Tapettitehdas hurmaa jopa Hollywoodissa – Avoimet ovet 3.10.

transparent image

Akaassa, Nahkialanjärven rannalla sijaitsee vuonna 1930 perustettu Pihlgren ja Ritola Oy, eli Tapettitehdas. Suomalaisen Työn Liiton Tervetuloa meille -viikolla Tapettitehdas avaa ovensa yleisölle torstaina 3.10. Tule näkemään, kuinka Hollywood-leffoissakin pilkahtavat, uniikit tapetit valmistuvat.

Tapettitehtaan perustivat ystävykset Matti Ritola ja Fritjof Pihlgren, ja tehdas on Ritolan suvun omistuksessa tänäkin päivänä. Nykyisin yrityksessä työskentelee kymmenen henkilöä.

Tapettitehdas valmistaa ajattomia design-tapetteja, historiallisia tapetteja ja harvinaisempia erikoiseriä. Malliston helmiin kuuluu useita suomalaisten taiteilijoiden tapetteja 1950-luvulta alkaen.

Tapettitehtaan tuotteet ovat ekologista, perinteisin menetelmin ja suurelta osin käsin tehtyä työtä, eli juuri sitä, mitä kuluttajat ympäri maailman kaipaavat koteihinsa. Tapetit painetaan yli 180 vuotta vanhalla rotaatiopainomenetelmällä aidolle paperille. Perinteisellä menetelmällä valmistetussa tapetissa painovärin pohjana on liitujauhon ja selluloosapohjaisen liisterin seos, johon sekoitetaan sävytysvärit. Värisävyt sekoitetaan jokaista tapettimallia varten itse, ja siksi jokainen painoserä on uniikki.

Trendit vaihtuvat, suomalaisten kestosuosikit eivät

Suomalaisten tapettisuosikit ovat vuosien saatossa vaihdelleet minimalistisista viivasommitelmista värikylläisiin kukka- ja kasvikuvioihin. ”Vaikka hillityn vaaleat harmaan ja valkoisen sävyt ovat kestosuosikkeja, värien käyttö on lisääntynyt viime aikoina, ja voimakkaan väriset tapetit ovat suosittuja”, Tapettitehtaan sisustussuunnittelija Susanna Vastamäki kertoo. Tämän hetken trendi henkii 80–90-lukuja pastellisävyissään ja 60–70-lukuja keltaisen eri vivahteissa. Myös vahvat ääriviivamaiset kuviot ja värikkäät kasviaiheet herättävät kiinnostusta.

Tapettitehtaan tapetteja näkee jopa elokuvissa

Tapettitehtaan tapeteista on moneen. ”Vanhojen talojen remontoijat ovat suuri asiakasryhmä kaupunkiasuntojen sisustajien rinnalla”, muotoilija ja yrityksen hallituksen puheenjohtaja Hanna van Ingen kuvailee. ”Myös nuoret ovat kiinnostuneita tapeteista, ja tuotteemme vetoavat heihin tietysti ulkonäön, mutta myös ekologisuuden takia”.

Tapettitehtaan taidonnäytteitä näkee usein sisustuslehtien sivuilla. Tapetit eivät kuitenkaan kiinnosta vain kodinsisustajia ja sisustamisen ammattilaisia. Myös monet museot, teatterit sekä elokuvien ja tv-sarjojen tuotantoyhtiöt ovat löytäneet Tapettitehtaan upeat tapettimallistot. Tehtaan tuotteita on nähty viime aikoina esimerkiksi Florence Foster Jenkins- ja Goodbye Cristopher Robin -elokuvissa, Mrs Wilson ja Little Woman -TV-sarjoissa sekä lukuisissa tv- ja lehtimainoksissa.

Tapettitehdas kutsuu ihastumaan

Tapettitehdas osallistuu Tervetuloa meille -viikoille 3.10.2019.  Suomalaisuus ja ainutlaatuinen kotimainen valmistustapa ovat Tapettitehtaalle ylpeyden aiheita. ”Perinteinen valmistustapa ja meillä käytössä olevat vanhat tapettipainokoneet herättävät jatkuvasti kiinnostusta. Haluamme näyttää kävijöille tapetin valmistuksen eri vaiheiden monimuotoisuuden ja käsityövaltaisuuden sekä tietenkin tarjota ainutlaatuisen elämyksen. Lämpimästi tervetuloa!” Hanna van Ingen toivottaa.

Pihlgren ja Ritola Oy:n Tapettitehtaalla voi vierailla torstaina 3.10.2019 klo 13–15. Tehdas sijaitsee osoitteessa Satamatie 8, Akaa.

Lisätietoja saat tapahtuman kotisivuilta ja Tapettitehtaan sivuilta

Katso kaikki muut ympäri Suomea Tervetuloa meille -viikon aikana 30.9.-6.10.2019 järjestettävät tapahtumat.

Jaa artikkeli