Design Reform auttaa ihmisiä muotoilemaan itsensä

transparent image

Design from Finland -merkin omaava Design Reform muotoilutoimisto toteutti mittavan hankkeen Helsingin kaupungin liikuntaviraston kanssa osana World Design Capital Helsinki 2012 -vuotta.

”Muotoile itsesi” on kuntopolku, joka mahdollistaa lapsille, aikuisille ja vanhuksille uuden tavan nauttia liikunnasta. Suunniteltu neljän liikuntarastin reitti muodostaa kokonaisuuden, jossa on mahdollisuus harjoittaa kaikkia keskeisiä lihasryhmiä. Hankkeen prototyypit on asetettu Töölönlahtea kiertävälle reitille ja tarjoten näin mahdollisuuden heräteliikuntaan Liikuntaviraston virallisten ulkoilupaikkojen lisäksi. Lisätietoa liikkujalle tarjotaan kosketusnäyttöön perustuvassa infotaulussa. Hanke tukee Helsingin Töölönlahden alueen virkistyskäyttöä ja yleistä kehittämistä. Pilottihankkeen liikuntavälineistä kerätään käyttäjäpalautetta, jonka pohjalta konseptia kehitetään edelleen.

Liikuntavälineet on suunniteltu ja valmistettu public-designin hengessä aikaa ja kulutusta kestäviä ekologisia materiaaleja käyttäen. Telineet tuovat myös visuaalista lisäarvoa ympäristöön; niiden muotoilussa ja suunnittelussa on pyritty rakenteiden visuaaliseen ilmavuuteen ja veistoksellisuuteen. Muotoile itsesi -hankkeen kuntoiluvälineet on toteutettu yhdessä liikuntaviraston liikunnanohjaajien kanssa.

“Muotoile itsesi -projekti oli muotoilijan kannalta haastava. Yhtäältä siinä piti yhdistää Liikuntaviraston tahto tuoda heidän palvelunsa ihmisten ulottuville. Toisaalta oli ymmärrettävä eri ikäisten, -kuntoisten ja -pituisten käyttäjien tarpeet. Kolmantena asiana oli muistettava, että laitteet tulivat julkiseen käyttöön ja -ympäristöön: laitteiden pitää kestää kovaa käyttöä ja ilkivaltamahdollisuuskin on koko ajan läsnä. Yhteistyö eri tahojen kanssa oli haastavaa. Töölönlahdelle sijoitettujen prototyyppien perusteella ja niistä saatujen käyttökokemuksien perusteella olen sitä mieltä, että kannatti pistää kaikki peliin. Ja projekti jatkuu”, kertoo Reijo Markku Design Reformista.

Muotoile itsesi, Design Reform Oy

Hankkeeseen ryhtyvä: Helsingin kaupungin liikuntavirasto
Yhteistyötaho: Helsingin kaupungin rakennusvirasto
Yhteistyökumppanit:
– Tuotemuotoilu ja grafiikka: Design Reform Oy
– Suunnittelu: Betonipallas Oy, Näkymä Oy
– Valmistus: Lappset Group Oy, valmistus: puu ja metalliosat & Vihdin Betoni Oy, valmistus: betoniosat

Tuotemuotoilu, grafiikka ja havainnekuvat: Design Reform Oy

Jaa artikkeli