Yhteisiä kokemuksia rakentamassa – Nuorisokeskus Anjala

transparent image

Yhteiskunnallinen yritys -merkin saanut Ankkapurhan kulttuurisäätiö pyrkii Nuorisokeskus Anjalan lasten ja nuorten leirikouluilla, Nuotta-valmennuksella ja kulttuuriperinnön vaalimisella luomaan yhteiskuntaa, jossa ihmiset välittävät toisistaan ja ympäröivästä luonnosta. Toiminnanjohtaja Jenni Liikkanen kertoo säätiön toiminnasta, joka muuttaa maailmaa – yksi lapsi, nuori tai ryhmä kerrallaan.

Työssämme näemme useimmiten nuorisotyön parhaat puolet, iloisia lapsia kokemassa elämyksiä, oppimassa jotain uutta itsestään ja kavereistaan. Sosiaalisen vahvistamisen Nuotta-valmennuksissa onnistumisen kokemukset ovat mieleenpainuvimpia ja liikuttavimpia. Ehkäpä mykistävin hetki oli viime syksynä Suomen nuorisokeskusten Eduskunta-vierailulla, jossa eräs Nuotta-valmennuksessa mukana ollut nuori piti puheen valmennuksen merkityksestä hänen elämässään. Tämä nuori mies, joka kertoi esiintymiskammostaan ja siitä, miten vaikea hänen on esiintyä julkisesti, puhui Eduskunta-talon puhujan korokkeella Nuotasta ja miten se on antanut hänelle eväitä elämäänsä. Se hetki oli monelle meistä todella tunteikas.

Nuotta-valmennus onkin merkittävä osa toimintaamme. Nuotassa nuoret, jotka ovat syystä tai toisesta syrjäytymisvaarassa, osallistuvat etsivän nuorisotyön tai työpajan ohjaajan kanssa intensiivivalmennukseen. Toinen säätiömme tärkeä tehtävä on toteuttaa toimintaa Nuorisokeskus Anjalassa.

Leirikoulut parantavat yhteistyötä ja vahvistavat yhteishenkeä

Anjalan tarkoitus on toimia kasvattajien ja kouluttajien työn tukena. Suurin Nuorisokeskuksen asiakasryhmä ovat leirikoulut, joita toteutettiin viime vuonna Anjalassa 101 kertaa. Leirikoululaiset ovat koulun ulkopuolisessa oppimisympäristössä 3–5 vuorokautta nauttien nuorisokeskuksen maittavista aterioista, viihtyisistä majoitus- ja harrastustiloista, opetussuunnitelmaa tukevista ohjelmista ja toistensa seurasta.

Pääosin Anjalaan tullaan leirikouluun pääkaupunkiseudulta. Muita meillä vierailevia nuorisoryhmiä ovat erilaiset kansainvälisen nuorisotyön ryhmät, seurakunnat, harrasteseurat ja järjestöt.

Ryhmien lisäksi myös yksityiset kuluttajat ovat meille tervetulleita. Anjalassa voi majoittua ympäri vuoden, ruokapalvelumme ovat monipuoliset päivittäisestä lounaasta tilausruokailuihin ja etenkin kesällä Ankkapurhan alue on tutustumisen arvoinen. Olemme tuottaneet myös muun muassa Citynomadi-sovellukseen maksuttomia historiaopastuksia. Leiripalveluidemme tilaaja on usein yksityinen henkilö, kuten lapsen huoltaja, vanhempaintoimikunnan jäsen tai jonkin yhdistyksen jäsen.

Myös erilaiset työhyvinvointiryhmät hyötyvät myös menetelmistämme – tavoitteelliset ohjelmamme on havaittu hyviksi aikuisten ryhmien yhteenhitsautumiseen ja ryhmähengen rakentamiseen.

Kannetaan yhdessä korsi kekoon

Toivoisimme, että esimerkiksi kouluilla olisi enemmän mahdollisuuksia panostaa vaikkapa leirikoulutoimintaan tai ryhmäytymispäiviin osana koulutyötä. Suomessahan esimerkiksi leirikouluun lähteminen ei ole itsestäänselvyys, vaan luokan täytyy itsenäisesti kerätä rahat sitä varten ja ellei luokalla ole aktiivisia vanhempia tai opettajaa, leirikoulu jää toteuttamatta.

Tämä on sääli, sillä liki poikkeuksetta meillä leirikoulussa käyneet opettajat kertovat leirikoulun tavoitteiden toteutuneen. Luokan ryhmähenki paranee, kiusaaminen vähenee ja opettajat saavat toiminnallisia välineitä omaan työkalupakkiinsa.

Tahtoisimme avata ihmisten silmät, jotta kaikki huomaisivat arvokkaat piirteet niin meitä ympäröivissä ihmisissä kuin luonnossammekin ja vaalisivat niitä kunnioittavalla kohtelulla.

Säätiön toinen tarkoitus liittyykin Ankkapurhan alueen ympäristön kulttuuriperinnön vaalimiseen. Tätä tarkoitusta toteutamme tuotteistamalla kulttuurimatkailupalveluja. Ankkapurhan historia on monikerroksinen ja siinä näkyy Suomen historia kivikaudelta teollistumiseen, sota-aikoihin ja nykyaikaan. Alueelta löytyy kivikautinen asuinalue, kartanomiljöö sekä Alvar Aallon suunnittelema asuinalue.

Arvot ohjaavat toimintaa

Yhteiskunnallinen yritys -merkki edustaa meille suomalaista välittämistä, rehellisyyttä ja laatua. Olemme merkissä mukana, koska koemme kunnia-asiaksi arvojemme mukaisen toiminnan. Haluamme kertoa toimintamme pohjautuvan yleishyödyllisyyteen ja arvokkaaseen työhön. Yhteiskunnallisuus tarkoittaa meille arvojemme mukaisesti toimimista, jossa vaalimme vahvaa luontoa ja toimimme aidolla yhteispelillä ja puhtaalla sydämellä.

Yhteiskunnallisuus on meille myös sitä, että olemme kaikille avoin toimija. Asiakkaamme voivat tulla mistä tahansa Suomea tai maailmaa. Toimintamme on syrjinnästä vapaata ja turvallista. Ostamalla meiltä minkä tahansa palvelun, tuotto ohjautuu aina nuorisokeskustoiminnan kehittämiseen. Huolehdimme kuitenkin esimerkiksi kulttuurimatkailupalveluissamme siitä, että palvelut ovat kaikkien saavutettavissa tuottamalla myös maksuttomia palveluja.

Lue lisää Ankkapurhan kulttuurisäätiöstä

Jaa artikkeli