Ajankohtaista aiheesta: Kesämökki

Näin paljon aikaa suomalaiset viettävät mökillä – osa on mökillä koko loman

Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksen mukaan kolme neljästä suomalaisesta vietti vähintään yhden vuorokauden mökillä viime vuoden aikana. Keskimäärin vuoteen mahtui 17 mökkivuorokautta ja eniten niitä oli Helsinki-Uusimaa -suuralueella asuvilla. Noin kolmannes suomalaisista mökkeilee lähinnä vain kesäkuukausina ja eniten mökillä viihtyivät yli 65-vuotiaat. Neljännes mökkeilijöistä uskoo kuitenkin lisäävänsä mökillä vietettyä aikaa.

Mökkien omistus kasaantuu tulevaisuudessa Helsingin seudun asukkaille

Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan mökkitutkimuksen mukaan eniten mökinomistajia löytyy Helsinki-Uusimaa-alueelta: lähes puolella heistä on joko oma tai yhteisomistuksessa oleva mökki. Uusmaalaiset ovat myös perimässä eniten mökkejä, mikä tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa valtaosa Suomen mökeistä on helsinkiläisten omistuksessa. Samalla mökkimatkat pitenevät ja mökeillä vietetty aika kasvaa.

Nämä mukavuudet suomalainen haluaa mökilleen – kesäkeittiö on uusi palju

Mökin varustelutasoon kuuluvat yleensä sähköt ja takka, selviää Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksesta. Suurimmat erot mökkien varustelutasossa ja suomalaisten mökkeilijöiden toiveissa liittyvätkin erilaisiin mökkielämän mukavuustekijöihin. Huomattavimmat erot mökkien nyky- ja unelmatason välillä kohdistuvat vesi- ja viemärijärjestelmiin, astianpesukoneeseen ja katettuun kesäkeittiöön.

Oma kesämökki järven rannalla on yhä usean suomalaisen haave

Suurin osa suomalaista mökkeilijöistä haluaisi tulevaisuudessa omistaa oman mökin. Näin vastasi 58 prosenttia Suomalaisen Työn Liiton kyselyyn kesämökkien omistamisesta. Lähes 80 prosenttia mökkeilijöistä haluaisi mökin järven rannalta, mutta halukkuutta mökin omistukseen löytyy myös meren rannalta. Nykyisistä mökin omistajista valtaosa, eli yli 90 prosenttia haluaa säilyttää mökin omistuksen tulevaisuudessakin.

Tutkimus: Suomalaiset haluavat mökille sisävessan

Mökki ei ole vain kesää varten, vaan lähes 70 prosenttia suomalaisista viettää siellä aikaa myös kesäkuukausien ulkopuolella. Kasvaneen käyttöasteen myötä mökille onkin alettu kaivata mukavuuden lisäämiseksi sisävessaa, ja joka neljänneltä sellainen jo löytyy, selviää Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksesta.

Remontointi on helpoin tapa nostaa kodin arvoa

Remontointi on yksi helpoimmista tavoista säilyttää kotien ja mökkien arvoa. Ikkunoiden vaihdolla voidaan parantaa arvon lisäksi talojen energiatehokkuutta. Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksen mukaan suomalaisista 56 prosenttia hoitaa ikkuna- ja oviremontit itse.

Nämä remontit suomalainen tekee mökillä itse – onnistuisiko sinulta?

Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksen mukaan suurin osa mökin huolto- ja korjaustoimenpiteistä tehdään itse tai talkoilla. Valtaosa, eli 90 prosenttia mökin omistajista hoitaa itse oman mökkipihansa. Ulkopuolisen apu on tervetullutta sen sijaan vaativimmissa korjauskohteissa kuten jätevesijärjestelmissä, jolloin 68 prosenttia vastaajista arvioi teettävänsä työn ulkopuolisena palveluna.

Kansallinen mökkipäivä käynnistää mökkeilykauden ja saa suomalaiset työn touhuun

Toukokuun ensimmäisenä perjantaina 6.5. vietetään ensimmäistä kansallista mökkipäivää. Mökkipäivä aloittaa mökkikauden, kun moni suomalainen suuntaa helatorstaiviikonloppuna mökille. Samalla alkavat jokavuotiset mökkipuuhat ja -projektit, joita suomalaiset pitävät keskeisenä osana mökkeilyelämystä, kertoo tuore Sinivalkoinen jalanjälki -mökkitutkimus.