Muistatko oman ensimmäisen työpaikkasi? Monelle 80-luvulla syntyneelle se oli paperipinojen silppuamista tai kahvinkeittoa vanhemman työpaikalla. Ensimmäisen kaupasta, tavaratalosta tai huvipuistosta saadun työpaikan arvo on suunnaton, mutta monelle nuorelle ensimmäisen paikan löytäminen voi olla haastavaa. Unilever päätti lähteä muuttamaan tilannetta.
Unilever Finland Oy työllisti yhteistyössä Helsingin kaupungin elinkeino-osaston kanssa nuoria 2017 kesäkaudella Jädepyörä-projektin avulla. ”Projektissa 16–22-vuotiaat nuoret myivät jäätelöä, suhaten polkupyörillä ympäri Helsinkiä kahden kuukauden ajan. Nuoret saivat paitsi työpaikan, myös käytännön valmennusta työmarkkinoille. Projektin tarkoituksena oli tarjota nuorille eväitä työelämää varten”, Riitta Jantunen Unileveriltä kertoo.
Projekti antoi nuorille mahdollisuuden päästä osaksi työelämää ja opetella ohjatussa ympäristössä työelämässä tarpeellisia taitoja. Palaute projektista oli Jantusen mukaan loistavaa: ”Työ lisäsi nuorten itsevarmuutta ja kasvatti itsetuntoa. He oppivat myös ratkaisemaan haasteellisia tilanteita työkontekstissa. Niitä toki syntyy, koska useimmille tämä oli ensimmäinen työpaikka. Lisäksi nuoret oppivat monille aikuisillekin hyödyllisen taidon – suunnistamaan omassa kotikaupungissaan.”
Käytännön asioiden kautta onnistumisia
Unileverille oli tärkeää tarjota nuorille itse kesätyön lisäksi myös työelämään liittyvää valmennusta. Näin Jädepyörä-kokemus ei jää vain yksittäiseksi työpätkäksi, vaan se on erinomainen ponnahduslauta seuraaviin töihin. ”Nuoria valmennettiin ihan käytännön asioissa, kuten CV:n tekemisessä ja tämän kokemuksen hyödyntämisessä referenssinä, kun haetaan seuraavaa työpaikkaa. Koska projekti toteutettiin yhdessä Helsingin kaupungin Elinkeino-osaston kanssa, valmentajina meillä toimivat Helsingin kaupungin työelämävalmentajat”, Jantunen kertoo.
Usein nuorille saattaa olla kertynyt jo paljon arvokasta kokemusta, esimerkiksi harrastusten kautta. Kaikille joskus työtä hakeneille on tuttua, että oma osaaminen pitää esittää vaikuttavasti omassa hakemuksessa ja CV:ssä. Niin myös nuorten pitää osata kertoa omasta osaamisestaan oikein ja vakuuttavasti. Jantunen on samaa mieltä: ”Ensimmäisen työpaikan saaminen on haasteellista, koska nuoret eivät välttämättä osaa kertoa kokemuksestaan ja vahvuuksistaan siten, että onnistuisivat työnhaussa.”
CV:n ja hakemuksen lisäksi nuorten työllistymisen haasteena on myös hakijoiden ikä. Jantunen tunnistaa ongelman: ”Alle 18-vuotiaille ei ole kovin paljoa tarjontaa kesätyöpaikoista.” Intoa työskennellä kuitenkin riittää. Jantusen mukaan jopa 15-vuotiaat hakeutuvat innoissaan kesätöihin. Unilever palkkasi projektiin työntekijöitä 16 vuodesta ylöspäin ja kannustaa muitakin yrityksiä tekemään samoin: ”Olisi hienoa, jos yritykset miettisivät, millaista toimintaansa sopivaa työtä he voisivat tarjota myös alle 18-vuotiaille.”
Ensimmäinen työpaikka muokkaa käsitystä työelämästä pitkään
Jädepyörä-projektista lukeminen tuo varmasti monelle mieleen oman työelämän alkuajat, mutta mikä oli Riitta Jantusen ensimmäinen oma työpaikka? ”Taisin olla 15-vuotias ja olin töissä Veikkolan K-Valinnassa. Sain vastuulleni maitokuorman vastaanottamisen lomatuuraajana. Koin itseni todella tärkeäksi ja aikuiseksi. Myös kaupan ikkunoiden pesu yhdessä ystäväni Seijan kanssa oli todella kivaa – vaikka tämä työ ei ehkä oikein kotona maistunutkaan”, naurahtaa Riitta. ”Myös oma raha oli tärkeää ja auttoi itsenäistymisessä.”
Ensimmäisen työpaikan merkitys on valtava, eikä vähiten siksi, että kaikki muistavat sen niin hyvin. ”Jokainen meistä muistaa ensimmäisen työpaikkansa – niin hyvine kuin huonoine puolineen. Se muokkaa käsitystä siitä, millaista työelämä on. Lisäksi ensimmäinen työpaikka on elintärkeä askel seuraavaan. Työkokemusta ei saa muuta kuin saamalla sen ensimmäisen työpaikan ja tekemällä työtä.”