Hoppa till innehåll

Vanliga frågor

På den här sidan hittar du svar på vanliga frågor vi får angående följande ämnesområden:

Tveka inte att kontakta våra experter om du ännu funderar på något.

Ansökningsprocessen för märkena:

Hur ansöker man om rätt att använda märkena

För att få rätt att använda ett märke krävs det att företaget är medlem i Suomalainen työ ry. Medlemsansökan fylls i på samma gång som man ansöker om rätt att använda ett märke

Lähetämme linkit hakemuksiin sähköpostitse, kun täytät ensin verkkosivuillamme olevan esitietolomakkeen. Autamme tarvittaessa hakemuksen täytössä puhelimitse.

Vi skickar länkar till ansökningsblanketterna per e-post när du först fyller i förhandsuppgiftsblanketten som finns på vår webbplats. Vid behov hjälper vi dig per telefon att fylla i ansökan

Vem behandlar ansökningarna och beslutar om märkestillstånden?

Medlemsansökningarna behandlas på styrelsens möten och ansökningar om rätt att använda märken på respektive märkeskommittés möte. Kommittéerna består av experter inom olika branscher. Efter behandlingen får du ett meddelande per e-post om huruvida din ansökan har godkänts. För att ansökan ska hinna till behandling på ett visst möte är det bra att skicka den veckan innan mötet hålls. 

Se mötesschemana här

Hur får jag tag på märkeslogotyperna och anvisningarna

När din ansökan är godkänd får du personliga inloggningsuppgifter till extranet-medlemstjänsten där du kan ladda ner de officiella logotyperna för märkena i olika filformat, den grafiska anvisningen, bilder för sociala medier, meddelandemallar och andra kommunikationstips

I extranet-medlemstjänsten hittar du även undersökningar, material om aktuella kampanjer, inspelningar från våra evenemang samt presentationsmaterial.

Hur övervakas användningen av märkena?

Varje märke beviljas enligt specifika kriterier. Varje år ska företagen underrätta Suomalainen työ ry om eventuella ändringar i de nyckeltal som påverkar användningen av märkena. Vid behov besöker vi företaget och kontrollerar om kriterierna uppfylls. Märkeskommittén har rätt att annullera företagets rätt till märket om det bryter mot lagen eller bestämmelser, till exempel på basis av Valviras utlåtande eller något annat myndighetsbeslut.

Konsumenterna och konkurrenterna sköter också för sin del om övervakningen av märkesanvändningen, och de kan anmäla missbruk eller misstanke om missbruk av märken till Suomalainen työ ry. Relativt sällan framkommer det missbruk. Om du misstänker missbruk kan du anmäla det till oss per e-post till asiakaspalvelu@suomalainentyo.fi.

Vad kostar användningsrätten till ett märke?

Medlemsavgiften utgörs av en avgift som baserar sig på företagets totalomsättning samt en avgift för rätten att använda märket, som är 0,01 procent av omsättningen för de produkter eller tjänster som märket beviljas för. Avgiften är 97–5 900 euro per år beroende på företagets omsättning. 

Med hjälp av medlemsavgiftsräknaren kan du kontrollera hur stor din avgift kommer att vara

Ansöks märket för en enskild produkt, produktgrupp, tjänst eller för företaget?

Märkena Nyckelflaggan och Design from Finland kan ansökas för enskilda produkter, produktgrupper eller tjänster. Observera att det finns separata ansökningsblanketter för produkter och tjänster när det gäller Nyckelflaggan. Om du ansöker om Nyckelflaggan för en webbutik används ansökningsblanketten för tjänster.

Märket Ett samhälleligt företag ansöks för hela företagets affärsverksamhet.

Märket Nyckelflaggan:

Hurdana företag kan ansöka om rätt att använda märket Nyckelflaggan?

Märket Nyckelflaggan är ett registrerat kollektivmärke som beviljas av Suomalainen työ ry och som kan beviljas ett företag som är medlem i Suomalainen työ ry, har ett FO-nummer och uppfyller kriterierna för märket. Nyckelflaggan-märket kan beviljas en produkt som tillverkats i Finland eller en tjänst (inkl. webbutik) som produceras i Finland av ett företag i finsk ägo).

