Vuoden Designteko 2018 Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry:lle

Design from Finland -merkki palkitsi helsinkiläisen Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry:n tänään Habitare-messujen yhteydessä Vuoden Designteko -tunnustuksella. Kriteerit tunnustukselle ovat omaperäisyys, vastuullisuus ja design osana arkea.

Vuoden designteko -palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle yritykselle, jonka liiketoiminnassa design näyttelee merkittävää roolia. Tänä vuonna palkinnon sai Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry, joka antaa arkkitehtuurin taiteen perusopetusta pitkäkestoisena vuodesta toiseen etenevänä opetuksena sekä teemakursseina kuten maja-, pienoismalli-, muotoilu-, kuvataide-, animaatio- ja 3D -tietokonesuunnittelukursseina.

Arkin opetus perustuu pedagogiikkaan, jonka mottona on Leiki – Luo – Onnistu. Opetuksessa painotetaan leikillistä oppimista ja oppilaita kannustetaan rohkeisiin kokeiluihin ilman epäonnistumisenpelkoa. Innostavan ja kannustavan ilmapiirin myötä uskallus kokeilla uusia asioita kehittyy, mikä mahdollistaa uusien innovaatioiden syntymisen.

Opetuksen tavoitteena on kehittää luovuutta, herättää lasten ja nuorten kiinnostusta rakennettua ympäristöä kohtaan, ja antaa nuorille välineitä vaikuttaa tulevaisuuden ympäristöön ja päätöksentekoon. Arkki tarjoaa myös päiväkodeille ja kouluille yksittäisiä työpajoja tai laajempia työpajakokonaisuuksia, yrityksille työhyvinvointipäiviä sekä yksityishenkilöille synttärityöpajoja eri teemoilla.

Arkki ry:lle on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Design from Finland -merkki vuonna 2016, ja nyt yhdistys sai arvostetun Vuoden Designteko -tunnustuksen. Palkintoraati kiittelee Arkki ry:n kasvatuksellista otetta ja vaikuttavuutta sekä esimerkillisyyttä siinä, että design voi hyvin olla myös aineetonta.

– Näemme Arkki ry:n tarjoaman muotoilu- ja arkkitehtuurikasvatuksen ja vaikuttavuuden ihanteellisena asiana. Lapset pääsevät tutustumaan muotoiluun ja arkkitehtuuriin jo varhain ja he tulevat ymmärtämään, sekä myös vaatimaan, yrityksiltä parempaa designia myöhemmin kuluttajina. Arkin oppilaita on erilaisissa ammateissa aina lakimiehistä seikkailuohjaajiin ja valokuvaajista arkkitehteihin. Valinnalla nostamme myös hienolla tavalla arkkitehtuurin esille osana designia, perustelee raadin päätöstä palkintoraatiin kuuluva Annaleena Hämäläinen.

Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry:n perustivat vuonna 1993 kolme arkkitehtia Tuuli Tiitola-Meskanen, Miina Vuorinen ja Pihla Meskanen. Toiminnan kehittämisessä tärkeässä roolissa yli 16 vuoden ajan on ollut myös koulun johtava opettaja Niina Hummelin. Lasten arkkitehtuuriopetukseen on osallistunut satoja arkkitehteja vuosien saatossa.

Arkki antaa laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta arkkitehtuurissa. Opetussuunnitelma pohjautuu Opetushallituksen laatimiin ohjeisiin sekä lakiin taiteen perusopetuksesta ja Arkilla on Opetusministeriön myöntämä Taiteen perusopetuksen järjestämislupa. Pääkaupunkiseudulla Arkin taiteen perusopetuksessa on mukana viikoittain 700 lasta ja nuorta. Teemakursseille ja työpajoihin osallistuu noin 8000 lasta vuosittain.

– Vuoden Designteko -palkinto on upea tunnustus meidän koko tiimille, joka on pitkään tehnyt luovuuskasvatusta. On huippua, että saamme sen juuri Arkin 25-vuotisjuhlavuoden alkaessa, iloitsee Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin rehtori Pihla Meskanen.

Vuoden Designteko -palkinto jaettiin seitsemättä kertaa. Aiempina vuosina tunnustuksen ovat saaneet bambukuituisia vauvanvaatteita suunnitteleva ja valmistava Beibamboo Oy (2012), korkealaatuisia ja kekseliäitä mattoja valmistava VM-Carpet (2013), puisia Lastu-nimisiä suojakuoria mobiililaitteille valmistava Droplet Hitech Design Oy (2014), Drop-ulkoaltaita valmistava Useful Stuff Oy (2015) ja huonekaluja, sisustustuotteita valmistava Hakola Huonekalu Oy (2016) ja miestenvaatteita valmistava FRENN Company Oy (2017).

Palkintoraatiin kuuluvat teollisuusneuvos Kari Kallonen, Hakola Huonekalu Oy:n luova johtaja Annaleena Hämäläinen, Ornamon hallituksen puheenjohtaja Kristian Keinänen sekä Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry, FAKTALAATIKKO:

  • perustettu vuonna 1993
  • työllistää Suomessa kokopäiväisesti 5 ja osa-aikaisesti 40 arkkitehtia
  • tarjoaa arkkitehtuurin taiteen perusopetusta viikoittain 700 lapselle Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla
  • tarjoaa muotoilu- ja arkkitehtuurityöpajoja ja kursseja Suomessa yli 8 000 lapselle vuosittain
  • tuottaa materiaalia peruskoulun opettajille
  • on maailmanlaajuisesti edelläkävijä lasten arkkitehtuurikasvatuksessa
  • toimii 14 kaupungissa 5 eri maassa Arkki International Oy:n kautta
  • avaa uusia toimipisteitä lähivuosina Kaakkois-Aasiassa 10 maassa

www.arkki.net

www.arkkiinternational.com

www.facebook.com/ArkkiInternational

www.facebook.com/arkkifinland/


Lisätietoja:

Johanna Lahti, Brand Manager, Design from Finland, Suomalaisen Työn Liitto, johanna.lahti@suomalainentyo.fi, 040 591 6143
Pihla Meskanen, rehtori, Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry, pihla@arkki.net, p. 050 517 4602

Suomalaisen Työn Liitto on asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää suomalaisen työn arvostusta ja menestystä. Liitto hallinnoi suomalaisen työn puolesta toimivia merkkejä ja verkkopalveluita. Vuonna 1912 perustetulla liitolla on yli 3 900 yritys- tai yhteisöjäsentä. www.suomalainentyo.fi

Design from Finland -merkki viestii suomalaisen, ainutlaatuisen muotoilun alkuperästä ja korostaa suomalaisen aineettoman työn merkitystä Suomen menestymisen ja työllisyyden kannalta. Myönnettyjä merkkejä on yli 470 kappaletta. www.suomalainentyo.fi/design-from-finland