Siirry sisältöön

Nollatilanteesta töihin

Kuvassa Jokke Eljala

Jokke Eljala

Työpositiivisuus

Muistatko, kun aloitit? Kun katsoit itsevarmasti – tai epävarmasti – ensimmäistä esihenkilöäsi silmiin työhaastattelussa. Sinussa nähtiin jotain: potentiaalia, motivaatiota, oppimishalua. Juuri samaa nuoret toivovat nyt sinulta. Kykyä nähdä mahdollisuus ennen kokemusta. Nyt on aika palauttaa mieleen oma lähtöviiva – ja tehdä siitä toisen lähtölaukaus.

Kokemattomuus ei ole este – vaan tuore näkökulma

Juuri ilmestynyt tutkimuksemme osoittaa, että 67 % työnantajista on valmiita palkkaamaan nuoren ilman aiempaa työkokemusta. Moni sanoo haluavansa antaa nuorille mahdollisuuden, vaikka potentiaaliselle työntekijälle ei ole vielä kertynyt työkokemusta. Yhä useampi nuorta palkkaava ymmärtää, ettei kokemus ole ainoa mittari – asenne, energia ja halu oppia painavat enemmän kuin rivit CV:ssä.

Silti neljännes työnantajista kokee nuorten palkkaamisen vaikeaksi. Taustalla on usein oletuksia: pelätään sitoutumattomuutta, epävarmuutta tai motivaation puutetta. Todellisuudessa nuoret kaipaavat mahdollisuuksia näyttää, mihin pystyvät – ja kun he saavat tilaisuuden, he myös tarttuvat siihen. Tämä käy ilmi nuorten parissa tehdyistä haastatteluista, jotka ovat osa tekemäämme Nollatilanne-kampanjan tutkimuskokonaisuutta.

Nuorten motivaatiota tukee erityisesti se, että työ on merkityksellistä ja oppimista mahdollistavaa. Alussa tarvitaan tukea ja ohjausta, mutta nuoret ymmärtävät työelämän pelisääntöjen merkityksen ja ovat valmiita sitoutumaan. He eivät etsi oikopolkuja – he etsivät ovia, jotka avataan.

Rekrytointikohtaaminen rakentaa tai romuttaa ensivaikutelman

Monelle nuorelle ensimmäinen kosketus työelämään on työnhaku ja pääsy työhaastatteluun. Joka toisen haastattelemamme nuoren mukaan kokemus on kielteinen. Tyypillisimpiä syitä ovat vastausten saaminen, jos ei työpaikkaa saakaan sekä tunne siitä, ettei kokemattomalle ole sijaa.

Tämä on mahdollisuus työnantajalle erottua edukseen. Selkeä viestintä, reilu kohtelu ja palautteen antaminen jo hakuprosessin aikana rakentavat luottamusta ja työnantajamielikuvaa, joka kantaa pitkälle.

Nuorten odotukset työyhteisöä kohtaan ovat maltillisia, mutta merkityksellisiä: hyvä ilmapiiri, reiluus, mahdollisuus oppia ja joustot. He toivovat, että työnantaja on reilu ja mukava – aivan kuten kuka tahansa meistäkin toivoisi. He eivät kaipaa erityiskohtelua, vaan inhimillistä kohtaamista ja mahdollisuutta.

Uskallatko antaa mahdollisuuden tulevaisuuden osaajalle?

Nuorten palkkaaminen ei ole hyväntekeväisyyttä eikä suurenluokan riskinottoa – se on strateginen investointi. Uudet näkökulmat, luova ajattelu ja halu oppia voivat muuttaa organisaation suuntaa, kulttuuria ja kilpailukykyä. Tämän päivän nuoret ovat huomisen osaajia, asiantuntijoita ja johtajia – mutta vain, jos joku uskoo heihin ensin.

Ole sinä se johtaja, joka näkee mahdollisuuden siellä, missä muut näkevät kokemattomuutta. Uskalla palkata tulevaisuuden osaaja.

Tutustu Suomalainen työ ry:n Nollatilanne-kampanjasivuun sekä tutkimuksiin.

Lisää blogi-kirjoituksia

Blogi

Trumpille mokakin on voitto – suomalainen ohittaa onnistumisensa

Moni meistä aloittaa työpäivänsä avaamalla koneen viimeistään aamukahdeksalta ja istuu ruudun ääressä myöhään iltapäivään asti,…
Blogi

Nollatilanteesta töihin

Muistatko, kun aloitit? Kun katsoit itsevarmasti – tai epävarmasti – ensimmäistä esihenkilöäsi silmiin työhaastattelussa. Sinussa…
Blogi

Kokemattomien nuorten palkkaaminen on Suomelle elintärkeä teko 

Kokemattomien nuorten palkkaaminen on Suomelle elintärkeä teko   Kevään uutiset ovat kertoneet, että tänä vuonna kesätyöpaikan…

Suomalainen työ