Vem beviljar märket Nyckelflaggan?

Märket förvaltas och dess användning övervakas av Suomalainen työ ry. Märket Nyckelflaggan beviljas av en kommitté som består av opartiska experter på basis av ansökan. Kommittén sammanträder sju gånger per år.  Märket beviljas i regel för tre år åt gången

Vilka är kriterierna för att Nyckelflaggan ska beviljas? / Vad frågas på ansökningsblanketten för märket Nyckelflaggan?

Nyckelflaggan-märket kan beviljas en produkt eller produktgrupp som tillverkas i Finland. I samma produktgrupp kan inkluderas produkter som har en liknande tillverkningsprocess. Dessutom ska graden av inhemskt ursprung vara minst 50 procent för produkten. Graden av inhemskt ursprung innebär andelen finländska kostnader av produktens självkostnadsvärde. I beräkningen beaktas alla kostnader som gäller tillverkningen av produkten, såsom råvaror, komponenter samt rörliga och fasta kostnader för produkten, såsom löner.

Märket Nyckelflaggan kan även beviljas för en tjänsteprocess som ett företag producerar. I ansökan ska man förklara de olika arbetsskedena i tjänsteproduktionen samt beskriva hur företaget producerar så kallat immateriellt arbete åt sina kunder. Dessutom ska tjänsteföretaget ha en betydande inhemsk ägarandel, och ledningen och företagets huvudkontor i Finland.

Märket Nyckelflaggan kan även beviljas för finländska webbutiker. Webbutiken ska vara ett företag i finsk ägo som betjänar kunder från Finland och vars lager, huvudkontor och ledning finns i Finland. Tjänsten produceras i Finland och leveranserna sker från Finland. Webbutikens betalnings- och leveransvillkor samt registerutdraget och dataskyddsbeskrivningen enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning ska presenteras tydligt.

Se kriterierna i sin helhet här

Vilken nytta har företag av märket Nyckelflaggan?

Nyckelflaggan är ett ursprungsmärke med tydliga kriterier som övervakas av Suomalainen työ ry. Företag kan synliggöra det finländska ursprunget för sina produkter och tjänster med hjälp av det kända, ansedda och pålitliga märket.

Till exempel enbart den finska flaggan garanterar inte ursprungslandet för en produkt, eftersom det saknas tydliga anvisningar för att använda flaggan och ingen aktör övervakar användningen av den finska flaggan på produkter. Missbruk av den finska flaggan kan anmälas till Konkurrens- och konsumentverket.

Vad frågas på ansökningsblanketten för märket Nyckelflaggan?

I ansökningsblanketten frågas det bland annat om företagets basinformation, produktens/produktgruppens tillverkningsprocess och användningsändamål. I ansökan fyller man dessutom i en kalkyl över graden av inhemskt ursprung, eftersom både produkten och tjänsten ska ha en grad av inhemskt ursprung som överstiger 50 procent. Om märket ansöks för en tjänst efterfrågas en beskrivning av tjänsteprocessen samt en utredning om ägarna och ägarandelarna. Observera att det finns separata ansökningsblanketter för produkter och tjänster.

Du kommer åt ansökningsblanketten genom att först fylla i förhandsuppgiftsblanketten

Hur mycket Nyckelflaggan-märken har det beviljats och var ser jag för vilka produkter och tjänster märket beviljats??

Det har beviljats tusentals märken. Nyckelflaggan används av sammanlagt cirka 8 750 företag (december 2024) och användningsrätter har beviljats enligt följande:

  • Tillverkat i Finland – 4 600 användningsrätter
  • Finländsk service – 6 300 användningsrätter
  • Finländsk webbutik – 400 användningsrätter

Via märkes- och företagssökningen ser du det aktuella antalet företag.

Hur länge har Nyckelflaggan-märket beviljats?

Nyckelflaggan skapades ursprungligen som en kampanjsymbol för inhemska produkter 1965, och 1975 blev den ett officiellt ursprungsmärke då man började bevilja märket enligt ansökan för produkter som tillverkats i Finland.

