Suomalaiset eivät pelkää maahanmuuttajien vievän työpaikkojaan

Suomalaisen Työn Liiton teettämästä selvityksestä käy ilmi, että suurin osa suomalaisista ei pelkää maahanmuuttajien vievän työpaikkojaan. Useiden tutkimuslaitosten arvioiden mukaan Suomi tarvitsee lähivuosina lisää työvoimaa eli käytännössä lisää maahanmuuttajia työelämään.

Yle TV1:n 8 myyttiä työstä -ohjelmasarjassa pureudutaan tänään väittämään ”mamut vievät meiltä työpaikat”. Kyselyn mukaan 69 prosenttia suomalaisista on täysin tai jokseenkin eri mieltä väittämän kanssa.

– Kyselyn tulos ei yllätä, sillä Suomessa on keskusteltu paljon huoltosuhteen heikkenemisestä ja siitä, kuinka tarvitsemme lisää henkilötyövuosia tulevalla vuosikymmenellä. Vaikka maassamme on paljon työttömyyttä, ei kaikilla aloilla ole silti riittävästi työntekijöitä nytkään. Jos nykyinen kehitys jatkuu, vuonna 2030 Suomessa on 104 huollettavaa jokaista sataa työntekijää kohti. Tätä vajetta voidaan pienentää työperäisellä maahanmuutolla, Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala sanoo.

Euroopan pakolaiskriisi ja sen hoitaminen on jättänyt varjoonsa keskustelun työperäisestä maahanmuutosta.

– Suomessa asuvien runsaan 300 000 maahanmuuttajan työllisyyden pitää parantua. Tällä hetkellä yli 15 prosenttia maahanmuuttajista on työttöminä eli ero kantaväestöön on suuri. Kuten kaikki työttömyys, tämä on taloudellisesti kestämätöntä. Samalla menetetään mahdollisuus hyödyntää sitä osaamista ja verkostoja, joita monella maahanmuuttajalla on ja joita suomalaiset yritykset voisivat hyödyntää, Lausala toteaa.

Käytännössä yrittäjyys jää monelle maahanmuuttajalle nopeimmaksi keinoksi päästä kiinni työelämään. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla maahanmuuttajat perustavat yrityksiä jopa useammin kuin kantasuomalaiset.

Kansainvälinen osaaminen rikastuttaa suomalaista elinkeinoelämää

Ihmisten liikkuminen lisää yhteiskunnan monimuotoisuutta, mutta samalla se luo myös tärkeitä verkostoja ja piristää kotimaista elinkeinoelämää. Suomessa kannattaisi entistä paremmin hyödyntää maastamme löytyvää kansainvälistä osaamista.

– Esimerkiksi korkeakouluistamme valmistuu tällä hetkellä Suomen tuntevia kansainvälisiä osaajia, joista liian moni palaa takaisin kotimaahansa. Elinkeinoelämän näkökulmasta he olisivat valtava mahdollisuus luoda uusia verkostoja ja sitä kautta uudenlaisia mahdollisuuksia myös Suomen rajojen ulkopuolella, Lausala kertoo.

– Suomessa tehtävän työn tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että suomalaiset työmarkkinat pystyvät tarjoamaan töitä Suomeen työn perässä saapuville maahanmuuttajille. Tämä ei ole kantaväestöltä pois eli kyseessä ei ole nollasummapeli, Lausala toteaa.

Suomalaisen työelämän myytteihin pureudutaan TV1:n 8 myyttiä työstä -ohjelmasarjassa. Ohjelman juontaa Maaretta Tukiainen. Studiopaneeleissa keskustelevat eri alojen asiantuntijat, kuten liiketalouden professori Saara Taalas ja liiketalouden professori Alf Rehn. Ohjelmasarjan tilaaja on Yleisradio ja tuotantoyhtiö ITV Studios Finland. Sarjan kumppaneita ovat Suomalaisen Työn Liitto, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT, Tekes ja Työ- ja elinkeinoministeriö.

Tutkimus toteutettiin joulukuussa 2015 markkinatutkimusyhtiö CINT Oy:n internet-paneelissa. Tutkimuksen suunnitteli Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy. Vastaajia oli yhteensä 1018, kohderyhminä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset.

Mitä mieltä olet seuraavasta väittämästä?

”Mamut vievät meiltä työpaikat”

  • Erittäin samaa mieltä 8 %
  • Jokseenkin samaa mieltä 15 %
  • Jokseenkin eri mieltä 29 %
  • Täysin eri mieltä 40 %
  • En osaa sanoa 8 %

Lisätietoja:
Tero Lausala, toimitusjohtaja, Suomalaisen Työn Liitto, tero.lausala@avainlippu.fi, 050 407 2623

Suomalaisen Työn Liitto on asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää suomalaisen työn arvostusta ja menestystä. Liitto hallinnoi suomalaisen työn puolesta toimivia merkkejä ja verkkopalveluita. Vuonna 1912 perustetulla liitolla on yli 2700 yritys- tai yhteisöjäsentä. Lue lisää www.suomalainentyo.fi

Kuva: Mayuran Kamalanathanin yritys tarjoaa bussien vuorokausihuoltopalveluja. Hänen yrityksensä All-Rounders työllistää noin 45 maahanmuuttajaa.