Aina jäljillä

transparent image

Huimassa nosteessa oleva paikannuspalvelukehittäjä Yepzon Oy aikoo alansa markkinajohtajaksi vielä vuoden sisällä. Yhtiö tähtää suoraan kansainvälisille markkinoille. Yepzon sai viime keväänä Design from Finland -merkin.

Start-up -yrityksenä aloittaneen Yepzonin ensimmäinen tuote lanseerattiin joulumarkkinoille vuonna 2014. Tuskin avaimenperää suurempaa, matkapuhelinverkkoa ja pilvipalveluita hyödyntävää seurantalaitetta oli tuolloin valmistettu pari tuhatta kappaletta. Näppärä GPS-paikannin herätti heti valtaisan kiinnostuksen sekä kotimaassa että ulkomailla.

– Olemme tähän mennessä myyneet jo noin 15 000 laitetta. Erityisesti USA:n markkinat tuntuvat vetävän hyvin. Lisäksi odotamme kasvua Intian markkinoilta. Olemme avanneet siellä myös tuotantolinjan, Yepzon Oy:n perustaja-toimitusjohtaja Otto Linna kertoo nyt puolitoista vuotta myöhemmin.

Yksistään EU-maissa ja USA:ssa katoaa vuosittain lähes miljoona lasta. Noin 100 000 heistä ei koskaan löydetä. Yepzonin liikeidea virisi halusta hakea ongelmalle edes jonkinlaista ratkaisua. Linna muistuttaa, että laitteella ei voi korvata vanhempien valvontaa, mutta sillä voidaan helpottaa sitä.

– Alkujaan tarkoituksenamme oli suunnitella lastenvaatteeseen integroitava jäljittäjä. Ideasta luovuttiin kustannussyistä – toistaiseksi. Sen sijaan päädyimme ulkoiseen ratkaisuun, jolla voidaan paikantaa niin ihmisiä, lemmikkejä kuin omaisuuttakin, Linna kertoo.

Vain 46 grammaa painavassa paikantimessa ei ole lainkaan säätönappuloita vaan sitä hallitaan matkapuhelinsovelluksen kautta.

– Laitteen kytkeminen älypuhelimeen on helppoa. Vedenpitävässä muovikotelossa on ainoastaan pieni kolo USB-akun lataamista varten. Parhaimmillaan paikannuslaitteen akku kestää kertalatauksella jopa useita viikkoja.

Kesällä Yepzon toi markkinoille toisen sukupolven henkilökohtaisen turvalaitteen, joka yhdistää hälytin- ja paikannustoiminnot.

Syksyllä sovellussarjaan liittyvät teollisuus- ja logistiikka-aloille kuljetusten seurantaan tarkoitettu paikannuspalvelu, ratsastajille suunnattu turvaliivi, johon on integroitu paikannus- ja hälytystoiminto sekä koiranvaate, joka hyödyntää Yepzonin paikannusteknologiaa.

Yepzon työllistää suoraan viisi työntekijää ja noin 20 tuotekehittäjää alihankkijayrityksissä. Yhtiön päätoimipiste sijaitsee Tampereella.

Teksti Maarit Seeling
Kuva Yepzon Oy

Jaa artikkeli