Nyckelflaggan har också beviljats för finskägda företags tjänster sedan 1995 och för finländska webbutiker sedan 2022.

Vad innebär grad av inhemskt ursprung?

Graden av inhemskt ursprung räknas för hela tillverkningsprocessen – ända från inledningsskedet till dess att varan är färdig vid porten till ”produktionsanläggningen”. Kalkylen tar fram andelen finländska kostnader i tillverkningsprocessen, dvs. andelen finländska kostnader av självkostnadsvärdet. Graden av inhemskt ursprung ska vara minst 50 procent av självkostnadsvärdet för Nyckelflaggan-produkter. Kalkylen görs i euro på årsnivå eller per produkt.

Självkostnadsvärde: Det som tillverkningen av produkten kostar för företaget med beaktande av de väsentliga tillverkningskostnaderna, såsom råvaror och material, del- och halvfabrikat eller underleveranser och lönekostnader (exkl. företagets vinster och skatter).

Vid behov kan du utnyttja vår mall för kalkylering av graden av inhemskt ursprung innan du fyller i ansökan. Du kan begära mallen från asiakaspalvelu@suomalainentyo.fi.

Varför är kravet på grad av inhemskt ursprung för att Nyckelflaggan ska beviljas 50 procent, och inte 100 procent?

I Finland tillverkas inte eller kan man inte få tag på alla råvaror eller del- och halvfabrikat som behövs i inhemska produkter. Därför kan graden av inhemskt ursprung inte vara 100 procent. Graden av inhemskt ursprung räknas utifrån produktens självkostnadspris. Då ökas inte de finländska kostnaderna av de kostnader som köparen betalar efter att produkten skickas förpackad ut från fabriken.

För Nyckelflaggan-produkterna har kravet på graden av inhemskt ursprung varit 50 procent ända sedan den började beviljas 1975.

Vi har endast beviljats Nyckelflaggan för en produkt. Hur ansöker vi om märket även för andra produkter som vi tillverkar?

Om produkterna hör till samma produktgrupp eller är jämförbara med de produkter som redan fått tillstånd vad gäller graden av inhemskt ursprung och tillverkningsprocessen kan tillstånd ansökas för nya produkter genom en utvidgningsansökan. Den finns i vår extranet-medlemstjänst

Om den nya produkten avviker avsevärt från de produkter som redan har tillstånd ska en ny ansökan lämnas via extranet-medlemstjänsten

Kan man ansöka om Nyckelflaggan för livsmedel, och måste alla råvaror vara inhemska?

Nyckelflaggan kan ansökas för alla produkter som tillverkats i Finland, även livsmedel. Eftersom Nyckelflaggan är ett märke för finländskt arbete och inte för råvaror krävs det inte att alla råvaror kommer från Finland. I ansökan ska man förklara tillverkningsfaserna, dvs. specificera vad som sker i respektive tillverkningsfas. Kommittén behöver alltså få en klar bild av hur processen framskrider och produktens förädlingsvärde ökar.

Nyckelflaggan får dock inte vilseleda någon. I fråga om livsmedel uppmanar vi att alltid använda textversionen Tillverkad i Finland för Nyckelflaggan-logotypen och vi uppmanar företag att informera i samband med Nyckelflaggan om den primära ingrediensen kommer från något annat land än Finland.

En närmare anvisning om ansökan om tillstånd för livsmedel finns här

Hur kan märket Nyckelflaggan användas?

Användningen av märkena styrs av innehållet i de märkestillstånd som företagen beviljats, dvs. de korrekta märkeslogotyperna ska alltid användas i samband med den produkt eller tjänst för vilken märket beviljats. Märkeslogotypen för produkter kan användas till exempel på produktförpackningar, i reklam, på webbplatser, sociala medier, i kataloger och erbjudanden. Märket för tjänster kan användas till exempel på företagets webbplats, i kundpresentationer, på mässor och olika evenemang. I Nyckelflaggan-webbutiker ska logotypen med texten ”En finländsk webbutik”.

Märket för tjänster kan aldrig användas på produkter. Märket Nyckelflaggan får inte användas så att den vilseleder konsumenten eller ger en felaktig bild av produkten eller tjänsten.

