Sää näkyy suoraan suomalaisten kulutuksessa

Kesäsää vaikuttaa merkittävästi suomalaisten tuotteiden menekkiin. Esimerkiksi alkukesän kylmä sää vähensi selkeästi jäätelöiden, etenkin kerta-annosten myyntiä. Ilmojen lämmetessä jäätelökin maistuu suomalaisille.

– Kesällä K-ruokakauppojen myynnissä korostuvat ennen kaikkea uuden sadon tuoreet ja kotimaiset raaka-aineet. Erityisesti kasviksissa ja vihanneksissa on tarjolla runsaasti paikallisten valmistajien tuotteita. Ruokakeskon ja K-kauppiaiden yhteenlaskettu kotimaisten tuotteiden hankinta on arviomme mukaan yli 80 % koko valikoimasta, kertoo Ruokakeskon myyntijohtaja Jussi Tolvanen.

Kasviksista esimerkiksi tomaatin kulutus nousee lisääntyvän kotimaisen tarjonnan seurauksena. Muita kesätuotteita vihanneksissa ovat suomalaiset paprikat, varhaisperuna, nippusipuli, nippuporkkana, kaali, herneet ja pavut. Vain kesäsesongissa saatavilla olevia kotimaisia salaatteja ovat esimerkiksi avomaan punainen jääsalaatti, avomaan jääsalaatti ja roomansalaatti.

– Suomalaisten pientuottajien tuotteiden suosiolla on merkittävä työllistävä vaikutus varsinkin alueellisesti. Ylipäänsä, jos suomalaiset ostaisivat 10 eurolla kuukausittain enemmän suomalaisia tuotteita ja palveluita, syntyisi Suomeen 10 000 uutta työpaikkaa vuositasolla, sanoo Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala.

Maitotaloustuotteissa korostuvat kesällä viilit ja kermat. Erityisesti mansikka-aikaan kuohukerma ja vaniljakermat nostavat suosiotaan. Rahkat nousivat suosioon jo vuonna 2011 ja hyvä kehitys jatkuu edelleen, trendi tukee terveellistä ja kevyttä ruokavaliota.

Kotimaiset kasvikset kuluttaja tunnistaa Sirkkalehtimerkistä. Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki. Avainlippu-merkityt tuotteet on valmistettu Suomessa. Suomalaisen Työn Liiton ja K–Kauppojen yhteinen koko vuoden 2014 kestävä Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja tuo kotimaiset alkuperämerkityt tuotteet entistä selkeämmin kuluttajan saataville.

Kesäkuluttaja on elämyshakuinen, alttiimpi heräteostoksille ja shoppailee torilla

Kesäkuluttajan tärkeimmät ostospaikat ovat tori (63 %), marketit (57 %) ja pienet kaupat (43 %). Kesällä kuluttajat ovat tutkimuksen mukaan spontaanimpia (63 %) ja elämyshakuisempia (68 %). 45 % suomalaisista tekee kesällä enemmän heräteostoksia. Lomalla halutaan tehdä ruokaa helposti ja nopeasti. Kesällä maistuvat helpot puolivalmiit, esimerkiksi valmiiksi maustetut lohifileeannospalat tai palvelutiskin valmiit kalavartaat ja nyytit sekä lohimedaljongit.  Lisäksi ruodottomat vaaleat kalafileet kiinnostavat kuluttajaa entistä enemmän.

Tutkimuksen mukaan suomalaisten kesään kuuluu ehdottomana ykkösenä grillaus (56 %). Kesän grillaus on hyvin perinteitä noudattavaa: maustamatonta ja marinoitua/maustettua porsaan ulkofileepihviä sekä kassleria. Kasslerin käyttö on noussut viime vuosina yhdessä pitkäänkypsytettyjen ja revittyjen liharuokien suosion kanssa. Kesän 2014 nousevat trendit:

1. Rohkeat kokeilut. Erikoisemmat vihannekset, kuten pavut, pinaatti, lehtikaali ja fenkoli ovat etenkin kotimaisen satokauden aikaan ehdottomia trendituotteita, joilla esimerkiksi tuunataan salaatti lopulliseen loistoonsa.

2. Raakamakkarat suosiossa. Kesän varmimpia uusia trendejä ovat raakamakkarat, jotka sopivat mainiosti myös grillissä kypsennettäväksi.

3. Salaatti- ja ateriabaarit. Toastit ovat katuruokatrendin myötä kasvattaneet suosiota.  Palvelutiskin osalta supertrendikkääksi ovat nousseet K-ruokakauppojen salaatti- ja ateriabaarit, joista voi hakea lounasta, välipalaa tai koko perheen aterian. Salaattibaarissa on laaja valikoima tuoreita raaka-aineita, joista voi rakentaa mieleisensä kokonaisuuden.

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Kesätutkimukseen. Innolink Researchin toteuttama kyselytutkimus toteutettiin huhtikuussa 2014 ja siihen vastasi 1011 suomalaista kuluttajaa.

 

Lisätietoja:

Jokke Eljala, tutkimuspäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 374 7410, jokke.eljala@avainlippu.fi

Hanna Malinen, viestintäpäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 369 4949, hanna.malinen@avainlippu.fi

Jussi Tolvanen, myyntijohtaja, Ruokakesko, 040 755 1643, jussi.tolvanen@kesko.fi
Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja muistuttaa jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksista Suomen työllisyyteen. Sinivalkoinen jalanjälki -tunnus helpottaa suomalaisten tuotteiden löytämisessä. Koko vuoden 2014 kestävässä kampanjassa ovat mukana kaikki K-citymarketit, K-supermarketit, K-marketit, K-extrat, Anttilat, Kodin Ykköset sekä lähes 50 suomalaista elintarvikevalmistajaa ja käyttötavarateollisuuden yritystä. www.sinivalkoinenjalanjälki.fi

Suomalaisen Työn Liitto on asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää suomalaisen työn arvostusta ja menestystä. Liitto hallinnoi suomalaisen työn puolesta toimivia merkkejä ja verkkopalveluita. Vuonna 1912 perustetulla liitolla on lähes 2500 yritys- tai yhteisöjäsentä. www.avainlippu.fi