Kun työ on intohimo

transparent image

Monille Markku Lyytisen arki kuulostaa raskaalta. Päivät venyvät välillä, työasiat pyörivät mielessä työpaikan ulkopuolella, ja joskus on vaikea saada untakin, kun jokin pulma vaatii ratkaisemista. Markku Lyytinen tekee kuitenkin työtään suurella sydämellä ja innolla. Lyytiselle kyseessä ei ole vain työ, vaan intohimo.

Lyytinen on hienopuuseppä – hän on tehnyt työtään yli 20 vuotta ja aikoo jatkaa niin pitkään kuin pystyy. Viehtymys puun kanssa työskentelemiseen alkoi jo koulun teknisen työn tunneilla. Iltalukion jälkeen hienopuuseppäkoulu oli selvä valinta käytännön tekemiseen mieltyneelle Lyytiselle. ”Mietin akateemisiakin opintoja, mutta onneksi tajusin, että olen parhaimmillani tehdessäni asioita”, Lyytinen kertoo.

Vuonna 1993 alkanut koulu antoi paitsi mahdollisuuden oppia alan mestareilta, myös ymmärtää liiketoiminnan lainalaisuuksia. ”Koulussa valmennettiin yrittäjyyteen. Sen ansiosta minulle alkoi hahmottua, että yrittäjyys on valintani, jos haluan tehdä tätä ammattia omalla tavallani. Oma yritys, Juuripuu, perustettiin lopulta vuonna 1996”, toteaa Lyytinen.

Markun tie puusepäksi ei ole ollut suorin mahdollinen – hänellä on ollut lukuisia muitakin ammatteja: ”Matkalla kohti nykyistä ammattiani olen ehtinyt olla muun muassa lastentarhan ohjaaja, asfalttimies, siivooja ja piharakennusmies – kaikki lujittivat päätöstä siitä, että hienopuuseppä on minulle oikea valinta.”

Samalla tiellä Lyytinen on edelleen. Matkan varrelle on mahtunut parempia ja heikompia vuosia, mutta ammatin pariin ajanut viehtymys puuhun materiaalina kannattelee läpi muutosten. ”Tämä on hieno ammatti”, kertoo Lyytinen. ”Olen pystynyt kehittymään valtavasti tekijänä koko ajan. Tämä on myös siitä harvinainen ammatti, että vanhetessaan tässä tulee paremmaksi. Näkemys ja taito kehittyvät ja pystyt tekemään arvokkaampaa työtä.”

Hartiavoimin menestykseen

Yrittäjyyteen lähteminen ei ollut yksinkertaista. Ensimmäiset viisi vuotta Lyytisellä ja hänen silloisella yrityskumppanillaan meni opetellessa yritystoimintaa ja puuseppäintaitoja. ”Alussa tuli mokailtua: laskimme kustannusarvioita pieleen ynnä muuta. Se oli kuitenkin välttämätön vaihe polullamme, ja hiljalleen alkoi löytyä ote siihen, miten tätä työtä pitää tehdä”, kertoo Lyytinen. ”Nyt en haluaisi palata siihen ensimmäisen viiden vuoden rämpimiseen. Totuus on kuitenkin se, että silloin ammattitaitoni rakentui, valtavien työmäärien seurauksena. Se on johtanut siihen, että voin nyt ylpeästi todeta yritykseni ja urani olleen erittäin menestyksekäs tähän saakka.”

Hienopuusepän ammatti ei ole rahakas. Työ on fyysistä ja vaativaa, ja onnistuminen ei ole taattua. Lyytisen mukaan ala ei ole kaikille: ”Kyllä tätä tehdään ihan muista syistä kuin rahan takia. Toki olen onnistunut rakentamaan menestyvän yrityksen, mutta motiivit tämän ammatin valintaan liittyvät työstä saatavaan valtavaan mielihyvään, ei taloudellisiin näkökohtiin.”

Miltä tuntuu olla kutsumusammatissaan?

Monille suomalaisille työ on tapa maksaa laskut. Puhutaan kutsumusammateista, mutta miltä tuntuu olla oikeasti haaveammatissaan?

”Minusta on aina pirun kiva tulla töihin. Huomaan haluavani tehdä tätä todella pitkään – en haaveile eläkkeestä. Tänä vuonna kesäloma jäi vain kahden viikon mittaiseksi, kun halusin palata minua askarruttaneiden työpulmien pariin. Saan valtavaa mielihyvää siitä, että näen työn koko kaaren: suunnittelen ja valmistan huonekaluja ja muita asioita alusta loppuun”, kertoo Lyytinen.

Välillä työ vie mennessään, mutta tietyt reunaehdot Lyytinen haluaa pitää mielessään. Unelma-ammatista huolimatta työ ei voi olla koko elämä:  ”Joskus työ jää pyörimään liiaksi mieleen – silloin on vaikea nukahtaa. On kuitenkin löydettävä sopiva keskitie: perheelle on löydyttävä aikaa, ja työn ja vapaa-ajan välillä on hyvä olla tietty ero.”

Eteenpäin ja ylöspäin

Tulevaisuudessa Lyytinen näkee loistavia mahdollisuuksia. Oman tuotantoverkoston ja esimerkiksi erikoistuneiden koneiden hyödyntäminen sallivat yhä kunnianhimoisemmat projektit. Lyytisen mukaan tuotanto tulee kehittymään: ”Aion kehittää hiukan teollisempaa tuotantotapaa – modernit koneet sallivat sen, että voin tehdä uusia tuotteita siten, että niitä voi markkinoida ja myydä aiempaa laajemmin. Suunnittelen itse tuotteeni ja tahdon myös viedä suunnittelupuolta eteenpäin ja ottaa osaa isompiin, projektiluonteisiin tehtäviin.”

Millaisia vinkkejä Lyytisellä olisi ihmiselle, joka pyrkii tekemään unelmastaan työtä?

”Perspektiivi auttaa – ymmärsin haluavani tähän ammattiin vasta saatuani käytännön kokemusta monista muista. Kannattaa ottaa riskejä, mutta vain tarkkaan harkittuja. Lopulta kannattaa tehdä itselleen selväksi, mitä ammatilta hakee. Rahaa voi tehdä monella tapaa, mutta tietyistä ammateista saa paljon muutakin”, toteaa Lyytinen.

Jaa artikkeli