Ajankohtaista aiheesta: Valmistus

Avainlippu-merkki kertoo Suomessa valmistetusta tuotteesta tai palvelusta, ja sillä on tarkat kriteerit

Avainlippu on Suomalaisen työn liiton hallinnoima alkuperämerkki, joka kertoo, että tuote on valmistettu tai palvelu tuotettu Suomessa. Avainlippu-merkki on tarkoitettu osoittamaan, että kyseinen tuote tai palvelu tukee suomalaista työtä ja taloutta. Avainlippu-merkin käyttöoikeudesta päättää toimikunta, joka käsittelee hakemukset ja myöntää merkin käyttöoikeuden.

Ei pelkästään aina se tuotantokustannus

Tuotekehitysinsinööri Vuorisen puhelin soi. Tuotannosta soitetaan, että uuden koneen muovikomponentit eivät enää sovikaan yhteen vanhempien mallien kanssa. Vuorinen juoksee alakertaan selvittämään asiaa, tekemään mittauksia ja etsimään ongelman juurta. Suunnitelman mukaan kaiken piti olla kunnossa. Tutkinnan jälkeen selviää, että yksi komponenteista onkin viallinen, joten Vuorinen käy hankintavastaavan huoneessa keskustelemassa asiasta. He ovat yhteydessä alihankkijaan, jonka kanssa sovitaan korjaavista toimenpiteistä. Kun uudet komponentit saapuvat, ne tarkastetaan ja tuotantoa jatketaan vasta, kun kaikki laatukriteerit täyttyvät.

Suomalaisten enemmistö: kotimainen valmistus kannattaa

Suomalaisen Työn Liiton teettämän selvityksen mukaan enemmistö suomalaisista luottaa siihen, että kotimainen valmistus kannattaa. Suomalaiset arvostavat kotimaista valmistusta ja kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia tuotteiden alkuperästä. Suomalaisen Työn Liitto kannustaa yrityksiä viestimään avoimesti tuotteidensa arvoketjujen eri vaiheista ja siitä työstä, jota ne Suomessa luovat.