Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnot Supercellille, Vexvelle ja Ledilille

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt Finpron ja Suomalaisen Työn Liiton vuoden 2013 kansainvälistymispalkinnot peliyritys Supercellille, kaukolämpöventtiilejä valmistavalle Vexvelle ja led-valaisinoptiikkaan erikoistuneelle Ledilille.

– Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto on tunnustus suomalaisten yritysten ja niiden henkilöstön tekemästä työstä. Yritysten menestyksen taustalta löytyy huippuluokan osaamista, kykyä tarttua muuttuvien markkinoiden mahdollisuuksiin ja valmiutta riskinottoon. Suomen hyvinvointi nojaa yhä vahvemmin pk-yritysten kykyyn kasvaa kansainvälisesti ja tuottaa yhä uusia menestystarinoita. Nyt palkittavat yritykset näyttävät tietä kymmenille muille kasvuyrityksille, Finpron toimitusjohtaja Kari Häyrinen sanoo.

Finpro kokoaa vuosittain laajasti jäsen- ja sidosryhmäverkostostaan ehdotuksia kansainvälistymispalkinnon saajista. Arvioituaan ehdotukset Finpron hallitus tekee palkinnon saajista ehdotuksen presidentille yhteistyössä Suomalaisen Työn Liiton kanssa. Tasavallan presidentti valitsee kansainvälistymispalkinnon saajat ehdotusten pohjalta. Tänään Helsingissä jaetut palkinnot lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkinto jaetaan 46. kerran.

Supercellin räjähdysmäinen kasvu

Vuonna 2012 hittipelinsä Clash of Clansin ja Hay Dayn markkinoille tuonut peliyhtiö on kasvanut räjähdysmäisesti. Älypuhelimilla ja tablettitietokoneilla pelattavat ilmaispelit ovat keränneet kymmeniä miljoonia pelaajia eri puolilta maailmaa. Monet ovat valmiita maksamaan pelimenestyksestä ja pienistä puroista on muodostunut Supercellille liikevaihtoa jo yli 650 miljoonaa euroa viime vuonna. Kasvu on ennätysnopeaa, sillä vielä vuonna 2011 yritys teki vain 150 000 euron liikevaihdon.

– Pelaajille pitää pystyä tarjoamaan joka päivä uusia kokemuksia ja parempaa pelattavaa. Maaliskuun aikana julkaistava uusi pelimme Boom Beach on saanut Kanadassa ja Australiassa beta-testausvaiheessa todella positiivista palautetta pelaajilta, kertoo Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen.

– Suomi on ylivoimainen toimintaympäristö yrittämiselle ja olemme olleet onnekkaita. On hienoa päästä antamaan takaisin menestyksestämme. Tavoitteenamme on luoda yritys, josta voimme olla ylpeitä myös sadan vuoden päästä, Paananen jatkaa.

Supercellin tavoitteita tukee suomalaisen pelialan suurin yrityskauppa lokakuulta 2013, jolloin japanilaisyritykset SoftBank ja GungHo ostivat 51 prosenttia Supercellin osakkeista 1,1 miljardilla eurolla. Uudet kumppanit tuovat yrityksen kehitykseen pitkäjänteisyyttä sekä uusia jakelukanavia.

Vexve lämmittää miljoonia koteja

Sastamalalaisen perheyritys Vexven kaukolämpöventtiilit turvaavat satojen miljoonien kotien lämmityksen ja asuinmukavuuden. Yrityksen yli 30 vientimaasta suurimmat ovat Kiina ja Venäjä. Uusimmat avaukset löytyvät kaukokylmäventtiileistä, joita menee muun muassa Lähi-idän maihin.

– Entisen Neuvostoliiton alueella olemme olleet jo kahden vuosikymmenen ajan modernisoimassa tiensä päähän tulevia kaukolämpöjärjestelmiä. Persianlahden alueella kaukokylmän kysyntä on kasvanut viime vuosina. Kansainvälisen kasvumme ovat mahdollistaneet henkilöstömme kasvutarinat. Palkinto on tunnustus heidän tekemästään työstä, Vexven toimitusjohtaja Lasse Mannola sanoo.

Teollisuuden valtavirtaa vastaan uiva yritys on keskittänyt kaiken tuotantonsa Suomeen. Sastamalan ja Liperin tehtailta valmistuu noin puoli miljoonaa venttiiliä vuosittain. Tuotannosta noin 90 prosenttia menee vientiin. Vexven kasvu on jatkunut 20 vuoden aikana tasaisesti yrityksen laajentaessa tuotevalikoimaansa ja toimintaansa jatkuvasti uusille markkinoille. Venttiileiden ohella liiketoimintaa on laajennettu vedenmittausjärjestelmiin ja muihin energiaa säästäviin ratkaisuihin.

