Orkla Suomen tehtaalla Haraldsbyssa katsotaan omaa kylää kauemmas

transparent image

Taffelin sipsejä ja Oolannin pakasteperunatuotteita on valmistettu Ahvenanmaalla Haraldsbyn tehtaalla jo vuosikymmenten ajan. Orkla Suomen tehdas tuottaa perunankuorista biokaasua, saa sähkönsä tuulivoimasta ja kierrättää pesuvedet. Suomen vihreimmässä sipsitehtaassa vahvistetaan paikallista kiertotaloutta ja katsotaan omaa kylää kauemmas.

Napatessaan Taffelin tai Oolannin pakkauksen käteensä herkuttelija tuskin tulee ajatelleeksi, miten monella tasolla ympäristöasiat on otettu tuotteessa huomioon. Herkullisen maun lisäksi mielessä käyvät ehkä perunoiden alkuperä ja pakkauksen materiaali, mutta Haraldsbyn tehtaalla asiaa on mietitty vielä syvällisemmin – ja pitkään.

Haraldsbyn tehdas sijaitsee Godbyssä, mikä tarkoittaakin Hyvien kylää.

Iso ekoharppaus otettiin jo 1980-luvulla, kun tehtaalle rakennettiin oma biokaasulaitos. Sen ansiosta tehtaalta tuleva biojäte, esimerkiksi perunankuoret, voidaan kierrättää. Perunankuorista valmistetaan biokaasua, jota käytetään energiana muun muassa sipsien paistoöljyn lämmittämiseen.

Biokaasulla miljoona kiloa vähemmän päästöjä

Viimeisen vuoden aikana Orklalla on tehty isoja investointeja biokaasutuotannon laajentamiseksi. Biokaasulaitokseen tuodaan nyt paikalliselta karjatilalta lehmän lantaa, joka nopeuttaa ja tehostaa biokaasutuotantoa. Laitoksella tuotettu biokaasu ohjataan tehtaan omaan tuotantoon, ja prosessissa syntyvä ravinnejäännös ohjataan takaisin viljelijälle lannoitteeksi.

Uudistuksen tavoitteena on yli tuplata tehtaan oma energiantuotanto, ja tuottaa 1 400 000 m3 biokaasua vuosittain. Uusiutuvaan energiaan ja biokaasuun panostaminen onkin iso ympäristöteko, jolla vähennetään tuotannosta syntyviä hiilidioksidipäästöjä miljoona kiloa vuodessa.

Pesuvesi paikallisille viljelijöille

Taffelin ja Oolannin tehdas sijaitsee saaristossa, meren ympäröimänä. Merellisessä ympäristössä tulee väistämättä tietoiseksi siitä, miten tärkeää ympäristötekijöiden huomioiminen on. Tehtaalla kierrätetään energian lisäksi vettä, ja sillä on oma vedenpuhdistamo.

Perunoiden puhdistamiseen tarvitaan paljon vettä, sillä perunoiden pinnasta huuhdellaan pois tärkkelystä sipsien irtonaisuuden ja rapeuden parantamiseksi. Kun vesi puhdistetaan, sitä voidaan käyttää vielä kertaalleen kuorimattomien perunoiden pesemisessä. Noin 10-15 % tehtaan käyttämästä vedestä käytetään uudelleen.

Jatkossa puhdistettua vettä kierrätetään myös paikallisille viljelijöille kasteluvedeksi. Näin jätevesilaitokseen ohjattavan veden määrää pystytään vähentämään 100 000 kuutiolla ja vesi saadaan hyötykäyttöön osana paikallista kiertotaloutta.

Taff-EL-tuulivoimalasta puhdasta sähköä

Vuoden 2020 alusta lähtien tehtaan käyttämä sähkö on ollut täysin paikallisen energiayhtiö Allwindsin tuottamaa tuulivoimaa. Yhden tuulimyllyn tuottama sähkö kattaa tehtaan koko vuoden sähkötarpeen. Eräs Ahvenanmaan saaristossa sijaitsevista tuulivoimaloista saikin tänä keväänä kylkeensä upean Taffel-logon.

Siirtyminen uusiutuvaan sähköön on linjassa Orklan pitkäaikaisen vastuullisuusstrategian kanssa. Myös toinen Suomessa sijaitseva Orkla-tehdas, Pandan tehdas Vaajakoskella, käyttää osittain uusiutuvista lähteistä tuotettua energiaa.

Mikään ekoteko ei ole liian pieni

Oman energiantuotannon ja vedenpuhdistuksen lisäksi tehdas pyrkii luonnollisesti koko ajan vähentämään energiantarvettaan: ekologisinta energiaa on nimittäin säästetty energiaa. Tehtaalla seurataan aktiivisesti uusia innovaatioita, ja esimerkiksi pakkausmateriaalit kehittyvät hurjaa vauhtia.

Vaikka isoimmat ympäristötekijät liittyvät tuotantoon ja energiaan, kestävä kehitys huomioidaan Orkla Suomen tehtaalla jokaisella tasolla.

Työntekijöiden reflekseihin kuuluu sammuttaa valot poistuessaan huoneesta ja henkilöstöruokalassa tarjotaan luomuruokaa. Jokainen työntekijä haluaa tehdä osansa paremman tulevaisuuden puolesta.

Ahvenanmaan monimuotoisesta luonnosta nautitaan myös huomenna.

www.orkla.fi

Tämä kirjoitus on osa Vastuullisuusteko-artikkelisarjaa, jossa tuomme esiin jäsenyritystemme esimerkkejä siitä, miten vastuullisuuden eri osa-alueita toteutetaan yrityksissä.

Jaa artikkeli