Ett företag kan använda märket Nyckelflaggan även i kommunikationen av sin image om över 75 procent av företagets omsättning består av produkter eller tjänster för vilka användningsrätt till Nyckelmärket beviljats. Då är det bra att förena Nyckelflaggan-logotypen med företagets egen logotyp.

Hur ansöker man om Nyckelflaggan för Private Label-produkter?

Suomalainen työ ry måste känna till alla de produktgrupper/produkter där märket Nyckelflaggan används. Detta är viktigt för produktens spårbarhet och Nyckelflaggan-märkets pålitlighet, framför allt om tillverkarens namn inte finns angiven på förpackningen. Vi rekommenderar emellertid transparens.

När det gäller stora handelsföretag ansöker tillverkaren av produkten i regel om rätt att använda märket Nyckelflaggan, eftersom tillverkaren känner till tillverkningsprocessen samt graden av inhemskt ursprung, vilken ska förklaras närmare i ansökningsblanketten. Då ombesörjer tillverkaren även i praktiken allt som gäller tillståndet att använda Nyckelflaggan. Tillverkningsföretaget ska också vara medlem i Suomalainen työ ry.

Om en marknadsförare/försäljare själv vill svara för tillståndet att använda Nyckelflaggan ska företaget ansöka om rätt att använda märket för produkten. Om tillverkaren inte vill avslöja sin kostnadsstruktur för sin samarbetspartner kan tillverkningsföretaget lämna kalkylen över graden av inhemskt ursprung direkt till föreningen. All information som lämnas är konfidentiell. Dessa utgör avtalsfrågor mellan samarbetspartnerna.

En närmare anvisning om ansökan om tillstånd för Private Label-produkter finns här

I kriterierna för Nyckelflaggan anges det att kommittén i sitt beslut dessutom beaktar uppfattningen om det finländska ursprunget. Vad betyder detta?

En Nyckelflaggan-produkt är alltid tillverkad i Finland och produkten måste även uppfylla kravet på graden av inhemskt ursprung, som är minst 50 procent av produktens självkostnadsvärde. Dessa kriterier ska alltså alltid uppfyllas.

Uppfattningen om det finländska ursprunget är en tilläggsfaktor som bidrar till kommitténs beslut om beviljande av Nyckelflaggan. I fråga om vissa ansökningar om Nyckelflaggan har vi hamnat i en situation där de övriga kriterierna för Nyckelflaggan uppfylls, men uppfattningen är utländsk. Då kan kommittén avslå ansökan om rätt att använda Nyckelflaggan.

Räcker det med enbart förpackning i Finland för att få rätt att använda Nyckelflaggan?

I bedömningen av ansökan fastställer kommittén först om det är fråga om tillverkning, dvs. är det fråga om en process där råvarornas förädlingsvärde ökar och där det sker genuin industriell tillverkning. Enbart förpackning av produkten räcker inte och uppfyller inte kriterierna för Nyckelflagga.

Kan Nyckelflaggan beviljas åt en sådan webbutik där man säljer andras produkter eller utländska produkter?

Ja.  Finländska företag som säljer sina egna produkter eller som är återförsäljare av andras produkter i sina webbutiker kan få Nyckelflaggan för sin webbutik, oberoende av om produkterna är utländska eller finländska. Detta beror på att märket beviljas för webbutikstjänsten, inte för produkterna.

Olika marknadsplatsaktörer som till exempel fokuserar på att förmedla varor exempelvis från Kina till övriga världen eller mellan olika webbutiker kan dock inte ansöka om Nyckelflaggan. Lokaliserade webbutiker som opereras från utlandet kan inte heller ansöka om Nyckelflaggan. Lagret måste finnas i Finland och leveranserna måste ske från Finland. En webbutik med rätt att använda Nyckelflaggan ska alltid drivas av ett finländskt företag som betjänar kunderna på finska.

Om Nyckelflaggan anges i produktinformationen ska produkterna i fråga vara beviljade rätt att använda Nyckelflaggan. Däremot ansöker tillverkaren av produkten i fråga om Nyckelflaggan för respektive produkt.

Märket Design from Finland:

Hurdana företag kan ansöka om rätt att använda märket Design from Finland?

