Mikä oli vuoden 2014 työllisyysteko?

Suomalaisten mukaan parhaiten suomalaista työllisyyttä tukenut teko vuonna 2014 oli työttömyysturvan 300 euron suojaosa. Suomalaisten tuotteiden ja palveluiden ostamiseen kehottava kampanja sai toiseksi eniten ääniä, paljastaa Suomalaisen Työn Liiton teettämä Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus.

Kysyttäessä yli 1 000 suomalaiselta parhaiten suomalaista työllisyyttä tukevaa tekoa eniten ääniä sai työttömyysturvan 300 euron suojaosa. Vuoden alusta voimaan astuneen työttömyysturvan suojaosan ansiosta työtön voi nyt tienata 300 euroa kuukaudessa, ilman että ansiot vaikuttavat työttömyysetuuden määrään.

– Uudistus parantaa työttömien mahdollisuutta kohentaa omaa talouttaan ja sitä kautta pärjäämistä vaikeassa taloussuhdanteessa. Vähintään yhtä tärkeätä on kuitenkin se, että työtön henkilö pystyy tätä kautta osallistumaan työelämään tai jopa avaamaan kokonaan uuden mahdollisuuden työllistyä kokopäiväisesti myöhemmin, sanoo toimitusjohtaja Tero Lausala Suomalaisen Työn Liitosta.

Toiseksi eniten ääniä sai suomalaisten tuotteiden ja palveluiden ostamiseen tähtäävä kampanja. Suomalaisen Työn Liitto yhdessä elintarvike- ja käyttötavarayritysten ja K-ryhmän kauppojen kanssa on kampanjoinut vuoden 2014 ajan Sinivalkoinen jalanjälki -teemalla haastaakseen suomalaiset pohtimaan kulutusvalintojensa vaikutusta työllisyyteen. Kampanja on muistuttanut siitä, kuinka jo ostamalla 10 eurolla kuukausittain enemmän suomalaisia tuotteita ja palveluita, syntyisi Suomeen 10 000 uutta työpaikkaa vuositasolla.

– Kampanja on näkynyt laajasti sekä mediassa että yli tuhannessa K-ryhmän kaupassa koko Suomessa. Siihen osallistuvat yritykset ovat tehneet laajan joukon Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatuotteita sekä viestineet kampanjasta omien kanaviensa kautta. Suomalaisuus on vuoden aikana noussut esille myös muilla kaupparyhmillä, Lausala kertoo.

Suurinvestoinnit kotimaisen työn puolesta

Mediassa paljon esillä olleet suurhankkeet ja investoinnit saivat myös ääniä kyselyssä. Turun telakkakauppa sijoittui kolmanneksi 14 prosentin ääniosuudella. Metsä Fibren suunnitteilla oleva biotuotehdasinvestointi Äänekoskelle puolestaan sai 10 % äänistä. Yleisesti kotimaisen energiankäytön lisääminen nähtiin tärkeäksi keinoksi edistää kotimaista työllisyyttä. Lisäksi Fennovoiman ydinvoimalaprojekti keräsi 3 % äänistä.

– Tänä vuonna on julkistettu useita investointeja, jotka lisäävät suomalaista työllisyyttä. Kyselyssä esille tulleiden suurhankkeiden lisäksi kaikki tuotannolliset investoinnit Suomeen sekä tuotannon palautuminen Suomeen ovat työllisyyden kannalta erittäin tärkeitä. Esimerkiksi paljon Nokian muutoksista kärsineen Salon alueella on tänä vuonna toteutettu Orionin, Soliferin ja Muurlan uusia hankkeita. Uusia investointeja tarvitaan työllisyyden parantamiseksi, ja niiden edistämiseksi työtä luovaa omistajuutta tulee laajasti tukea, toteaa Lausala.

Vuoden työllisyysteko: mikä on suomalaista työllisyyttä parhaiten tukenut teko vuonna 2014?

1. Työttömyysturvan 300 euron suojaosa (Työtön voi nyt tienata 300 e/kk, ilman että ansiot vaikuttavat työttömyysetuuden määrään): 30 %
2. Suomalaisten tuotteiden ja palveluiden ostamiseen kehottava kampanja 25 %
3. Turun telakkakauppa 14 %
4. Metsä Fibren biotuotetehdas Äänekoskelle 10 %
5. Ratkaisut kotimaisen energian/biopolttoaineen käytön lisäämiseksi 10 %
6. Työn verotusta koskevat päätökset 5 %
7. Fennovoiman ydinvoimalaprojekti 3 %
8. Muu 3 %

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin marraskuussa 2014 ja siihen vastasi 1166 15–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa. Kysymyksen vastausvaihtoehdot kartoitettiin esitutkimuksella osana tutkimusta. Tutkimus on osa Suomalaisen Työn Liiton ja Keskon yhteistä Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjaa, jonka tavoitteena on muistuttaa arjen jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksesta Suomen työllisyyteen. Kampanja jatkuu vuonna 2015.

Lisätietoja:
Tero Lausala, toimitusjohtaja, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 407 2623, tero.lausala@avainlippu.fi
Jokke Eljala, tutkimuspäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 374 7410, jokke.eljala@avainlippu.fi
Hanna Malinen, viestintäpäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 369 4949, hanna.malinen@avainlippu.fi

Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja muistuttaa jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksista Suomen työllisyyteen. Sinivalkoinen jalanjälki -tunnus helpottaa suomalaisten tuotteiden löytämisessä. Kampanjassa ovat mukana kaikki K-citymarketit, K-supermarketit, K-marketit, K-extrat, Anttilat, Kodin Ykköset sekä lähes 50 suomalaista elintarvikevalmistajaa ja käyttötavarateollisuuden yritystä. www.sinivalkoinenjalanjälki.fi

Suomalaisen Työn Liitto on asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää suomalaisen työn arvostusta ja menestystä. Liitto hallinnoi suomalaisen työn puolesta toimivia merkkejä ja verkkopalveluita. Vuonna 1912 perustetulla liitolla on yli 2500 yritys- tai yhteisöjäsentä.