- Suomi
Työpositiivisuus
Suomalaiset suhtautuvat työyhteisön monimuotoisuuteen myönteisesti. Alle 35-vuotiaat ajattelevat muita useammin, että monimuotoisuus lisää työyhteisön luovuutta ja innovatiivisuutta.
Monimuotoisuuden koetaan tuovan myös kilpailuetua organisaatiolle. Tätä vahvuutta korostavat eniten 36–45-vuotiaat.
Tulokset selviävät Suomalainen työ ry:n ja Promenade Insightin tekemästä Työn monimuotoiset kasvot -tutkimuksesta. Tutkimus selvitti, kuinka monimuotoisuus toteutuu työpaikkojen henkilöstön arjessa sekä millaisia arkikäsityksiä ja asenteita monimuotoisuuteen liitetään. Tutkimuksen tulokset julkistettiin Suomalaisen työn järjestämässä Syty!-seminaarissa Helsingin Lasipalatsin Bio Rexissä 3.10.2024.
Tutkimuksen vastaajat ajattelevat monimuotoisuuden myös tekevän tiimityöstä rikkaampaa ja tarjoavan mahdollisuuden kehittyä ja oppia uutta.
”Monimuotoisuus vaikuttaa tutkitusti työyhteisöihin monin myönteisin tavoin. Nuorille työntekijöille monimuotoisuus on tärkeä asia ja he arvostavat sitä. Työnantajien on tärkeää huomioida tämä ja rakentaa monimuotoisuutta vahvistamalla hyvää työelämää”, Suomalainen työ ry:n toimitusjohtaja Katri Viippola sanoo.
Ikä, perhetilanne ja koulutus luovat monimuotoisuutta
Vastaajien mielestä heidän työyhteisönsä on monimuotoisin iän, perhetilanteen ja koulutuksen suhteen. Vähiten monimuotoisia työpaikat ovat sairauden tai vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai uskonnon ja vakaumuksen suhteen.
Ylin johto ja esihenkilöt pitävät työpaikkaansa monimuotoisempana kuin työntekijät. Työyhteisö näyttäytyy monimuotoisempana myös ei-vähemmistöön kuuluville työntekijöille kuin vähemmistöön kuuluville. Isoimmat erot vähemmistöön ja ei-vähemmistöön kuuluvien välillä oli siinä, kuinka yhdenvertaisesti työntekijät kokevat heitä kohdeltavan taustasta riippumatta, kuinka he voivat olla oma itsensä työyhteisössä ja kuinka arvostetuksi he kokevat itsensä.
”Kaikista vastaajista 82 prosenttia kokee voivansa olla oma itsensä työpaikalla ja 77 prosenttia kokee, että heitä arvostetaan työyhteisössä. Tulos kertoo hyvää suomalaisista työyhteisöistä. On myös tärkeä etsiä keinoja, joilla myös vähemmistöön kuuluvat kokevat tilanteen yhtä hyväksi kuin muut, vaikka eri ryhmien erot eivät olleetkaan kovin suuria”, Katri Viippola sanoo.
Työelämän joustot tukevat monimuotoisuutta
Vastaajien mukaan monimuotoisuus huomioidaan työpaikoilla parhaiten työelämän joustoissa, asiakaskohtaamisissa sekä työkulttuurissa ja ihmiskäsityksessä. Heikoiten vastaajat kokevat monimuotoisuuden tulevan huomioiduksi nimityksissä, johtamisessa sekä esihenkilötyössä ja rekrytoinnissa.
”On hienoa, että monimuotoisuuden huomioiminen ulottuu työkulttuuriin ja ihmiskäsitykseen näin vahvasti. Rekrytoinnin ja esihenkilötyön käytäntöjä voimme Suomessa vielä kehittää, jotta ne huomioivat paremmin niin työnhakijoiden kuin työntekijöiden monimuotoisuuden”, Viippola sanoo.
Tutustu Työn monimuotoiset kasvot tutkimusraporttiin tästä
Suomalainen työ ry:n ja Promenade Insight Oy:n Työn monimuotoiset kasvot -tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka monimuotoisuus toteutuu työpaikkojen henkilöstön arjessa, ja millaisia arkikäsityksiä ja asenteita monimuotoisuuteen liitetään. Tutkimus toteutettiin 26.8-16.9.2024. Siihen ilmoittautui mukaan 34 yritystä ja vastasi 1657 henkilöä. Tuloksia tarkasteltaessa on hyvä huomata, että tulokset eivät ole väestöä edustava otos, mutta esim. työrooleittain jaoteltuna tulokset voisivat vastata yhden suuremman organisaation jakaumaa.
Suomalainen työ ry:n päätehtävä on pitää huolta siitä, että suomalainen työ ja siitä syntyvä hyvä huomataan. Hallinnoimme Avainlippu-, Design from Finland-, ja Yhteiskunnallinen Yritys -merkkejä ja toimimme kotimaisen työn asiantuntijuutta ja työpositiivisuutta edistävänä äänenä. www.suomalainentyo.fi