Elintarvikkeiden alkuperämaan ja erityisesti elintarvikkeissa käytettyjen raaka-aineiden alkuperän ilmoittaminen ovat olleet laajan keskustelun kohteena niin tuottajien, elintarviketeollisuuden kuin kuluttajienkin keskuudessa. Keskustelun taustalla on erityisesti komission täytäntöönpanoasetus EU N:o 2018/775, joka säätää elintarvikkeen pääainesosan alkuperämaan ilmoittamisesta. Asetus on ollut voimassa ja sitä on sovellettu 1.4.2020 alkaen. Mutta mitä tämä tarkoittaa alkuperämerkeille?
Ajankohtaista aiheesta: Suomalaiset elintarvikkeet
Nämä kesäruoat ostetaan läheltä – marjat ja kasvikset suosikkeja
Suomalaiset haluavat kesäpöytään erityisesti lähellä tuotettuja vihanneksia, marjoja ja kasviksia, selviää Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan tutkimuksesta. Kestosuosikki, uusi peruna, saa kilpailijan muista kasviksista. Marjoissa mansikkaa voittanutta ei ole.
Suomalaisten mukaan ruoantuottajia arvostetaan liian vähän
Suomalaisia elintarvikkeita ostamalla kuluttajat haluavat tukea paikallista työllisyyttä. Suomalainen alkuperä ja paikallisuus lisäävät myös kuluttajien luottamusta ruoan laatuun ja puhtauteen. Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksen mukaan suomalaisia ruoantuottajia ei kuitenkaan arvosteta tarpeeksi.