Modernia kaupankäyntiä kierrätykseen

Suomalaiset ovat maailman huippuja suhtautuessaan myönteisesti käytetyn tavaran hankintaan. EU:n teettämässä tutkimuksessa suomalaiset olivat kierrätysmyönteisyydellään euroalueen toiseksi paras maa.

Suomessa on arvioiden mukaan noin 200 kierrätyskeskusta, joihin tulee lähivuosina valtaisa määrä kestokulutustavaraa, kun ikääntynyt väestö muuttaa isoista perheasunnoista pienempiin.

– Kierrätysverkko tuo älyn kierrätykseen, sanoo toimitusjohtaja Harri Välimäki.

Kun tavarat kerääntyvät paikallisiin kierrätyskeskuksiin, Kierrätysverkko, jossa tavara on myytävänä, auttaa kysynnän ja tarjonnan kohtaamaan paremmin.

– Moderni toimintaympäristö, sähköiset työkalut, viivakoodit ja varastohallinta tuovat kierrätyskeskuksiin nykyaikaisen kaupan toiminnan piirteitä. Kun asiakas on ostanut Kierrätysverkosta tuotteen, lukemalla tuotteen viivakoodi, tuote poistuu välittömästi tarjonnasta, Välimäki kertoo.

Uuden toimintatavan ansiosta kysyntä lisääntyy, mikä lisää tavaran määrää, laatua ja kiertonopeutta. Lisääntynyt liikevaihdon kasvu taas mahdollistaa useamman henkilön työllistämisen. Logistiikkaverkoston avulla tuotteita voidaan lähettää kustannustehokkaasti kaikkialle Suomeen. Verkkopalvelussa olevan hyvälaatuisen kuvan ansiosta osa tavaroista voidaan sijoittaa optimaaliseen varastohyllypaikkaan.

Kierrätysverkon idean takana on diplomi-insinööri Harri Välimäki. Yrityksen omistajiksi tuli viestinnän, liiketoiminnan ja tietotekniikan huippuosaajia. Kierrätysverkko Oy:n omistajina on viisi yritystä ja kolme yksityishenkilöä. Kierrätysverkon konsepti on erittäin tehokas ja järjestelmän tuotot ohjataan verkoston kehitykseen. Kierrätysverkosta halutaan kierrätyskeskuksia ja kuluttajia tehokkaasti palveleva valtakunnallinen verkkokauppa. Verkkokauppa-alusta saa eri puolilla Suomea sijaitsevat kierrätyskeskukset toimimaan yhteisen kaupan kautta. Kierrätysverkko Oy:n tulevaisuuden liiketoiminnan konseptin testaus sai tukea Sitralta.

– Toistaiseksi suurin ongelma on ollut saada kierrätyskeskukset mukaan, sillä tämä vaatii myös kierrätyskeskuksilta uskallusta muuttaa toimintatapojaan.

EkoTahto-hanke sai rahoitustuen ympäristöministeriöltä

Ympäristöministeriö etsi syksyllä 2012 rahoitettavaksi kierrätystä ja uusiomateriaalien käyttöä edistäviä kokeiluhankkeita. Ehdotuksia tuli 74 ja rahoitettavaksi valittiin 13 hanketta.

Yksi rahoitusta saaneista on Kierrätysverkko Oy:n EkoTahto-hanke, jonka tavoitteena on nostaa Lahden seutukunta uudelleen käytön ja ylijäämämateriaalien hyödyntämisen mallialueeksi Suomessa. Hankkeessa luodut palvelut ja käytännöt on tarkoitus monistaa vaiheittain valtakunnallisiksi.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Lahden kaupungin GreenCity-ohjelman kanssa. Pääyhteistyökumppaneina ovat lahtelaisyritykset Risain Oy ja Muotoilutoimisto Kaisa K. Hankkeeseen sisältyvä materiaalipankki-verkkopalvelu toteutetaan yhteistyössä Sharetribe Oy:n kanssa.

– EkoTahto-hanke sai kiitosta innovatiivisuudesta sekä vahvasti tekemiseen keskittyvästä, liiketoimintaan tähtäävästä ja työllistämismahdollisuuksia sisältävästä toimintamallista. Yhteiskunnallisilla yrityksillä on todellisia vaikeuksia saada rahoitusta perinteisistä rahoituslähteistä, Harri Välimäki sanoo.

www.kierratysverkko.fi

Kuva: Jari Kivelä

Jaa artikkeli