Vapusta alkaa grillikausi – savukala sopisi suomalaisten mielestä uutena lisänä vappupöytään

Suomalaisen Työn Liiton kyselyn mukaan vappu on suosituin grillikauden avausajankohta koko Suomessa. Perinteisten grilli- ja vappuherkkujen kylkeen on kuitenkin tarjolla uutta, sillä savukala on suosituin uusi ruokalaji, jota suomalaiset tutkimuksen mukaan toisivat perinteiseen vappupöytään. Seuraavaksi eniten uusiksi vappuherkuiksi saivat kannatusta jokin uusi salaatti sekä juustot, selviää Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksesta.

Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksessa selvitettiin grillikauden aloitusajankohtaa ja suomalaisten uusia makumieltymyksiä perinteisten vappuherkkujen rinnalle. Grillikautta aloitellaan Etelä-Suomessa muuta maata aiemmin jo maaliskuun lopulla, mutta koko Suomessa suosituin grillikauden avaus ajoittuu vappuun.

Tulevana vappuna suuhunpantavien repertuaaria voi tuoreiden tulosten mukaan laajentaa savukalalla, jollakin uudella salaatilla sekä juustoilla. Savukala oli uutena vappuherkkuna erityisesti miesten (41 %) ja yli 50-vuotiaiden (41 %) mieleen, kun taas naisista kolmannes (32 %) valitsisi vappupöytään jonkin uuden salaatin. Vajaa kolmannes, eli 27 prosenttia miehistä sekä 25–34-vuotiaista vastaajista ehdotti vapputarjottavien joukkoon uutena tulokkaana juustoja. Viidennes vastaajista ehdotti vappupöytään perinteisten tarjottavien lisäksi jotakin uutta kasvisruokaa.

Vuotta aiemmin kampanja selvitti vappuaaton ruokapöydän mieluisimpia herkkuja, joista suosituimmaksi suuhunpantavaksi lähes kaksi kolmesta vastaajasta nimesi siman (63 % vastaajista). Seuraaville sijoille ylsivät niin ikään vapun perinteiset herkut, eli munkit, nakit, perunasalaatti ja kuohujuoma.

– Suomalaisten grillit kuumenevat vappuna ja vaihtoehtoja vappupöytään riittää. Suomalaisen työn päivä on herkuttelun lisäksi kuitenkin hyvä tilaisuus myös juhlistaa Suomessa tehtävää työtä ja tukea suomalaista työtä kotimaisilla valinnoilla, kertoo Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala Suomalaisen Työn Liitosta ja toivottaa kaikille suomalaisille sinivalkoista vappua.

Savustus tulevan kesän trendi

Jo muutaman vuoden ajan savustus on ollut kasvava trendi grillauksessa. Savustukseen soveltuvat erityisen hyvin rasvaiset kalat kuten lohi, siika, silakka, muikku ja kirjolohi. Savustukseen sopivat samat lihat kuin muuhunkin grillaukseen, ja kasvikset saavat savustuksesta uutta ytyä.

– Suomalaiset luonnonkalat (kuha, ahven, siika) kokonaisena ja fileinä kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. Kesäisin ehdottomasti suosituin kala savustimeen on suomalainen kokonainen kirjolohi. Lihan ja siipikarjan osalta luulliset tuotteet ovat tämän kesän hitti. Lisäksi broilerissa kasvua odotetaan paistileikkeille. Grilliin ostetaan kuitenkin edelleen eniten porsaan filee- ja kasslerpihvejä tai broilerin fileepihvejä, kertoo tuoretuotteiden ostojohtaja Jyrki Karlsson Keskon päivittäistavarakaupasta.

Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatunnus helpottaa suomalaista työtä edistävien tuotteiden löytämistä kauppojen valikoimista tänäkin vuonna ja mukana on lähes 50 yritystä. Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin maaliskuussa 2016 ja siihen vastasi 2014 15–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa.

Minkä uuden ruokalajin toisit perinteiseen suomalaiseen vappupöytään:

  • savukala 35 %
  • jokin uusi salaatti 25 %
  • juustot 23 %
  • jokin uusi kasvisruoka 20 %
  • karjalanpiirakat 17 %
  • tuorekalat 13 %
  • tortilla 12 %
  • sushi 8 %
  • jokin muu ruokalaji 2 %
  • ei osaa sanoa 4 %

Lisätietoja:

Jokke Eljala, tutkimuspäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 374 7410, jokke.eljala@avainlippu.fi
Sanna Huovinen, viestintäpäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 361 3080, sanna.huovinen@avainlippu.fi
Jyrki Karlsson, ostojohtaja, Keskon päivittäistavarakauppa, p. 010 532 4039, jyrki.karlsson@kesko.fi

Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja muistuttaa jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksista Suomen työllisyyteen. Sinivalkoinen jalanjälki -tunnus helpottaa suomalaisten tuotteiden löytämisessä. www.sinivalkoinenjalanjälki.fi