Kaksi on ja pysyy: suomalainen luottaa ruisleipään ja perunaan

Viime vuosina vallalla ollut karppausbuumi ja hiilihydraattien välttely eivät näy suomalaisten mielipiteissä, kun kyse on itselle mieluisan aterian kokoaminen kotoisista raaka-aineista: valtaosa valitsisi ruisleipää ja perunaa.

Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan kyselyssä reilulta tuhannelta suomalaiselta tiedusteltiin, mistä pohjoismaiseen ruokavalioon kuuluvista raaka-aineista he mieluiten rakentaisivat itselleen ateriakokonaisuuden.

– Kärkisijalle tuloksissa nousi suomalaisten ikisuosikki ruisleipä, johon luotti 68 prosenttia vastaajista. Liki yhtä suuren suosion sai peruna, jonka valitsi aterian osaksi 67 prosenttia vastaajista. Kärkikymmenikköön mahtui myös marjoja ja kalaa – vaikkakin esimerkiksi silakka jäi listan hännille. Tuttu ja terveellisenä pidetty kaurapuuro oli hieman yllättäen vasta sijalla 15, Suomalaisen Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala kuvaa tuloksia.

Suosikit erityisesti miesten mieleen

Ruisleipä ja peruna olivat erityisesti miesvastaajien keskuudessa selvät suosikit. Naisten kohdalla puolestaan kannatus oli hyvin tasaista neljän kärkeen nousseen ehdokkaan välillä. Sukupolvia erottavaksi raaka-aineeksi osoittautui maito, jota suosi 66 prosenttia nuorista mutta vain 35 prosenttia iäkkäämmistä.

– Meillä on Suomessa hienoja raaka-aineita, jotka ovat maailman kärkeä muun muassa puhtautensa ja turvallisuutensa puolesta. Suomalaisiin vaihtoehtoihin perustuvat ruokailutottumukset tekevät hyvää myös työllisyystilanteellemme. On myös hyvä muistaa, että laskelmien mukaan Suomeen voitaisiin synnyttää vuodessa 10 000 uutta työpaikkaa, jos ostoksilla käytetäisiin 10 euroa enemmän suomalaisiin tuotteisiin. Elintarvikealalla vaikutus on tosin vieläkin suurempi, sillä kymmenellä lisäeurolla kuussa työpaikkoja syntyisi 15 000, Eljala toteaa.

– Suomalaisista raaka-aineista on helppo rakentaa hyvä ja monipuolinen ateria. Hyvin kyselyssä pärjännyt ruisleipähän on suorastaan superfoodia, samoin marjat. Oma hyvinvointi ja ruoan vaikutus terveyteen kiinnostavat, kertoo Ruokakeskon koekeittiön kotitalousopettaja Leena Korkalainen.

Terveellisyyden vastapainoksi kuluttajia kiinnostavat Korkalaisen mukaan myös nautiskelu ja ruoka harrastuksena.

Viime syksynä julkaistiin tutkimus, jossa osoitettiin, että Pohjoismaisiin raaka-aineisiin perustuvalla Itämeren ruokavaliolla on merkittäviä terveysvaikutuksia. Ruokavalion noudattaminen voi ehkäistä hyvin esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä. Mistä seuraavista tuotteista/raaka-aineista rakentaisit itsellesi mieleisen ateriakokonaisuuden?

 • Ruisleipä (68 % vastaajista)
 • Peruna (67 %)
 • Porkkana (57 %)
 • Mustikka (55 %)
 • Lohi (52 %)
 • Maito (49 %)
 • Vaalea kala (siika, kuha, ahven, hauki) (46 %)
 • Sienet (45 %)
 • Puolukka (41 %)
 • Kananmuna (40 %)

 • Silakka (19 %)

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa ja siihen vastasi 1017 15–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa. Kysymyksen vastausvaihtoehdot kartoitettiin esitutkimuksella osana tutkimusta.

Väitöskirjatutkimus Pohjoismaisiin raaka-aineisiin perustuvasta Itämeren ruokavaliosta.

Lisätietoja:

Jokke Eljala, tutkimuspäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 374 7410, jokke.eljala@avainlippu.fi
Minttu Tirkkonen, tiedottaja, Ruokakesko Oy, p. 010 532 7578, minttu.tirkkonen@kesko.fi

Artikkelin kuva: Kesko Oyj

Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja muistuttaa jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksista Suomen työllisyyteen. Sinivalkoinen jalanjälki -tunnus helpottaa suomalaisten tuotteiden löytämisessä. Vuoden 2015 kestävässä kampanjassa ovat mukana kaikki K-raudat, Rautiat, K-citymarketit, K-supermarketit ja K-marketit sekä lähes 60 elintarvikevalmistajaa ja käyttötavara- tai rakennustuoteteollisuuden yritystä. www.sinivalkoinenjalanjälki.fi