Ledil valaisee ympäri maailmaa

Led-valaisimien korkealaatuisiin komponentteihin erikoistunut salolaisyritys Ledil on kapean erikoisalansa suurimpia yrityksiä maailmassa ja sen lähes koko liikevaihto tulee kansainvälisiltä markkinoilta. Ledil on kasvanut viimeiset vuodet jopa 60 prosentin vuosivauhtia, kun led-valaisimet ovat lyöneet itsensä läpi.

– Tavoitteemme on pysyä led-valaisinten vallankumouksessa aallonharjalla, jatkaa voimakasta kasvua ja toimia alan suunnannäyttäjänä. Energiaa säästävien led- valaisimien käytön ennustetaan kasvavan edelleen. Joidenkin arvioiden mukaan vuonna 2020 yleisvalaistuksesta jopa 70 prosenttia on led-pohjaista, kertoo Ledil:in toimitusjohtaja Rami Huovinen.

Ledil:in valmistamien optisten komponenttien eli linssien ja heijastajien avulla ledistä tuleva valo kerätään ja suunnataan kontrolloidusti haluttuun kohteeseen. Laadukkaiden optiikoiden avulla saavutetaan energiansäästöä ohjaamalla valo vain haluttuun kohteeseen sekä lisätään esimerkiksi julkisten tilojen viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta. Ledil:in suunnittelemia ja valmistamia optiikoita käytetään muun muassa myymälätilojen ja katujen valaistuksessa ympäri maailmaa.

Lisätietoja:

Yritysesittelyt

Tasavallan presidentin kanslia: Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnot Supercellille, Vexvelle ja Ledilille

Finpron hallituksen puheenjohtaja Harri Kerminen: puhe Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon jakotilaisuudessa 5.3.2014

Vexve Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Nieminen: palkinnonsaajien kiitospuhe tasavallan presidentille 5.3.2014

Kuvia palkituista yrityksistä ja palkintojenjakotilaisuudesta Flickrissa

Kuvia palkintojenjakotilaisuudesta Facebookissa
Palkittujen yritysten yhteystiedot:

Laura Sallanmaa-Immonen, assistant, Ledil, laura.sallanmaa-immonen(a)ledil.com, 02-733 3804

Lasse Mannola, toimitusjohtaja, Vexve, lasse.mannola(a)vexve.com, 050 360 8850

Mariet Louhento, Corporate Brand & Communications, Supercell, mariet.louhento(a)supercell.net

Finpro

Kari Häyrinen, toimitusjohtaja, kari.hayrinen(a)finpro.fi, 040 343 3464

Outi Torniainen, viestintä- ja markkinointijohtaja, outi.torniainen(a)finpro.fi, 040 512 1375

Suomalaisen Työn Liitto

Tero Lausala, toimitusjohtaja, Suomalaisen Työn Liitto, tero.lausala(a)avainlippu.fi, 050 407 2623

Suomen Messusäätiö

Christer Haglund, Suomen Messujen toimitusjohtaja, christer.haglund(a)messukeskus.com, 040 555 1007

Finpro on kansallinen suomalaisyritysten vientiä ja kansainvälistymistä edistävä ja ulkomaisia investointeja Suomeen hankkiva organisaatio. Finpro edistää asiakkaidensa kansainvälistä kasvua ja menestystä auttamalla niitä olemaan oikeilla markkinoilla oikeaan aikaan kilpailukykyisillä tuotteilla, palveluilla ja konsepteilla. Finpro verkostoituu asiakkaidensa ja yhteistyökumppaneidensa hyödyksi paikallisesti ja kansainvälisesti. 350 asiantuntijaamme työskentelee 69 toimipisteessä lähes 50 eri maassa. Yrityksille tehtävien toimeksiantojen lisäksi Finpro hallinnoi merkittäviä kansainvälisiä hankkeita kuten puhtaan teknologian Cleantech Finland ja Future Learning Finland. www.finpro.fi

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain noin 400 000 euron arvosta palkintoja, stipendejä ja apurahoja. Tunnetuimmat Messusäätiön palkinnoista ovat vuosittain jaettavat Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto ja Kaj Franck -muotoilupalkinto. www.messukeskus.com

Suomalaisen Työn Liitto on asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää suomalaisen työn arvostusta. Liitto hallinnoi suomalaisen työn puolesta toimivia merkkejä ja verkkopalveluita sekä edistää innovointia ja yrittäjyyttä. Vuonna 1912 perustetulla liitolla on yli 2 300 yritys- tai yhteisöjäsentä. www.avainlippu.fi