Märket Design from Finland är ett registrerat kollektivmärke som beviljas av Suomalainen työ ry och som kan beviljas ett företag som är medlem i Suomalainen työ ry, har ett FO-nummer, sitt huvudkontor i Finland och uppfyller kriterierna för märket. Märket kan beviljas produkter, produktgrupper eller tjänster som är designade i Finland på ett professionellt, ansvarsfullt och användarvänligt sätt. Tillverkningslandet kan vara Finland eller något annat land.

På ansökningsblanketten ska produkt eller tjänst väljas som huvudkategori. Om man vill ansöka om märket för både produkter och tjänster ska man lämna två separata ansökningar.

Vem beviljar märket Design from Finland?

Märket förvaltas och dess användning övervakas av Suomalainen työ ry. Märket Design from Finland beviljas av en kommitté som består av opartiska experter på basis av ansökan. Kommittén sammanträder fem gånger per år. Rätten att använda märket beviljas för tre år åt gången

Vilka är kriterierna för att märket ska beviljas?

Det ska vara ett finländskt företag som har sitt huvudkontor i Finland. Företaget ska investera i design, ta hänsyn till användarvänlighet i formgivningen av sina produkter/tjänster, kommunicera öppet om tillverkningslandet för sina produkter samt vara medvetet om riskerna i anknytning till sina leverantörer och sträva efter att minimera dem.

Se kriterierna i sin helhet här

Vilken nytta har ett företag av märket Design from Finland?

Märket Design from Finland är ett kollektivmärke med tydliga kriterier som övervakas av Suomalainen työ ry. Med hjälp av märket kan företaget kommunicera till sina kunder att en produkt eller tjänst är designad i Finland på ett professionellt, ansvarsfullt och användarvänligt sätt samt att man har investerat i designen. Tack vare märket kan man dessutom skilja sig från konkurrenterna och kommunicera högklassigt finländskt designkunnande, även internationellt.

I vilket skede av en produkts/tjänsts livscykel kan jag ansöka om märket?

För att ett företag ska kunna ansöka om märket Design from Finland ska produktens/tjänstens formgivningsprocess vara färdig och det ska finnas bilder av produkterna. Företaget ska också ha en aktiv webbplats eller någon annan elektronisk plattform där man kan bekanta sig med produkten. Märket kan endast sökas för produkter som åtminstone tillverkas i korta serier. För helt unika verk eller produkter kan märket inte beviljas.

Vad frågas på blanketten för ansökan om märket?

På ansökningsblanketten frågas det bland annat om företagets basinformation, omsättningen för den senaste avslutade räkenskapsperioden i fråga om de produkter/tjänster för vilka märket söks, arbetserfarenhet och utbildning som formgivarnas design baserar sig på, värdet på eventuella köpta designtjänster, en beskrivning av designprocessen samt uppgifter om produktionskedjans transparens och tillverkningsland. Om du ansöker om märket för en tjänst frågas det dessutom efter en tjänstebeskrivning. Du behöver bifoga logotypen av produktmärket och bilder av produkterna/tjänstekonceptet.

Om du ansöker om märket både för produkter och tjänster ska du fylla i separata ansökningar för båda. Du får anvisningar om ansökan genom att först fylla i förhandsuppgiftsblanketten

Hur mycket Design from Finland-märken har det beviljats och var ser jag för vilka produkter och tjänster märket beviljats?

Det har beviljats flera hundra rättigheter att använda märkena. Du ser alla gällande märkestillstånd på sidan Märkes- och företagssökning

Varför inrättades märket Design from Finland och hur länge har det beviljats?

Märket Design from Finland lanserades 2011 på initiativ av arbets- och näringsministeriet för att lyfta fram företag som har satsat på professionell design. Ett mål var att stödja dessa företags internationalisering. De immateriella arbetet som sker vid sidan om tillverkning skapar allt fler jobb i Finland. Det innebär bland annat formgivning av produkter och tjänster.

Räcker det att ange Made in EU för att uppge tillverkningslandet?

Enbart Made in EU räcker inte för att ange produkternas tillverkningsland, utan alla länder ska anges per produkt och kommuniceras öppet till konsumenten.

