Näin paljon aikaa suomalaiset viettävät mökillä – osa on mökillä koko loman

Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksen mukaan kolme neljästä suomalaisesta vietti vähintään yhden vuorokauden mökillä viime vuoden aikana. Keskimäärin vuoteen mahtui 17 mökkivuorokautta ja eniten niitä oli Helsinki-Uusimaa -suuralueella asuvilla. Noin kolmannes suomalaisista mökkeilee lähinnä vain kesäkuukausina ja eniten mökillä viihtyivät yli 65-vuotiaat. Neljännes mökkeilijöistä uskoo kuitenkin lisäävänsä mökillä vietettyä aikaa.

Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksen mukaan mökillä käydään lähes kaikkina vuodenaikoina talvea lukuun ottamatta. Nuorten mökillä vietetty aika korostui kesäkuukausina ja vanhemmat mökkeilijät puolestaan viihtyvät mökillä aina keväästä syksyyn asti. Uudenmaan alueella asuvista lähes 80 prosenttia vietti mökillä vähintään yhden vuorokauden ja heidän joukossaan oli myös eniten yli 10 vuorokautta mökillä olleita.

– Suomalaiset ovat mökkikansaa ja ottavat kaiken irti kesästä ja mökkikaudesta. Mökillä vietetään kerralla ainakin viikonloppu tai useita päiviä, kertoo Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala. Mökillä vietetty aika näkyy myös siten, että etenkin nuoret käyvät mökillä lähinnä viikonloppuisin, kun taas hieman yli viidennes viettää mökkielämää kerralla viikkoja tai jopa kuukausia.

Mökillä vietetty aika venyy – kolmasosa mökeistä käytössä ympäri vuoden

Mökeillä viihdytään aiempaa pidempään, sillä kolmasosa mökkeilee jo ympärivuotisesti. Tulevaisuudessa mökkiaika venyy kun varsinkin eläkeikää lähestyvät uskovat lisäävänsä mökillä vietettyä aikaa. Myös yli 35-vuotiaille mökkielämä maistuisi entistä enemmän. Omistusmökeistä hieman yli puolet on alle sadan kilometrin päässä kotoa. Jos mökkimatka jää alle 50 kilometrin, viidennes on valmis venyttämään mökkikäyntejään myös arki-illoilla.

– Ympärivuotinen käyttö näkyy myös mökkien varustelussa. Hyvin suosittua on hankkia mökille ilmalämpöpumppu sekä kevyttakka ja hyödyntää näiden kahden laitteen sujuvaa yhteispeliä, kertoo Rautia- ja K-rauta-ketjujen valikoimapäällikkö Mika Sundell. Ilmalämpöpumpusta on mökkikäytössä paljon hyötyä: se säästää tutkitusti jopa 40 % lämmöntarpeesta ja lämpimillä säillä sillä voi jäähdyttää ilmaa.

– Jäähdytystoiminto voi tuoda mökille paljon mukavuutta.  Esimerkiksi samassa rakennuksessa mahdollisesti sijaitseva sauna lämmittää aina myös koko mökin, tai ikkunoita ei välttämättä hyttysten takia voi pitää auki. Lisäksi ilmalämpöpumppu poistaa kosteutta ja puhdistaa sisäilmaa, kertoo Sundell.

Ilmalämpöpumpusta on erityisesti hyötyä mökin ympärivuotisessa käytössä silloin kun konetta etähallitaan esimerkiksi älypuhelimella. Mökillä voi pitää tietyn ylläpitolämpötilan ja nostaa lämpötilaa sopivasti ennen mökille saapumista, Sundell kertoo.

Puun polttaminen takassa on myös edelleen suosittua ja erityisen suosittuja ovat nykyisin kevyttakat, Sundell kertoo. Niiden hyötyjä ovat tehokas ja nopea lämmitys, puun puhdas palaminen ja pieni tilantarve. Valmistajat ovat kiinnittäneet viime aikoina enemmän huomiota kevyttakkojen designiin. Ilmalämpöpumppu ja takka toimivat hyvin yhteen, sillä ilmalämpöpumppu kierrättää ilmaa ja jakaa takan lämmön tasaisesti koko mökkiin, Sundell summaa.

Rautia on mukana Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjassa, joka muistuttaa kuluttajien vaikutusmahdollisuuksista maamme työllisyystilanteeseen. Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan Suomalainen mökkikulttuuri -tutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa 2016 ja 18–79-vuotiaista suomalaisista siihen vastasi 2222 kuluttajaa.

Lisätietoja tutkimuksesta

Millaisia aikoja mökillä vietetään?

  • viikonloppuja 68 %
  • useita päiviä kerralla 60 %
  • arki-iltoja 20 %
  • useita viikkoja kerralla 19 %
  • useita kuukausia kerralla 4 %

Milloin mökillä käydään?

  • keväällä, kesällä ja syksyllä 38 %
  • vain kesäkuukausina 32 %
  • ympärivuotisesti 30 %


Lisätietoja:

Jokke Eljala, tutkimuspäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 374 7410, jokke.eljala@suomalainentyo.fi
Merja Mantila, projektipäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 330 3640, merja.mantila@suomalainentyo.fi
Mika Sundell, valikoimapäällikkö, Rautakeskon LVI-yksikkö, p. 050 383 4478, mika.sundell@kesko.fi

Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja muistuttaa jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksista Suomen työllisyyteen. Sinivalkoinen jalanjälki -tunnus helpottaa suomalaisten tuotteiden löytämisessä. Vuoden 2016 kampanjassa on mukana noin 50 yritystä sekä mm. Rautia-ketju. www.sinivalkoinenjalanjälki.fi