Vuoden Designteko 2020 -palkinnon voittaja on Piiroinen Oy

transparent image

Perheyritys Piiroinen on luonut 70 vuoden ajan skandinaavisen tyylikkäitä ja laadukkaita kalusteita julkisiin tiloihin ympäri maailman. Suomessa Piiroinen on vastannut muun muassa Helsingin Olympiastadionin katsomoiden uusista kalusteista.

Historian yhdeksäs Vuoden Designteko -palkinto myönnettiin tänä vuonna Piiroinen Oy:lle. Vuoden Designteko -palkinnon kriteerit ovat omaperäisyys, vastuullisuus ja design osana arkea. Asiantuntijoiden raati myöntää sen yritykselle, jonka liiketoiminnassa design näyttelee merkittävää roolia.

Vuodesta 1949 asti toimineen perheyritys Piiroisen leivissä työskentelee noin 100 henkilöä ja kaikki tuotteet valmistuvat yrityksen tehtaalla Salossa. Piiroinen on tunnettu laadukkaista julkisten tilojen kalusteista, joita on käytössä muun muassa Oslon yliopistolla, Århusin musiikkitalossa sekä Helsingin Olympiastadionilla. Palkinnon saaminen on herättänyt Piiroisella ylpeyttä.

”Palkinto merkitsee henkilöstöllemme paljon. Jokainen sadan hengen porukastamme on antanut panoksensa tuotteisiimme ja olemme ylpeitä siitä, että onnistumisemme on huomattu ulkopuolellakin”, kommentoi toimitusjohtaja Risto Piiroinen.

Århusin musiikkitalon katsomo.

Århusin musiikkitalon katsomon kalusteet ovat Piiroisen käsialaa.

Vankka käsityötaito herättää suunnittelijan vision henkiin

Julkisissa tiloissa kalusteet ovat kovassa käytössä. Piiroisella osataan valmistaa paitsi ulkonäöltään elegantteja, myös kovaa kulutusta kestäviä kalusteita. Designteko-palkitut tuotteet valmistuvat vuosikymmenten aikana hioutuneella taidolla ja tietämyksellä.

”Meidän malliseppämme ratkaisevat, miten tuote toteutetaan suunnittelijan suunnittelemalla tavalla. Teemme siis teknisen toteutuksen muotoilijan kädenjäljelle. Se voi vaatia jonkin verran muutoksia, jotta materiaalit saadaan liitettyä toisiinsa niin, että ne myös kestävät käytössä. Meille on itsestäänselvyys, että työjälkemme on virheetöntä”, kertoo Risto Piiroinen.

Metalli ja puu taipuvat piiroslaisten käsissä

Materiaaleista etenkin metalli näyttelee suurta osaa Piiroinen Oy:n tuotannossa.

”Olemme työskennelleet metallin parissa koko historiamme ajan. Tunnemme erilaiset hitsaustekniikat ja tämän päivän uusimmat teknologiat. Tietysti myös puu on ollut mukana kalusteissamme alusta asti”, kuvailee Risto Piiroinen.

Pi Collectionin kalusteita.

Piiroinen käyttää tuotteissaan vaaleaa koivua. Kuvassa Pi Collection-kalusteita, jotka on suunnitellut Fokkema & Partners Architecten.

Suomalaista koivua nähdään esimerkiksi Piiroisen valmistamissa istuimissa ja pöytien pinnoissa. Vaalea, oksaton puu on koettu esimerkiksi Japanissa kiinnostavana materiaalina. Tulevaisuudessa yhä useampi Piiroisen tuote valmistetaan hyödyntäen kierrätysmateriaaleja.

”Luonnonmateriaalit ja erityisesti kierrätysmateriaalit nousevat yhä suurempaan rooliin tuotteissamme. Tulemme luomaan uniikkeja tuotteita, joita ei ole vielä olemassakaan. Meidän tehtävämme on varmistaa, että materiaalit toimivat yhdessä, kestävät tarvittaessa tuulta, vettä ja kovaa kulutusta”, Risto Piiroinen summaa.

Tärkeä viesti designin ystäville

Piiroinen on monien muiden suomalaisten design-yritysten lailla menestynyt kansainvälisesti aina USA:ta ja Japania myöten. Risto Piiroinen kuitenkin muistuttaa, että rajojen ulkopuolella menestyminen useimmiten edellyttää onnistumista Suomessa.

”Kotimaisen käyttäjäkunnan olisi nyt ennennäkemättömän tärkeää käyttää Suomessa valmistettuja tuotteita”, Risto Piiroinen summaa.

Nurmesniemen suunnittelelma Triennale-tuoli.

Antti Nurmesniemen suunnittelema Triennale 001-tuoli.

 

Vieraile Piiroisen kotisivuilla.

Voit lukea Piiroisesta myös Design From Finlandin sivuilla englanniksi. Avaa artikkeli tästä linkistä.

Artikkelin pääkuva: Helsingin Olympiastadion, valokuvaaja Wellu Hämäläinen

Vuoden Designteko -palkinto jaettiin tänä vuonna yhdeksättä kertaa. Palkintoraatiin kuuluvat teollisuusneuvos Kari Kallonen, toimitusjohtaja Jarkko Kallio Frenn Company Oy:stä Metropolia Ammattikorkeakoulun johtaja Tuire Ranta-Meyer sekä Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

Aiempina vuosina tunnustuksen ovat saaneet bambukuituisia vauvanvaatteita suunnitteleva ja valmistava Beibamboo Oy (2012), korkealaatuisia ja kekseliäitä mattoja valmistava VM-Carpet (2013), puisia Lastu-nimisiä suojakuoria mobiililaitteille valmistava Droplet Hitech Design Oy (2014), Drop-ulkoaltaita valmistava Useful Stuff Oy (2015) ja huonekaluja, sisustustuotteita valmistava Hakola Huonekalu Oy (2016), miestenvaatteita valmistava FRENN Company Oy (2017), Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry (2018) ja puukomposiitista kylpyhuonekalusteita suunnitteleva ja valmistava Woodio Oy (2019).

Jaa artikkeli