Taustalla tarina, edessä maailma

transparent image

Suomalainen metsä- ja teknologia-osaaminen ovat maailmankuulua. Samaan vihreään virtaan kytkeytyy metsäkoneita valmistavan Ponssen perustajan Einari Vidgrénin tarina.

Ponsselle suomalaisuus on kaupanteon ja markkinoinnin kulmakivi. Kun vieremäläinen metsäkoneyritys lähti mukaan pörssiin ja ulkomaankauppaan 1990-luvun puolivälissä, haluttiin suomalainen metsäosaaminen nostaa näkyville myös yrittäjätarinan kautta.

Einari Vidgrénin taival tavallisesta metsurista menestyksekkään teollisuusyrityksen perustajaksi ja omistajaksi on Ponssen vahvuus. Yli 40 vuotta toimineen perheyrityksen hallitusta johtaa tällä hetkellä Einari Vidgrénin poika, Juha Vidgrén.

– Metsäalalla työskentelevät ovat kaikkialla hyvin samanlaista porukkaa. Meidän on Einarin tarinan kautta aivan erilaista lähestyä tätä väkeä verrattuna vaikkapa isoon ja kasvottoman sijoitusyhtiön omistamaan yritykseen, hän painottaa.

Ponsse on rakentanut vientiorganisaatiotaan tytäryhtiöiden kautta.

– Näin olemme voineet taata esimerkiksi hyvät huoltopalvelut alalla, jossa työt tehdään kaukana asutuksesta ja haastavissa olosuhteissa, jatkaa Vidgrén.

Avainlippu Ponssella on ollut jo seitsemän vuotta. Sitä käytetään myös ulkomailla.

– Käytämme Avainlippua esimerkiksi tuote-esitteissämme. Suomalaisilla on hyvä maine, ja saamme merkistä tätä kautta lisäarvoa.

Ponsse on aina ollut aktiivinen tuotekehitysyhtiö. Tietokoneet tulivat Ponssen metsäkoneisiin jo 1990-luvun alussa, ja nyt ne keräävät kaadetuista ja käsitellyistä puista tarkkaa tietoa kannoista tehtaalle. Ponssen teknologia- ja tuotekehitysjohtaja Juha Inberg kertoo, että tuotekehitys on ollut menestyksen ehto.

– Olosuhteet eri puolilla maailmaa ovat hyvin erilaiset. Koneiden pitää toimia Siperian pakkasissa ja Brasilian eukalyptusplantaaseilla. Myös maaston suhteen vaatimukset ovat kovat, sillä nykyään puuta korjataan yhä useammin jyrkiltä rinteiltä tai pehmeiltä korjuukohteilta, Inberg kertoo.

Tilauskirjat ovat tällä hetkellä ennätyksellisen täynnä. Kysyntää riittää, kun metsäala yleensäkin voi hyvin. Juha Vidgrénin mukaan tulevaisuuden menestyksen ja kasvun edessä on kuitenkin myös haasteita.

– Koulutus on haaste sekä kotimaassa että maailmalla. Toistaiseksi meidän on ollut helppoa saada hyvää henkilöstöä lähialueilta Vieremän ja Iisalmen ympäristöstä, mutta nykyisin haemme metallipuolen osaajia jo kahdensadan kilometrin säteeltä. Teemme kuitenkin myös varsin hyvää yhteistyötä Ylä-Savon oppilaitosten kanssa, Vidgrén kertoo.

Toinen haaste on logistiikka. Suuria työkoneita ei voida kuljettaa huonokuntoisia teitä pitkin.

– Myös VR on vähentänyt Iisalmesta lähteviä junakuljetuksia vain yhteen viikossa. Jos Suomen viennin halutaan vetävän, pitäisi logistiikan olla kunnossa, Vidgrén sanoo.

Haasteista huolimatta Ponssen tulevaisuus maailmalla näyttää valoisalta, kun metsäkonemarkkinat vain kasvavat.

– Edelleen lähes puolet maailman puunkorjuusta tehdään moottorisahalla, joten työsarkaa kyllä riittää!

Teksti: Tapani Mylly
Kuva: Ponsse

Jaa artikkeli