Avainlipun hakuohje

Täytettyäsi nettisivuillamme olevan esitietolomakkeen saat linkin extranettiin, jossa voit täyttää Avainlipun hakemuslomakkeen sekä jäsenyyteen tarvittavat tiedot, mikäli yrityksesi ei ole vielä Suomalaisen Työn Liiton jäsen. Saat myös extranet-tunnukset antamaasi sähköpostiosoitteeseen, jota kautta voit täyttää tai täydentää tietoja myöhemmin.

Kaikki antamasi tiedot ovat luottamuksellisia. Yrityksen nimi, osoite, y-tunnus, kotisivujen osoite sekä tieto, mille tuotteelle/palvelulle on myönnetty Avainlipun käyttöoikeus, ovat julkisia. Tiedot ilmoitetaan Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen Valinta -verkkopalvelussa sekä jäsenlistauksessamme.

Käyttöoikeuden hakeminen tuotteelle

Yrityksen perustietojen lisäksi hakemuslomakkeella kysytään tuotteen tai tuoteryhmän nimi ja tuotteen valmistuksessa käytetyt raaka-aineet, tarvikkeet, osa- ja puolivalmisteet sekä pakkausaineet. Raaka-aineluettelossa selvitetään, onko raaka-aine tms. kotimainen. Raaka-aine katsotaan kotimaiseksi, mikäli se on tuotettu tai valmistettu Suomessa. Ostaminen suomalaiselta maahantuojalta tai tukkukaupasta ei tee raaka-ainetta kotimaiseksi. Mikäli tuotteen kotimaisuusaste ylittää selvästi 80 %, muita lomakkeita ei tarvitse täyttää. Jos kotimaisuusaste jää alle 80 %, tulee täyttää kotimaisuusastelaskelma.

Mikäli tuotetta valmistetaan useassa pakkaus- tai muussa koossa, täytetään tiedot siitä tuotteesta, jota myydään euromääräisesti eniten tai jonka kotimaisuusaste on alhaisin. Jos eri kokojen tai versioiden kotimaisuusasteen vaihtelu on merkittävä, ilmoitetaan minimiarvot. Yrityksen oma kustannuslaskenta tai muuten tuotettu laskelma saattaa myöskin käydä, mikäli se kertoo tuotteen kotimaisuuden. Asiaa kannattaa tiedustella Avainlippu-hakemuksen käsittelijältä (yhteystiedot lopussa).

Tuotteen omakustannusarvo lasketaan hakemusajankohdan mukaisena, vuoden tuotantomäärää vastaavana. Uusien tuotteiden osalta voidaan käyttää tuotteen kustannusarvion mukaista kustannusjaottelua. Avainlippu-hakemuksen voi tehdä myös tuoteryhmälle tai tuoteperheelle.

Käyttöoikeuden hakeminen palvelulle

Palvelu eroaa tuotteesta siten, että se kulutetaan samanaikaisesti kun tuotetaan. Lomakkeessa kuvataan palvelua ja selvitetään ne seikat, jotka tekevät palvelusta kotimaisen. Hakulomakkeen kautta on mahdollista toimittaa liitteitä. Muista tulostaa itsellesi kopio hakemuksesta.

Mikäli jokin asia hakemusprosessissa jäi askarruttamaan, ota yhteys: erja.antell@suomalainentyo.fi, (09) 6962 430.