Ajankohtaista aiheesta: Kuntapäättäjät

Kuntapäättäjien tilaisuudesta vinkkejä kotimaisuuden huomioimiseen hankintastrategiassa

Suomalaisen Työn Liiton kuntapäättäjille suuntaamassa tilaisuudessa esiteltiin erilaisia tapoja huomioida suomalaiset ja paikalliset yritykset julkisten hankintojen kilpailutuksissa. Kuntapäättäjille tarjoiltiin vinkkejä asioista, joita on tarpeen huomioida hankintastrategiaa laatiessa. Onnistuneiden hankintojen tekeminen edellyttää ajantasaista hankintastrategiaa.

Tutkimus: Kuntapäättäjät ja yritykset näkevät kuntahankinnoissa mahdollisuuden valita työtä Suomeen

Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksesta selviää, että yhä useammalla kunnalla on hankintoja ohjaava strategia tai ohjelma, peräti 69 prosentilla kunnista. Monet kunnat ovat lisäksi kirjanneet, että ne pyrkivät valitsemaan hankinnoissaan paikallisia tai kotimaisia tuottajia. Hankintapäätökset eivät aina tue paikallista tai suomalaista valintaa, tai ainakaan yrittäjät eivät varauksetta tunnista kuntien keinoja siihen, vaikka monissa asioissa toimijoiden näkemykset ovat lähentyneet toisiaan.

Kuntahankinnoissa mahdollisuus suomalaisiin ja vastuullisiin valintoihin

Hankintalaki mahdollistaa suomalaisuuden, paikallisuuden ja vastuullisuuden huomioimisen julkisissa hankinnoissa. Sen puitteissa myös julkinen sektori voi ostaa työtä Suomeen ja painottaa vastuullisia valintoja työllisyyden ja yrittäjyyden puolesta. Nyt jos koskaan se on ensiarvoisen tärkeää. Mallia näyttää esimerkillään useampikin kunta, sillä jos on tahtoa, on myös keinoja.

Julkiset hankkijat ostopäätösten äärellä 2018

Suomalaisen Työn Liitto teetti keväällä 2018 kunnanvaltuutettujen, kuntien hankinnoista vastaavien virkamiesten sekä valtakunnan tason hankinta-asiantuntijoiden parissa kartoituksen julkisista hankinnoista Suomessa. Kartoituksessa selvitettiin muun muassa tärkeimpiä […]

Kuntapäättäjät pelkäävät vaikutusmahdollisuuksiensa vähenevän julkisissa hankinnoissa

Suomalaisen Työn Liiton kunta- ja hankintapäättäjille tekemän kyselyn mukaan tulevan maakuntauudistuksen nähdään heikentävän kuntien vaikutusmahdollisuuksia hankinnoista päätettäessä. Peräti 71 prosenttia kuntapäättäjistä ei uskonut kuntien vaikutusmahdollisuuksien lisääntyvän maakuntauudistuksen seurauksena. Vaikutus hankintojen vastuullisuuteen, laadullisten kriteerien korostumiseen sekä pk-yrityksiltä hankkimiseen jakoi enemmän kuntapäättäjien mielipiteitä.