Tänään vietetään Osta työtä Suomeen -päivää

Tänään vietetään ensimmäistä kertaa Osta työtä Suomeen -päivää. Suomalaisen Työn Liiton teettämän Sinivalkoinen jalanjälki -kyselyn mukaan noin joka kolmas suomalainen aikoo tänään suosia ostoksillaan kotimaisia tuotteita ja palveluita mahdollisimman paljon. Kampanjapäivä haastaa itsenäisyyspäivän kynnyksellä kuluttajia pohtimaan omien kulutusvalintojensa vaikutusta suomalaiselle työlle.

– Osta työtä Suomeen -päivänä tavoitellaan muutosta. Tänään ostetaan vain suomalaisia tuotteita ja palveluita. Toivomme, että päivä herättää myös pidempiaikaista pohdintaa omien valintojen vaikutuksesta. Parhaimmassa tapauksessa suomalaisen työn ostamisesta voi tulla jopa tapa ja sitä kautta vaikutetaan laajemmin Suomen työllisyyteen, sanoo projektipäällikkö Merja Mantila Suomalaisen Työn Liitosta.

Suomalaisen Työn Liiton teettämän kyselytutkimuksen mukaan peräti 30 prosenttia suomalaisista aikoo tänään ostaa mahdollisimman paljon suomalaisia tuotteita ja palveluja. Sinivalkoinen jalanjälki -kyselyssä ilmeni myös, että erityisesti naiset satsaavat suomalaiseen. Naisvastaajista joka kolmas kertoi hankkivansa Osta työtä Suomeen -päivänä suomalaisia tuotteita ja palveluita mahdollisimman paljon, kun taas miehistä joka viides vastaaja kertoi lisäävänsä kotimaisten tuotteiden kulutusta.

– Kyselytutkimuksen tulokset ovat ilahduttavia. Osta työtä Suomeen -päivä vaikuttaisi kannustavan suomalaisia tekemään valintoja, joilla on merkitystä koko Suomelle. Tulosten perusteella naiset ja yli 35-vuotiaat aikuiset ovat näkyvimmin mukana Osta työtä Suomeen -päivässä. Oleellista kuitenkin on, että kotimaisten tuotteiden kuluttaminen koskettaa meitä kaikkia suomalaisia. Jos jokainen meistä käyttäisi kuukaudessa 10 euroa enemmän suomalaisiin tuotteisiin, se tarkoittaisi vuositasolla 10 000 uutta työpaikkaa. Meidän valinnoillamme on siis konkreettista merkitystä, Mantila summaa.

Sinivalkoiset valinnat korostuvat pääkaupunkiseudun ulkopuolella

Kyselytutkimuksen mukaan kotimaisten tuotteiden kulutus lisääntyy erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Varsinkin Pohjois- ja Itä-Suomessa on odotettavissa kulutuspiikki, kun veronpalautukset kilahtavat suomalaisten pankkitileille.

– Tietysti toivomme, että Osta työtä Suomeen -päivä näkyisi koko Suomessa. Suomalaisen työn tunnuksina toimivat Avainlippu-, Design from Finland, Sirkkalehti- ja Hyvää Suomesta -yhteisömerkit ovat tuttuja useimmille suomalaisille, ja ne ovat toimineet pitkään luotettavina suomalaisuuden ja suomalaisen työn symboleina, Mantila päättää.

Kampanjapäivän koti sijaitsee Facebookissa, jossa jo yli 10 000 suomalaista on liittynyt mukaan viettämään Osta työtä Suomeen -päivää. Omista sinivalkoisista valinnoista voi myös kertoa sosiaalisessa mediassa käyttämällä hashtagejä #ostatyötäsuomeen #ostatyötäsuomeenpäivä #sinivalkoinenjalanjälki.

Suomalaisen Työn Liiton Osta työtä Suomeen -päivää vietetään ensimmäisen kerran tänä vuonna. Perjantaina 4.12. vietettävän päivän tarkoitus on herätellä suomalaisia tukemaan omilla kulutusvalinnoilla suomalaista työtä. Aiotko ostaa suomalaisia tuotteita ja palveluita 4.12?

  • Ostan mahdollisimman paljon (30 %)
  • Ostan saman verran (48 %)
  • Ostan vähemmän (1 %)
  • En tiedä (21 %)

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin lokakuussa ja siihen vastasi 1107 15–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa.

Lisätietoja:
Merja Mantila, projektipäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 330 3640, merja.mantila@avainlippu.fi
Tero Lausala, toimitusjohtaja, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 407 2623, tero.lausala@avainlippu.fi