Seksuaalisuudesta kannattaa puhua – Sexpo

transparent image

Alansa suurin ja vanhin toimija Sexpo-palvelut oy järjestää seksuaalisuuteen ja ihmissuhteisiin erikoistuneita terapiapalveluita sekä kouluttaa seksuaalineuvojia, -terapeutteja ja -kasvattajia. Toiminnanjohtaja Tommi Paalanen kertoo, miksi Yhteiskunnallinen yritys -merkin saaneelle Sexpolle on niin tärkeää häivyttää häpeää seksuaalisuuden ympäriltä.

Parhaiten muistan erään nuoren miehen, joka otti yhteyttä Sexpoon peläten olevansa seksiaddikti. Hän ajatteli jonkin lukemansa lehtijutun vuoksi, että hänen elämänsä on pilalla, eivätkä hänen ihmissuhteensa tule koskaan toimimaan. Kun hänen tilanteensa käytiin läpi, osoittautuikin, ettei hänellä ole minkäänlaisia seksiaddiktioon viittaavia piirteitä. Ongelmana oli epävarmuus ja pelko tulevaisuudesta. Helpotus ja huojennus oli valtava, kun hän sai kuulla tämän seksuaaliterapeutilta.

Vastaavia tarinoita on useita erilaisilta seksuaalisuuden alueilta. Niissä kaikissa on yhteisenä elementtinä häpeä, jota seksuaalisuuden ongelmat usein tuottavat. Kun häpeästä saa vapautuksen, on kuin suuri taakka olisi nostettu harteilta. Tämä on yksi seksuaaliterapian suurimpia ansioita.

Terapeutti ei tuomitse tai hätkähdä

Sexpo on perustettu vuonna 1969 edistämään seksuaalista vapautta ja hyvinvointia. Sexpo on aina ollut yhteiskunnallinen vaikuttaja, ja sitä se on edelleen – myös yritystoimintansa puitteissa.

Sexpo tunnetaan terapiatyössä erityisesti siitä, että me autamme vaikeissakin seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden ongelmissa. Terapeuttimme osaavat ottaa vastaan millaisia asiakkaita tahansa kunnioittavasti ja kuuntelevasti. Emme hätkähdä mitään seksuaalisuuden ilmiötä tai ongelmatilannetta. Usein asiakkaat kertovat hakeneensa apua useista paikoista ennen Sexpoa, ja viesti on aina sama: seksuaalisuutta ei ole osattu käsitellä tai siitä jopa vaiettiin.

Internetin kautta tulevassa asiakaspalautteessa kerrotaan usein helpotuksen tunteesta siksi, että joku vihdoin kuuntelee, eikä tuomitse tai järkyty asiakkaan kertomasta. Terapeutit ovat saaneet kukkia, suklaata ja muita lahjoja kiitollisilta asiakkailtaan. Lämmin henki ja kohtaaminen ovat meille kaikki kaikessa – siksi hyvin erilaiset asiakkaat ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset voivat tulla meille asioidensa kanssa huoletta.

Seksuaalisuus on yhteiskunnallinen voimavara

Näemme vahvasti, että seksuaalisen hyvinvoinnin edistäminen on yhteiskunnallisesti tärkeää toimintaa. Hyvinvoiva yhteiskunta voi hyvin myös ihmissuhteissa. Sexpo-palvelut oy:n työ tällä saralla tukee kaikilta osin hyvinvoinnin edistämistä. Jokainen ansaittu euro menee säätiön maksuttomien neuvontapalveluiden ja asiantuntijapalveluiden tukemiseen. Niissä painopisteenä on nuorten seksuaalinen hyvinvointi.

Koemme, että Yhteiskunnallinen yritys -merkki on näkyvä osoitus siitä, että työmme on yhteiskunnallisesti hyödyllistä ja merkittävää. Juuri tällaista yritystoiminnan pitäisi parhaimmillaan olla. Sen tavoitteena ei ole pelkästään voiton tuottaminen omistajille, vaan myös yhteiskunnallinen hyvä. Valitettavasti asia ei aina ole näin – edes terveysalalla.

Haluaisimme nähdä, että seksuaalinen hyvinvointi otettaisiin vakavasti yhteiskunnan palveluissa. Erityisen tärkeää olisi, että seksuaalisuus ja ihmissuhteet nähtäisiin tärkeänä voimavarana terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Valtaosa erilaisista sosiaalisista ongelmista ja mielenterveysongelmista kietoutuu seksuaalisuuteen ja ihmissuhteisiin. Hyvällä ihmissuhteella on tervehdyttävä ja tasapainottava voima.

Yksi tarvittava konkreettinen askel olisi seksuaaliterapian saaminen vankemmin KELA-korvausten ja lähetteiden piiriin. Sillä olisi suuri merkitys sekä ongelmien ennaltaehkäisyssä että aikaisessa ratkaisemisessa.

Asiakkaita sateenkaariväestä perusduunareihin

Ovemme ovat avoinna kaikille, joilla on ongelmia seksuaalisuuden tai ihmissuhteiden alueilla. Apua kannattaa hakea ajoissa, eikä aina tarvitse olla edes polttavaa ongelmaa, jotta voisi hakeutua terapiaan selvittelemään asioita. Jokainen on kokenut elämässään tilanteita, joiden tutkiskelu ja purkaminen ovat tie parempaan seksielämään ja kestävempiin ihmissuhteisiin. Terapiaan tuleminen ei ole häpeä, vaan arvokas panostus parempaan tulevaisuuteen.

Sexpo on aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja kohtaamistilanteet tapahtuvat lähinnä verkossa. Terapiapalveluihimme voi hakeutua, kuuluipa mihin tahansa ihmisryhmään. Toimintamme on tarkoitettu kenelle tahansa, jolla on ongelmia, haasteita tai halua kehittyä seksuaalisuuden tai ihmissuhteiden alueilla.

Vaikka terapeuttimme ovat kaikki sujut seksuaalisuuden moninaisuuden kanssa, iso osa asiakkaista on ihan tavallisia suomalaisia aikuisia. Teemme töitä perusduunarien kanssa, valkokaulustyöläisten kanssa, sateenkaariväen kanssa, vammaisten ihmisten kanssa… Emme rajaa ketään pois.

Lue lisää Sexposta

Sexpo on mukana Hyvät yritykset näkyviksi -kampanjassa, joka nostaa esiin hyvää tekeviä yhteiskunnallisia yrityksiä. Nämä yritykset ratkovat yhteiskunnan ja ympäristön ongelmia, toimivat vastuullisesti ja käyttävät vähintään puolet voitostaan toimintansa kehittämiseen tai lahjoittavat sen määrittämäänsä hyvään tarkoitukseen. Hyvät yritykset tunnistat Yhteiskunnallinen yritys -merkistä. www.yhteiskunnallinenyritys.fi

Jaa artikkeli