Jopa yli puolet suomalaista on sitä mieltä, että Suomessa työllä ei saa rikastua

Suomalaisista 20 prosenttia yhtyy täysin väittämään, jonka mukaan Suomessa ei saa rikastua työllä. Mikäli mukaan otetaan myös jokseenkin samaa mieltä olevat, kasvaa väitettä puoltavien osuus jo yli puoleen kansasta. Keskustelua aiheesta jatketaan tänään alkavassa 8 myyttiä työstä -ohjelmasarjassa, jonka ensimmäinen jakso esitetään Yle TV1:llä klo 19.30.

Suomalaisen Työn Liiton teettämän kyselyn mukaan viidesosa suomalaisista asettuu vahvasti tukemaan väitettä, jonka mukaan maassamme ei saa rikastua työllä: väittämän kanssa erittäin samaa mieltä oli 20 prosenttia. Jokseenkin samaa mieltä tutun hokeman kanssa on 34 prosenttia vastaajista.

– On selvää, että kaiken Suomessa tehdyn työn tulee olla kannattavaa, ja tehdystä työstä tulee saada sopiva korvaus. Suomessa tulee olla myös mahdollista luoda työn kautta vaurautta ja hyvinvointia, sillä loppukädessä hyvinvointimme perustuu työhön ja sen menestykseen. Rahallisen korvauksen ohella tulevaisuudessa painottuu kuitenkin yhä enemmän myös työn muu anti. Työn on enenevissä määrin oltava tekijälleen myös merkityksellistä, sanoo Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

Jokseenkin eri mieltä väittämän kanssa kertoi olevansa noin neljäsosa vastaajista. Tämä kanta korostui erityisesti nuorten vastaajien keskuudessa, sillä 18–22-vuotiaista 42 prosenttia valitsi kyseisen vaihtoehdon. Täysin eri mieltä oli hieman useampi kuin joka kymmenes.

Työllä rikastumisen myyttiin pureudutaan tänään TV1:llä alkavassa 8 myyttiä työstä -ohjelmasarjassa. Ohjelman juontaa Maaretta Tukiainen ja mukana ovat muun muassa Amanda Harkimo, Kaisa Liski ja Viroon muuttaneet yrittäjät Juha Ketola ja Mika Pajunen. Lisäksi studiopaneelissa keskustelevat perheyrittäjien toimitusjohtaja Leena Mörttinen, sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo ja liiketalouden professori Alf Rehn.

Ohjelmasarjan tilaaja on Yleisradio ja tuotantoyhtiö ITV Studios Finland. Sarjan kumppaneita ovat Suomalaisen Työn Liitto, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT, Tekes ja Työ- ja elinkeinoministeriö.

Mitä mieltä olet seuraavasta väittämästä?
”Suomessa työllä ei saa rikastua”

  • Erittäin samaa mieltä 20 %
  • Jokseenkin samaa mieltä 34 %
  • Jokseenkin eri mieltä 27 %
  • Täysin eri mieltä 13 %
  • En osaa sanoa 6 %

Tutkimus toteutettiin joulukuussa 2015 markkinatutkimusyhtiö CINT Oy:n internet-paneelissa. Tutkimuksen suunnitteli Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy. Vastaajia oli yhteensä 1018, kohderyhminä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset. Otos on kansallisesti edustava.

Lisätietoja:

Tero Lausala, toimitusjohtaja, Suomalaisen Työn Liitto, tero.lausala@avainlippu.fi, 050 407 2623
Jokke Eljala, tutkimuspäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, jokke.eljala@avainlippu.fi, 050 374 7410

Suomalaisen Työn Liitto on asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää suomalaisen työn arvostusta ja menestystä. Liitto hallinnoi suomalaisen työn puolesta toimivia merkkejä ja verkkopalveluita. Vuonna 1912 perustetulla liitolla on yli 2600 yritys- tai yhteisöjäsentä. Lue lisää www.suomalainentyo.fi