Suomalaisille kevätsiivous alkaa ikkunoista – lue vinkit ikkunanpesuun

Kevätsiivous kuuluu monien suomalaisten kotien kevätperinteisiin. Keväällä puitteet siivoukselle ja varsinkin ikkunanpesulle ovatkin täydelliset. Suomalaisista 73 prosenttia on sitä mieltä, että ikkunanpesu kuuluu sekä naisille että miehille, selviää Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksesta.

Suomalaisille kevät ja siihen liittyvä siivous on tärkeää. Kevätsiivouksen yhteydessä monet suomalaiset myös hyödyntävät paikallisia palveluita ja luovat siten uutta työtä Suomessa. Myös kotitalousvähennys kannustaa käyttämään esimerkiksi siivouspalveluita, kertoo Suomalaisen Työn Liiton projektipäällikkö Merja Mantila.

Ikkunanpesu on yksi kevätsiivouksen olennaisimmista osista. Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus selvittikin, kuinka suomalaiset pesevät ikkunoitaan. Tutkimuksen mukaan 51 prosentista suomalaiskodeista löytyy ikkunanpesuun tarkoitettu erillinen kuivain ja pesin. Tutkimuksessa myös selvisi, että suomalaisista 73 prosentin mielestä ikkunanpesu kuuluu niin naisille kuin miehillekin. Välineistä ja tekijästä huolimatta tärkeää on, että ikkunat pestään.

– Likainen ikkuna pidättää merkittävän osan päivänvalosta ja auringon säteistä, jotka muuten tulisivat huoneistoon sisään. Ikkunanpesulla voit siis parhaimmillaan lisätä omaa viihtyvyyttä ja hyvinvointia, kertoo Sinituotteen varatoimitusjohtaja Aino Määttä.

Kuivaimen ja pesimen lisäksi 23 prosenttia käytti ikkunanpesuun liinaa ja 14 prosentilla löytyi ikkunanpesulaite. Sen sijaan 12 prosenttia suomalaisista ei pessyt ikkunoitaan itse, vaan pesu saatetaan ostaa palveluna. Tutkimuksessa myös selvisi, että 11 prosenttia käyttää ikkunanpesuun vanhaa kikkaa ja kuivaa ikkunan sanomalehdellä.

– Sanomalehden käyttö ikkunanpesussa on yksi yleisimmistä virheistä, sillä lehden muste voi mustata ikkunan pielet. Oikeanlaisilla välineillä ikkunanpesusta tulee myös paljon helpompaa, Määttä sanoo.

Viisi vinkkiä ikkunoiden pesuun

1. Pese pilvisellä säällä
Ikkunoiden pesua suositellaan noin kaksi kertaa vuodessa, mieluiten keväisin ja syksyisin. Ikkunat kannattaa pestä pilvisenä ja tyynenä päivänä, jolloin sää on plussan puolella. Suora ja liian voimakas auringonpaiste kuivattaa ikkunan liian nopeasti, jolloin pesuaineliuos voi kuivua ikkunan pintaan. Liian kylmällä säällä ikkunat taas voivat jäätyä.

2. Valitse kunnolliset välineet
Ikkunanpesu mielletään todella aikavieväksi ja vaivanloiseksi, mutta oikeanlaisille välineillä sitä voi helpottaa. Pesua varten kannattaa varata erillinen pesin tai mikrokuituliina. Siistin lopputuloksen saa kuivaamalla ikkunan kuivaimella. Korkeisiin ikkunoihin kannattaa varata jatkovarsi.

3. Esivalmistele huolella
Ikkunanpesu onnistuu nopeasti ja helposti, kun esivalmistelut tehdään oikein. Pyyhi tai imuroi pölyt pois sälekaihtimista, ikkunanpuitteista ja -pielistä sekä ikkunanlaudalta ja tuuletusikkunasta. Peitä myös ikkunan alapuolella oleva lattia liinalla. Ota myös sälekaihtimet ja verhot sivuun ennen pesua.

4. Käytä pesuainetta ja vettä kohtuudella
Jos haluat välttää roiskeet ja valuvan veden, käytä vettä kohtuudella ja purista pesimestä ylimääräiset vedet pois ennen pesua. Myös pesuainetta kannattaa käyttää kohtuudella, muutama tippa 3-4 litraan vettä riittää.

5. Kuivaa rauhassa
Kuivaa ikkunat kuivaimella yhdensuuntaisin vedon ja kuivaa kuivain jokaisen vedon jälkeen liinalla. Anna pestyn pinnan kuivahtaa rauhassa, jotta ikkunoiden väliin ei synny huurua.

Kuinka peset ikkunasi?

  • Minulla on erillinen pesin ja kuivain: 51 %
  • Pesen ja kuivaan liinan avulla: 23 %
  • Minulla on ikkunanpesulaite: 14 %
  • Käytän kuivaamiseen sanomalehteä: 11 %
  • En pese itse ikkunoita: 12 %

Kuuluuko ikkunanpesu naisella vai miehelle?

  • Miehelle: 6 %
  • Naiselle: 20 %
  • Molemmille 73 %
  • EOS: 2 %

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin maaliskuussa ja siihen vastasi 2014 18–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa.

Lisätietoja:
Merja Mantila, projektipäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 330 3640, merja.mantila@avainlippu.fi
Aino Määttä, varatoimitusjohtaja, Sinituote, +358 19 7600213, aino.maatta@sinituote.fi

Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja muistuttaa jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksista Suomen työllisyyteen. Sinivalkoinen jalanjälki -tunnus helpottaa suomalaisten tuotteiden löytämisessä. Vuoden 2016 kampanjassa on mukana noin 50 yritystä sekä K-citymarketit, K-supermarketit, K-marketit, Rautiat ja K-raudat. www.sinivalkoinenjalanjälki.fi