Årets Designgärning 2022 Oikiat Design Oy/Vaatelastari

Design from Finland-märkets pris Årets Designgärning 2022 beviljades Oikiat Design Oy, för produkten Vaatelaastari® FabPatch™ självhäftande lagninsslapp. Erkännandet Årets Designgärning beviljas ett finländskt företag vars design är i en betydande roll i affärsverksamheten. Övriga kriterier för priset är bland annat hållbarhet, funktionalitet i vardagen och originalitet.

Oikiat Designs story började år 2017 när två mammor fick en idé om hur man i vardagen enkelt kunde reparera söndriga strumpor, hål på byxbenen och uppsprättade sömmar på jackor. Klädplåstret är således resultatet av finländska mammors utvecklingsarbete som pågått under flera år och är en modern lösning på ett uråldrigt problem, utan att glömma den ekologiska aspekten.

– Ofta löser bra design ett problem, och ger mervärde. Erkännandet Årets Designgärning är för oss ett bevis på att Klädplåstret har lyckats göra lagningen av kläder till något enkelt och dessutom roligt. Vi är tacksamma för uppmärksammandet som uppmuntrar oss till att med design göra ansvarsfulla gärningar, berättar Oikiat Designs designdirektör Taija Sailio.

Förbundet för Finländskt Arbete beviljade år 2019 Oikiat Design Oy märket Design from Finland samt märket Nyckelflaggan som är ett tecken på tillverkning i Finland, och nu fick företaget det ansedda erkännandet Årets Designgärning. Juryn berömmer Oikiat Design Oy för att företaget är en ansvarsfull aktör som beaktar miljön både i tillverkningen och i produkterna.

– Oikiat Design Oy:s Vaatelaastari® FabPatch™ självhäftande lagninsslapp förlänger produktens livslängd. Det är allmänt känt att mode- och textilindustrins koldioxidavtryck är betydande på global nivå.  Kläder används inte särskilt länge, konsumenter slänger kläder och mängden avfall ökar i alla västländer. Fastän branschen fokuserar på omfattande ändringar i systemen, är den viktigaste miljöåtgärden helt enkelt att förlänga klädernas livslängd, berättar designer Hanna-Kaisa Alanen.

– Klädplåstret är en konkurrensfördel och svarar direkt på utmaningen om en hållbarare konsumtion. Kunderna får ett produktsortiment som är mångsidigt, lättanvänt och roligt. Jag kan föreställa mig att det väcker positiv uppmärksamhet i olika sammanhang och inspirerar människor att lösa praktiska problem kreativt. Produkten uppmuntrar till personlig estetik, som kan göra användaren nöjdare på flera nivåer, tillägger Alanen.

Priset Årets Designgärning delades ut för elfte gången. Under de tidigare åren har erkännandet beviljats Beibamboo Oy (2012) som designar och tillverkar babykläder av bambufiber, VM-Carpet (2013) som tillverkar kreativa mattor av hög kvalitet, Droplet Hitech Design Oy (2014) som för mobila enheter tillverkar skyddsskal av trä under namnet Lastu, Drop Design Pool Oy (2015) som tillverkar Drop-utebassänger och Hakola Huonekalu Oy (2016) som tillverkar möbler och inredningsartiklar, FRENN Company Oy (2017) som tillverkar herrkläder, arkitekturskolan för barn och unga Arkki ry (2018), Woodio Oy (2019) som designar och tillverkar badrumsmöbler av träkomposit, Piiroinen Oy (2020) som tillverkar möbler för offentliga lokaler och Kempower Oy (2021) som är specialiserad på snabbladdningsutrustning och snabbladdningsteknik för eldrivna bilar.

I juryn ingår medlemmarna i märkesdirektionen Design from Finland: industrirådet och ordförande för märkesdirektionen Design from Finland Kari Kallonen, designer och designforskare Hanna-Kaisa Alanen, kreativ direktör, Grafia ry Anssi Kähärä. I juryn ingår dessutom Kempower Oy:s kommunikationsdirektör Paula Savonen samt verkställande direktören för Förbundet för Finländskt Arbete Tero Lausala.

Mer information:

Jetta Liukkonen, verkställande direktör, Oikiat Design Oy/Klädplåstret, 0400 991 003, jetta.liukkonen@oikiat.fi

Tero Lausala, verkställande direktör, Förbundet för Finländskt arbete, 050 407 2623,  tero.lausala@suomalainentyo.fi

Niina Ollikka, marknadschef, märket Design from Finland, Förbundet för Finländskt Arbete, 040 674 8773, niina.ollikka@suomalainentyo.fi

Förbundet för Finländskt Arbete har som uppgift att främja uppskattningen av finländskt arbete och dess framgång. Vår uppgift är att uppmuntra till att göra val som skapar arbete i Finland. Förbundet grundades år 1912 och har över 6 700 företags- eller sammanslutningsmedlemmar. www.suomalainentyo.fi

Design from Finland-märket gör finsk formgivningskunskap synlig. Det väcker intresse för finska produkter och tjänster i hemlandet och internationellt. 780 st. märken har beviljats. www.suomalainentyo.fi/design-from-finland

Oikiat Design Oy är ett företag i textilbranschen som våren 2019 lanserade en innovation som har sitt ursprung i vardagliga behov. Vaatelaastari® FabPatch™ självhäftande lagninsslapp är en lapp för textilier, och den fästs genom att gnugga. Denna produkt är större än sin fysiska storlek och har sålts i mera än 800 000 exemplar enbart i Finland. Företagets värden är äkthet, hållbarhet och innovativitet och missionen är att uppmuntra till lagning av kläder. www.vaatelaastari.fi