Tutkimus: Tämä on hienointa, mitä Suomessa on suunniteltu

Hienoin Suomessa suunniteltu tuote on kansalaisten mielestä sauna, paljastaa Suomalaisen Työn Liiton teettämä kysely. Suomalaiset arvostavat käytännönläheistä suunnittelua, jota Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjassa edustavat käyttötavaran tuotteet.

Kysyttäessä mikä on paras tai hienoin Suomessa suunniteltu tuote, nousi yksi ylitse muiden: suomalaisten mielestä hienointa suomalaista suunnittelua edustaa sauna (19 % vastaajista). Erityisesti naiset (21 %) ja 16–24 -vuotiaat nuoret (35 %) nostivat saunan hienoimmaksi Suomessa suunnitelluksi tuotteeksi.

– Suomalaiset arvostavat selvästi käytännönläheistä suunnittelua. Saunan jälkeen eniten mainintoja keräsivät Koneen hissit, astiankuivauskaappi, Nokian matkapuhelimet sekä jäänmurtajat. Kyselyn tulokset osoittavat suomalaisten ymmärtävän muotoilun ja suunnittelun monipuolisena osaamisena, joka näkyy useilla eri aloilla, kertoo Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala.

Samalle listalle saunan ja hissien kanssa pääsivät myös muun muassa Kalevalakorut (5 %), Fiskarsin tuotteet (5 %) ja suomalaisten rakastama Alvar Aallon Aalto-maljakko (4 %).

Kulutusvalinnat vaikuttavat

– Muotoilun ja suunnitteluosaamisen merkitys koko Suomen kansantaloudelle ja kilpailukyvylle korostuu tulevaisuudessa. Muotoilupanostuksilla on merkittäviä työllistämisvaikutuksia ja muotoilun laaja-alaisen hyödyntämisen kautta syntyy uusia työn muotoja ja toimenkuvia, kertoo Design from Finland -merkin Brand Manager Rilla Engblom Suomalaisen Työn Liitosta.

Kotimaisista kulutusvalinnoista ja niiden työllisyysvaikutuksista muistuttavassa Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjassa suomalaisesta muotoilusta kertoo Design from Finland -merkki. Suomalaisen Työn Liiton 184 yritykselle myöntämä Design from Finland -merkki myönnetään ainutlaatuiselle suomalaiselle muotoilulle, ja se kertoo yrityksen panostaneen edelläkävijänä suomalaiseen muotoiluun.

– Ostamalla Suomessa valmistettuja ja suunniteltuja tuotteita tuetaan kotimaan työllisyyttä ja luodaan uusia työpaikkoja. Tekemämme laskelman mukaan, jos jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa 10 eurolla lisää suomalaisia tuotteita ja palveluita, syntyisi Suomeen 10 000 työpaikkaa vuositasolla mitattuna, Engblom havainnollistaa.

Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin maaliskuussa 2014 ja siihen vastasi 1677 16–75 -vuotiasta suomalaista kuluttajaa. Tutkimus on osa Suomalaisen Työn Liiton ja Keskon yhteistä Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjaa, joka muistuttaa arjen jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksesta Suomen työllisyyteen.

Kärkikymmenikkö – paras tai hienoin Suomessa suunniteltu tuote

  1. Sauna (19 %)
  2. Koneen hissit (11 %)
  3. Astiankuivauskaappi (11 %)
  4. Nokian matkapuhelimet (7 %)
  5. Jäänmurtajat (7 %)
  6. Kalevalakorut (5 %)
  7. Alvar Aallon huonekalut (5 %)
  8. Fiskarsin tuotteet (5 %)
  9. Suomi-konepistooli (4 %)
  10. Aalto-maljakko (4 %)

Lisätietoja:
Jokke Eljala, tutkimuspäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 374 7410, jokke.eljala@avainlippu.fi
Hanna Malinen, viestintäpäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 369 4949, hanna.malinen@avainlippu.fi

Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja muistuttaa jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksista Suomen työllisyyteen. Sinivalkoinen jalanjälki -tunnus helpottaa suomalaisten tuotteiden löytämisessä. Koko vuoden 2014 kestävässä kampanjassa ovat mukana kaikki K-citymarketit, K-supermarketit, K-marketit, K-extrat, Anttilat, Kodin Ykköset sekä lähes 50 suomalaista elintarvikevalmistajaa ja käyttötavarateollisuuden yritystä. www.sinivalkoinenjalanjälki.fi

Suomalaisen Työn Liitto on asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää suomalaisen työn arvostusta ja menestystä. Liitto hallinnoi suomalaisen työn puolesta toimivia merkkejä ja verkkopalveluita. Vuonna 1912 perustetulla liitolla on lähes 2500 yritys- tai yhteisöjäsentä. www.avainlippu.fi