Märket Ett samhälleligt företag:

Hurdana företag kan ansöka om rätt att använda märket Ett samhälleligt företag?

Märket Ett samhälleligt företag är ett registrerat kollektivmärke som beviljas av Suomalainen työ ry och som kan beviljas ett företag som är medlem i Suomalainen työ ry, har ett FO-nummer, sitt huvudkontor i Finland och uppfyller kriterierna för märket vad gäller samhälleligt företagande.

Vad är samhälleliga företag?

Syftet med samhälleliga företag är att med sin affärsverksamhet producera samhällelig eller ekologisk nytta. Dessa företag informerar öppet om sitt mål att producera nytta och de använder största delen av sin vinst för att främja det målet.

Märket har beviljats många väldigt olika företag, föreningar och stiftelser oavsett bolagsform. Märket används till exempel av många företag inom omsorgsbranschen, aktörer inom miljösektorn och kultursektorn samt tillhandahållare av hälso- och sjukvårdstjänster.

Vem beviljar märket Ett samhälleligt företag?

Märket förvaltas och dess användning övervakas av Suomalainen työ ry. Märket Ett samhälleligt företag beviljas på basis av ansökan av en kommitté som består av opartiska experter och som sammanträder fyra gånger per år. Märket beviljas i regel för tre år åt gången, men kommittén kan även bevilja märket för en kortare tid, till exempel ett år.

Kan ett nygrundat företag ansöka om rätt att använda märket?

Nya organisationer som nyligen inlett sin verksamhet kan initialt få användningsrätt till märket för ett år, även om de inte ännu har upprättat sitt första bokslut. Organisationen måste dock kunna påvisa att de har affärsverksamhet och omsättning, via vilken de producerar samhällelig nytta.

Vilka är kriterierna för att märket ska beviljas?

Företagets syfte ska vara att producera samhällelig nytta med sin affärsverksamhet och merparten av vinsten ska användas till att främja detta samhälleliga mål. Företaget har ett nytt verksamhetssätt i fråga om sitt samhälleliga uppdrag och dess affärsverksamhet är transparent och i enlighet med god förvaltningssed. Företaget ska fastställa sitt samhälleliga mål och sitt sätt att använda vinsten i sin bolagsordning, sina stadgar eller genom någon annan utredning.

Se kriterierna i sin helhet här

Vilken nytta har ett företag av märket Ett samhälleligt företag?

Märket är ett tillförlitligt sätt att kommunicera att företaget producerar samhällelig nytta via sin affärsverksamhet.  Märket kan på så sätt bland annat påverka konsumenternas och kommunala beslutsfattares köpbeslut. Märket ökar även de samhälleliga företagens ryktbarhet.

I vilket skede av ett företags livscykel kan jag ansöka om märket?

Ett företag kan ansöka om märket i det skedet då verksamheten har inletts och tjänsterna redan konkret har börjat produceras på marknaden. Även start-up-företag i inledningsskedet av affärsverksamheten kan ansöka om märket, men i ansökningsskedet måste man kunna påvisa att företaget redan har verksamhet. I ansökningsskedet måste det dessutom åtminstone finnas en plan och verksamhetsprincip angående hur vinsten kommer att användas.  

Kommittén kan i regel behandla sådana företags ansökningar, vars verksamhet man kan bekanta sig med på nätet, till exempel via företagets webbplats. 

Vad frågas på blanketten för ansökan om märket?

Utöver att företagets basinformation anges i ansökan ska man beskriva målet med företagets produktion av samhällelig nytta samt hur företaget använder eventuella vinster/överskott som uppkommer av affärsverksamheten för att främja sitt mål. I ansökan ska man dessutom informera om hur verkningsfullheten av företagets verksamhet mäts och huruvida affärsverksamheten är transparent och ansvarsfull. Till ansökan ska fogas organisationens logotyper, bokslutet för den senaste avslutade räkenskapsperioden eller någon annan utredning om att affärsverksamheten inletts samt ett dokument varav det framgår hur vinst/överskott används.

