Siirry sisältöön

Tytti Bergman: ”Olemme luottamus­bisneksessä”

Anna Niemelä

Kuvassa Tytti Bergman

Työmaalla -haastattelusarja


Ihmiset, luottamus ja laatu ovat tukipilarit, joihin PwC:n työ nojaa. Ilman niitä ei ole liiketoimintaa, henkilöstöjohtaja Tytti Bergman sanoo. Siksi yhtiö haluaakin vahvistaa henkilöstönsä muutoskyvykkyyttä ja varmistaa, että osaaminen vastaa myös tulevaisuuden tarpeita.

Luottamusta yhteiskuntaan ja demokratiaan koetellaan tällä hetkellä monella tavalla. PwC tekee työtä, jossa luotettavuus on äärimmäisen tärkeää. Se vastaa esimerkiksi suurten pörssiyhtiöiden tilintarkastuksesta, yritysten veroneuvonnasta ja konsultoi erilaisissa liiketoimintaan liittyvissä asioissa kuten yrityskaupoissa.

”Olemme luottamusbisneksessä. Asiakkaat antavat meidän vastuullemme erittäin tärkeitä asioita. Meidän pitää lunastaa luottamus toiminnassamme. Ajattelemme, että työllämme on myös luottamusta rakentava rooli koko yhteiskunnassa”, PwCn henkilöstöjohtaja Tytti Bergman sanoo.

Luottamus yrityksen toimintaan rakentuu luotettavista ihmisistä ja laadukkaista toimintatavoista. Jokaisen asiantuntijan integriteetti on PwC:lle tärkeä arvo. Integriteetti tarkoittaa suoraselkäisyyttä, sitoutumattomuutta, rehellisyyttä ja oikein toimimista myös vaikeissa tilanteissa.  

”Kaiken mitä teemme, pitää kestää läpivalaisua. Pidän kerran kuukaudessa perehdytyksen uusille asiantuntijoillemme. Siellä käyn aina läpi integriteetin merkitystä. Jokaisen asiantuntijan pitää ottaa puheeksi, jos jossakin projektissa ei toimittaisi oikein”.

Resilienssitaitoja koko tiimille

Nopeasti muuttuva maailmantilanne, taloudelliset haasteet ja toimintaympäristön kriisit haastavat yrityksiä ja niiden työntekijöitä. Vaikeuksista huolimatta toimintakyky ja usko tulevaisuuteen tulisi pystyä säilyttämään. PwC onkin alkanut kouluttaa työntekijöitään resilienssistä eli muutoskyvykkyydestä. Sen sijaan, että keskityttäisiin yksilöiden resilienssin vahvistamiseen, koulutetaan myös koko tiimiä.

”Jotta tiimi voi olla resilientti, sillä pitää olla osaamisia resilienssiin. Tuota osaamista pitää kehittää systemaattisesti”, Bergman sanoo.

Hänen mukaansa tiimin on tärkeää luoda yhteinen visio tulevaisuudesta ja sen edellyttämästä osaamisesta.

”Vision pohjalta mietitään, mitkä ovat sellaisia asioita, jotka varmistavat, että kahden vuoden päästäkin tiimin osaaminen vastaa ajankohtaisiin tarpeisiin. Näkemyksen pohjalta jokainen voi vahvistaa osaamistaan niin, että tiimin kyvykkyys kehittyy. Se luo luottamusta tulevaan ja uskoa siihen, että kyllä me selviydymme”

HR-yksikkö on parhaillaan tekemässä esihenkilöille tukimateriaalia tiimin resilienssistä ja he pitävät tiimeille resilientti tiimi -työpajoja.

”Konseptoimamme toimintamalli on kevyt ja ketterä. Monesti erillisiin koulutuksiin osallistuu yksi tai kaksi tiimin jäsentä ja uuden ajattelun juurruttaminen vie aikaa. Tiimin työpajassa koko tiimi pääsee osallistumaan. Samalla olemme päässeet kehittämään HR-yksikön työntekijöiden fasilitointitaitoja ja laajentaneet osaamistamme”, Bergman iloitsee.

Hyvinvoivat työntekijät luovat menestystä

PwC Suomessa työskentelee 1 400 henkilöä ja yrityksellä on 10 aluetoimistoa. Tytti Bergman on työskennellyt liki puolitoista vuotta PwC Suomen henkilöstöjohtajana. Henkilöstöasioiden lisäksi hän vastaa myös yhtiön eettisistä periaatteista. Bergmanin mukaan PwC:n johtamisessa ihminen on keskiössä.

”Isojen konsulttiyritysten työnantajamielikuva ei yleisesti ole kovin ihmisläheinen, mutta alan sisällä PwC nähdään inhimillisenä. Yrityksen menestymisen kannalta on tärkeää nyt ja tulevaisuudessa, että työntekijämme voivat hyvin. Asiantuntijan osaamisen arvo pääsee kunnolla esiin vasta, kun hänellä on energiaa, intoa ja motivaatiota”.

Asiakkaat odottavat konsulttien antavan ratkaisuja ja ehdotuksia, joita he eivät olisi itse keksineet. Siksi konsulttiyrityksessä onkin huolehdittava osaamisen kehittämisestä ja ylläpidosta sekä kyvystä selvitä muuttuvissa tilanteissa. PwC:llä onkin hyvin vahvat rakenteet ja toimintatavat koulutuksiin sekä muuhun osaamisen kehittämiseen.

”Palautekulttuurimme on vahva ja se korostaa jokaisen ammattilaisen oman kasvun näkökulmaa. Toteutamme 360-asteen arvioinnin ideaa ja palautetta annetaan ja saadaan eri puolilta organisaatiota. Korostamme sitä, että palaute on jatkuvaa keskustelua eri tilanteissa. Palautteen vastaanottaminen on taito muiden joukossa ja sitäkin harjoitellaan”, Bergman sanoo.

Kuva: PwC

Työmaalla-haastattelusarja

Haastattelusarjassa työelämän taiturit yritysten edustajista alansa asiantuntijoihin jakavat aitoja kokemuksiaan ja näkemyksiään työn ytimestä – joskus pilke silmäkulmassa. Jokainen artikkeli tarjoaa ainutlaatuisen ja inspiroivan näkökulman siihen, miten työelämää voi kehittää paremmaksi ja miten työpositiivinen asenne vaikuttaa sekä yksilön että organisaation onnistumiseen.

Anna Niemelä

Anna Niemelä on Wise Words Oy:n työelämäasiantuntija, jolla on pitkä kokemus asiantuntijatyön johtamisesta.

Lisää uutisia

Uutiset

Avainlippu on hirveän vahva brändi

Avainlippu-merkin toimikunnan uusi puheenjohtaja Stina Wikberg haluaa tuoda lisää avoimuutta ja läpinäkyvyyttä merkin myöntämisperusteisiin. Hän…
Uutiset

Ammattimaisen muotoilun merkitys kasvaa koko ajan

Design from Finland -merkin toimikunnan puheenjohtaja Hanna-Kaisa Alanen toivoo, että muotoilu otettaisiin osaksi yritysten prosesseja…
Uutiset

Radikaali luovuus avainasemassa Suomen kilpailukyvyn kehittämisessä

Aalto-yliopisto tarjoaa yhdessä kumppaniorganisaatioidensa kanssa kaikille mahdollisuuden hypätä radikaaliin luovuuteen Suomen kilpailukyvyn kehittämiseksi. Radikaali luovuus…
Suomalainen työ