Yhteiskunnallinen Yritys -merkki
Yhteiskunnalliset yritykset ratkovat liiketoiminnallaan yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia. Ne käyttävät suurimman osan voitostaan yhteiskunnallisen tavoitteensa edistämiseen.
Yhteiskunnalliset yritykset ratkovat liiketoiminnallaan yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia. Ne käyttävät suurimman osan voitostaan yhteiskunnallisen tavoitteensa edistämiseen.
Yhteiskunnalliset yritykset kantavat yhteiskunnallista vastuuta. Nämä yritykset harjoittavat kestävää pitkän tähtäimen liiketoimintaa ja käyttävät voitostaan vähintään puolet toimintansa kehittämiseen tai lahjoittavat sen määrittämäänsä hyvään tarkoitukseen. Merkin voi saada käyttöönsä yritys, joka on perustettu ratkomaan yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia. Myös toiminnan läpinäkyvyys ja avoimuus on tärkeää. Yrityksen on määriteltävä yhteiskunnallinen tavoitteensa sekä voiton käyttötapansa yhtiöjärjestyksessään, säännöissään tai muussa selvityksessään.
Merkki on myönnetty lukuisille hyvin erilaisille yrityksille ja yhdistyksille. Merkkiä käyttävät monet hoiva-alan yritykset, ympäristö- ja metsäpalvelusektorin toimijat sekä koulutus- ja työllistämistoiminnan tarjoajat ja monet muut. Yhteistä näillä yrityksillä on se, että merkki kertoo niiden tekemästä yhteiskunnallisesta hyvästä.
Yhteiskunnallinen Yritys -merkin myöntää hakemusten perusteella puolueettomista asiantuntijoista koostuva toimikunta. Merkki myönnetään pääsääntöisesti kolmeksi vuodeksi kerrallaan, mutta toimikunta voi myöntää merkin myös lyhyemmäksi ajaksi. Merkin käyttöoikeuteen vaadittavat tiedot tarkistetaan yrityksiltä vuosittain.
Yhteiskunnallinen yrittäminen on vahvasti arvoihin sitoutunutta, taloudellisesti kannattavaa ja kestävän kehityksen mukaista yritystoimintaa. Suomessa on arvioiden mukaan tuhansia yhteiskunnallisia yrityksiä eri toimialoilla.
Yhteiskunnallisille yrityksille luonteenomaista on, että ne:
1. Uudistavat palvelurakenteita
2. Tuottavat hyvinvointipalveluita inhimillisesti ja taloudellisesti kestävästi
3. Työllistävät ja kehittävät palveluita paikallisista lähtökohdista käsin
4. Käyttävät voittojaan lähiyhteisönsä hyvinvoinnin parantamiseen
5. Kehittävät kannattavia ratkaisuja ympäristöongelmiin
Yhteiskunnallinen yrittäjyys on maailmalla kasvava trendi ja esimerkiksi Iso-Britanniassa on suomalaista Yhteiskunnallinen Yritys -merkkiä vastaava merkki Social Enterprise Mark. Vaikka Suomella on perinteitä yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä osuustoiminnan myötä, on yhteiskunnallinen yrittäjyys meillä vielä kohtalaisen tuntematon käsite.
Suomalainen työ ry:n lisäksi yhteiskunnallista yrittäjyyttä ja yhteiskunnallisten yritysten edellytyksiä edistävät mm. yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus YYO.
Yhteiskunnalliset yritykset kantavat yhteiskunnallista vastuuta. Ne käyttävät suurimman osan voitostaan yhteiskunnallisen tavoitteensa edistämiseen. Merkin voi saada käyttöönsä yritys, joka on perustettu ratkomaan yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia. Myös toiminnan läpinäkyvyys ja avoimuus on tärkeää.
Lähde: Kulutusmuutokset 2022,
Taloustutkimus
Lähde: Jäsenkysely 2023
Lähde: Kulutusmuutokset 2022,
Taloustutkimus
Täytä alla oleva esitietolomake, niin lähetämme sinulle sähköpostitse linkin merkkihakemukseen. Lue tietosuojaseloste.