Du kommer åt ansökningsblanketten genom att först fylla i förhandsuppgiftsblanketten

Varför inrättades märket Ett samhälleligt företag och hur länge har det beviljats?

Märket Ett samhälleligt företag har inrättats för att det bidrar till att tillförlitligt identifiera samhälleliga företag. Med hjälp av märket vill man öka ryktbarheten och statusen för samhällelig företagsverksamhet. I Finland känner man inte ännu så bra till samhällelig företagsverksamhet, trots att företagen har en betydande roll för lösning av samhälleliga problem och miljöproblem. Samhällelig företagsverksamhet förväxlas även lätt med välgörenhet, sociala företag och företags samhällsansvar.

Märket lanserades 2011. Man tog modell för märkeskriterierna bland annat från Storbritannien, där samhälleligt företagande går långt tillbaka i tiden. En arbetsgrupp tillsatt av arbets- och näringsministeriet nådde slutsatsen att märket bör implementeras i Finland och dess mål var att skapa förnyelse och innovation i offentligt finansierade tjänster i form av denna affärsverksamhetsmodell. Suomalainen työ ry fick ansvar för märkesförvaltningen.

Hur mycket Ett samhälleligt företag-märken har det beviljats och var ser jag för vilka produkter och tjänster märket beviljats?

Det har beviljats hundratals märken. Det aktuella antalet och beskrivningar av de företag som beviljats märket ser du på sidan Märkes- och företagssökning

Får samhälleliga företag offentliga understöd

Samhälleliga företag får inga andra offentliga understöd än företag i allmänhet. De bedriver lönsam affärsverksamhet och konkurrerar på samma marknader som övriga företag.

Suomalainen työ ry och medlemskapet

Är Suomalainen työ ry samma som Suomalaisen työn liitto?

Ja, Suomalaisen työn liitto bytte år 2024 namn till Suomalainen työ ry.

Vad innebär medlemskap i Suomalainen työ ry?

För att kunna ansöka om de märken (Nyckelflaggan, Design from Finland och Ett samhälleligt företag) som Suomalainen työ ry förvaltar krävs det medlemskap i Suomalainen työ ry. Medlemskap och rätt att använda märken ansöks på separata ansökningsblanketter. Som medlem ingår företaget i en värdegemenskap som nätverkar och träffas regelbundet på olika intressentgruppsmöten. Medlemsföretagen får stöd för sin information och kommunikation genom Suomalainen työ ry:s kanaler och färdiga material. Dessutom får företagen tillgång till viktig undersökningsdata och kan dra nytta av föreningens experter.

Företag kan också bli medlem i Suomalainen työ ry även om man inte ansöker om rätt att använda något märke. Detta är ett enkelt sätt att kommunicera om det egna företagets värden och ansvarsfullhet.

Vilka har grundat Suomalainen työ ry och varför grundades föreningen?

Suomalainen työ ry grundades ursprungligen av samma folkbildare och industripatroner som även grundade Handelshögskolan och Handelskammaren.

År 1912 vid grundandet var Finland ett storfurstendöme som hörde till Rysslands multinationella imperium. Förbundet för bildning och industri (Förbundet för inhemskt arbete) var en del av Finlands självständighetssträvan

Suomalainen työ ry grundades ursprungligen för att ordna veckan för främjande av den inhemska industrin, den finländska veckan. Den finländska veckan ordnades flera gånger mellan åren 1913 och 1975. Den stora folkfesten omfattade seminarier, konserter, utomhusfester, reklamparader, skyltfönstertävlingar och industriutställningar.

Vem äger Suomalainen työ ry?

Suomalainen työ ry har ingen egentlig ägare, utan medlemmarna utövar den högsta beslutanderätten i organisationen som har formen förening. Vi är en expertorganisation och en icke-vinstdrivande förening, vars verksamhet finansieras genom de medlemsavgifter som medlemsföretagen och -organisationerna betalar.

Den högsta beslutanderätten har fullmäktige, som består av medlemsföretagen och representanter för olika organisationer, som väljs årligen vid ett valmöte. Styrelsen som utses av fullmäktige sammanträder sex gånger per år under ledning av sin ordförande. Under styrelsen verkar kommittén för märket Nyckelflaggan, kommittén för märket Design from Finland, kommittén för märket Ett samhälleligt företag samt Suomalainen työ ry:s personal. 

