamiseen ja tavoitteemme on tehdä tulevaisuudessa yhä useampia vaativia hankkeita Suomessa ja maailmalla, kertoo Piiroisen toimitusjohtaja Risto Piiroinen. 

Hiljattain valmistunut Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus ja uudistus on Piiroisen historian merkittävimpiä hankkeita.

– Arkkitehtitoimisto K2S Oy pääsuunnittelijanaan Kimmo Lintula määritteli istuimen muotokielen. Oman suunnittelijamme Pasi Paakin tehtävä oli suunnitella tuote niin, että istuin saatiin toimivaksi ja täytti tilaajan vaatimukset. Vaatimukset materiaalille olivat vaativat ja kehitimme juuri tähän kohteeseen uuden vaatimukset täyttävän puukomposiitin, kertoo Piiroinen.

Piiroinen Oy:lle on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Design from Finland -merkki sekä suomalaisesta valmistuksesta kertova Avainlippu-merkki vuonna 2012, ja nyt yritys sai arvostetun Vuoden Designteko -tunnustuksen. Palkintoraati kiittelee tunnustuksen saanutta Piiroista siitä, miten yritys ottaa liiketoiminnassaan huomioon muotoilun tuoman lisäarvon ja sisällyttää vastuullisuuden osaksi hyvän muotoilun periaatteita kunnianhimon tasosta tinkimättä.

– Piiroinen on panostanut yhteistyöhän sekä suomalaisten että ulkomaisten muotoilijoiden kanssa jo vuosikymmeniä. Tekemisen laatu näkyy niin tuotteissa kuin koko yrityksen toiminnassa. Piiroinen on pysynyt ajan hermolla ja panostanut muotoilun hyödyntämisen lisäksi myös vastuullisuuteen ja siitä viestimiseen. Olympiastadionin remontin ajankohtaisuuden myötä tämä kokonaisvaltainen ja pitkäjänteinen työ oli syytä nostaa esiin, perustelee päätöstä palkintoraatiin kuuluva Jarkko Kallio.

– On tavattoman hienoa, että kotimainen yritys menestyy julkisten kalustehankintojen erittäin kilpailulla alalla ja pystyy samalla panostamaan uusiin ekologisiin mahdollisuuksiin. Vuoden Designteko -tunnustus toivottavasti rohkaisee muitakin yrityksiä hyödyntämään korkealaatuisen muotoilun ja siihen liittyvän vastuullisuuden tuomaa lisäarvoa liiketoiminnassaan, muotoilee palkintoraadin jäsen Tuire Ranta-Meyer.

Vuoden Designteko -palkinto jaettiin yhdeksättä kertaa. Aiempina vuosina tunnustuksen ovat saaneet bambukuituisia vauvanvaatteita suunnitteleva ja valmistava Beibamboo Oy (2012), korkealaatuisia ja kekseliäitä mattoja valmistava VM-Carpet (2013), puisia Lastu-nimisiä suojakuoria mobiililaitteille valmistava Droplet Hitech Design Oy (2014), Drop-ulkoaltaita valmistava Useful Stuff Oy (2015) ja huonekaluja, sisustustuotteita valmistava Hakola Huonekalu Oy (2016), miestenvaatteita valmistava FRENN Company Oy (2017), Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry (2018) ja puukomposiitista kylpyhuonekalusteita suunnitteleva ja valmistava Woodio Oy (2019).

Palkintoraatiin kuuluvat teollisuusneuvos Kari Kallonen, toimitusjohtaja Jarkko Kallio Frenn Company Oy:stä Metropolia Ammattikorkeakoulun johtaja Tuire Ranta-Meyer sekä Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

https://www.piiroinen.com/fi/

Lisätietoja:

Johanna Lahti, markkinointipäällikkö, Design from Finland, Suomalaisen Työn Liitto, johanna.lahti@suomalainentyo.fi, 040 591 6143

Risto Piiroinen, toimitusjohtaja, Piiroinen Oy, risto.piiroinen@piiroinen.com, 044 517 2392

Suomalaisen Työn Liitto toimii sen puolesta, että suomalaisen työn arvostus kasvaa ja suomalainen työ menestyy. Liitto hallinnoi suomalaisen työn puolesta toimivia merkkejä, vaikuttaa ostopäätöksiin ja haastaa työelämää uudistumaan. Vuonna 1912 perustetulla liitolla on 4 500 yritys- tai yhteisöjäsentä. www.suomalainentyo.fi

Design from Finland -merkki tekee suomalaisen muotoiluosaamisen näkyväksi. Se herättää kiinnostusta suomalaisia tuotteita ja palveluja kohtaan kotimaassa ja kansainvälisesti. Myönnettyjä merkkejä on yli 580 kappaletta. www.suomalainentyo.fi/design-from-finland

Lue suomenkielinen artikkeli tästä

Lue englanninkielinen artikkeli tästä

Kuva: Stadionin penkit, kuvaaja: Wellu Hämäläinen, https://www.welluhamalainen.com/