Du kan bekanta dig närmare med organen här.

Får Suomalainen työ ry statligt understöd?

Vi är inte beroende av statliga understöd. Vi är också en organisation som är oberoende av arbetsmarknadsorganisationerna och en förening som är helt finansierad av våra medlemsföretag.

Hurdana företag är medlemmar i Suomalainen työ ry?

Våra medlemsföretag kommer från alla branscher och är allt från mikroföretag till storsysselsättare. Merparten av medlemsföretagen hör till sektorn små och medelstora företag.

Vilka medlemsförmåner har Suomalainen työ ry?

När du ansöker om rätt att använda ett eller flera av våra märken (Nyckelflaggan, Design from Finland och Ett samhälleligt företag) blir du samtidigt medlem i Suomalainen työ ry och får förutom rätten att använda det märke du ansökt om även tillgång till alla förmåner. Du kan också bli medlem utan att ansöka om rättighet att använda märket, utan för att nyttja våra medlemsförmåner.

Som medlemsföretag kan du kostnadsfritt delta i alla våra utbildningar och evenemang, och du kan utnyttja inspelningar från evenemang. Varje år genomför vi kampanjer som är gemensamma för våra medlemmar, där vi ger alla tillgång till kostnadsfritt material. Vi har också regelbundet samarbete på olika nivåer när det gäller kommunikation med våra medlemsföretag och lyfter också fram våra medlemmar i våra egna kanaler

Våra medlemmar har full tillgång till regelbundna undersökningar om konsumenter, B2B-köpare och offentliga upphandlingar. Värdefull forskningsdata kan nyttjas till exempel inom försäljning och marknadsföringskommunikation.

Mitt företag är medlem i Suomalainen työ ry, men varför får jag inte ert nyhetsbrev eller inbjudningar till utbildningar?

Vi skickar vårt nyhetsbrev och evenemangsinbjudningar till de personer i företagen vars kontaktuppgifter vi har i vår kunddatabas. Du kan be att dina kontaktuppgifter läggs till genom att skicka e-post till oss till asiakaspalvelu@suomalainentyo.fi. Samtidigt får du personliga inloggningsuppgifter till extranet-medlemstjänsten, där man även kan redigera uppgifterna för företagens kontaktpersoner.

Var hittar jag alla produkter och tjänster som har beviljats något märke?

Via Märkes- och företagssökningen hittar du alla produkter, tjänster, webbutiker och företag som beviljats märkena Nyckelflaggan, Design from Finland eller Ett samhälleligt företag. Du kan söka och bläddra i uppgifterna över produkter och tjänster som beviljats ett märke per märke, typ, målgrupp eller kategori

Var hittar jag extranet-medlemstjänsten?

Inloggningen till medlemstjänsten sker via högra övre kanten på vår webbplats www.suomalainentyo.fi eller via denna direkta länk

Hur loggar jag in i extranet-medlemstjänsten?

Man loggar in i extranet-medlemstjänsten med personliga inloggningsuppgifter, fornamn.efternamn.ext@suomalainentyo.fi och det tillhörande lösenordet, som skapas vid den första inloggningen. Observera att även bokstäverna ä och ö används i namn. I systemet kan det finnas flera personer med samma namn, varvid det bildas ett tal efter efternamnet.

Nya personer som loggar in i extranet för första gången:

Inloggningsuppgiften bildas när du fyller i förhandsuppgiftsblanketten för ansökan om medlemskap eller märke. Du får anvisningar om hur du skapar ett lösenord till din e-post. Efter att medlemskapet/märket har godkänts hittar du bland annat material av olika slag i vår medlemstjänst.

Kontaktpersoner i medlemsföretag som redan finns i vårt kundregister:

Om du har glömt ditt lösenord kan du skapa ett nytt lösenord genom att klicka på länken ”Unohtuiko salasana?” (glömde du lösenordet) på inloggningssidan till medlemstjänsten. Användarnamnet har alltid formatet fornamn.efternamn.ext@suomalainentyo.fi.

Suomalainen työ