Psykoterapiaa tarvitseville helposti ja nopeasti – Psykoterapiakeskus Vastaamo

transparent image

Psykoterapiakeskus Vastaamon Vastaamo.fi -verkkopalvelu pyrkii parantamaan psykoterapiahoidon saatavuutta sekä madaltamaan kynnystä hakea hoitoa. Vastaamon 16 terapiakeskusta ympäri Suomen tarjoavat psykologien, psykoterapeuttien ja psykiatrien palveluita. Toimitusjohtaja Ville Tapio kertoo lisää Vastaamon toiminnasta.

Psykoterapiakeskus Vastaamon palvelut kokoavat yhteen paikkaan psykiatrian erikoislääkäripalvelut sekä eri koulutussuuntausten psykoterapiapalvelut. Keskusteluapu on tehokas hoitomuoto esimerkiksi ahdistukseen ja masennukseen. Meidän kauttamme apu on helposti saatavilla, kun voimavarat ovat vähissä.

Toimintamme sai alkunsa vuonna 2009, kun Vastaamo.fi -verkkopalvelu aloitti sote-alan pilottihankkeena. Verkkopalvelu on edelleen toimintamme näkyvin osa ja tavoittaakin yli 750 000 suomalaista vuodessa. Sivustoltamme löytyy esimerkiksi maksuton kysymys-vastaus -palvelu sekä testejä, joista saa apua oman hoitotarpeensa kartoittamiseen. Verkkopalveluillamme haluamme tehdä yhteydenotosta ja hoitoon hakeutumisesta mahdollisimman vaivatonta.

Vastaamon verkkoneuvonta on tuonut esille, että hoito lieviin mielenterveysongelmiin on heikosti saatavilla ja vaikeasti tavoitettavan ammatinharjoittajaverkon takana. Siksi päätimme vuonna 2013 rakentaa verkkoneuvontamme tueksi psykoterapiakeskusten verkoston, joka korjaisi vajetta psykoterapiapalveluiden alueellisessa saatavuudessa. Nyt Vastaamolla onkin jo 16 psykoterapiakeskusta ympäri Suomen.

Psykoterapiasta apua ahdistukseen ja masennukseen

Mitä nopeammin ahdistuneisuus- ja masentuneisuusoireilun alettua hakeutuu keskusteluavun piiriin, sitä parempi. Mielenterveyden ongelmat ovat näin helpommin ratkaistavissa, kun diagnosoitava sairaus voi olla vielä mahdollista ehkäistä. Meidän tehtävämme on toimia väylänä, jonka kautta apu löytyy helposti, kun eilisen kuorma tai huomisen pelko käy liian raskaaksi.

Keskivaikeaa haastavampien mielenterveysongelmien kohdalla ohjaamme potilaan oikeaan paikkaan – erikoissairaanhoitoon tai pitkäaikaista tukea tarvittaessa Kelan kuntoutukseen.

Vastaamon psykoterapiakeskuksiin pääsee ilman lähetettä tai jonotusta. Psykoterapiassa terapeutti voi esimerkiksi auttaa jäsentelemään mieltä painavia asioita tai opettaa uusia ajatusmalleja haasteiden kohtaamiseen. Psykoterapia on tutkitusti vaikuttava hoitomuoto, jota on käytetty Suomessa liian vähän – vain 10 prosenttia masennuksen vuoksi työkyvyttömyyseläkkeellä olevista on saanut psykoterapiaa. Tämän me Vastaamolla tahdomme muuttaa.

Kasvava verkosto vahvistaa myös ennaltaehkäisevää työtä

Haluamme muuttaa yhteiskuntaa vakuuttamalla kunnat ja työnantajat psykoterapian vaikuttavuudesta ja siihen investoimisen kannattavuudesta. Ennaltaehkäisevään hoitoon panostaminen parantaa ihmisten elämänlaatua ja ehkäisee samalla mielenterveysongelmista aiheutuvia taloudellisia kustannuksia. Mielenterveysongelmien hoitamatta jättäminen tuottaa tällä hetkellä suuremmat kustannukset yhteiskunnalle kuin kaikki hoito yhteensä.

Psykoterapiakeskustemme verkosto on laajennut vauhdilla, ja haluamme turvata psykoterapian saatavuuden yhä useammalle mielenterveysongelmien kanssa painivalle. Yhteiskunnallinen yritys -merkin arvojen mukaan huolehdimme kaikista yhteiskuntavastuistamme ja raportoimme niistä avoimesti. Tulevaisuudessa toivomme hoitavamme yhteiskuntavastuumme entistä laajemmalla alueella, valtakunnallisesti.

 

Psykoterapiakeskus Vastaamo on mukana Hyvät yritykset näkyviksi -kampanjassa, joka nostaa esiin hyvää tekeviä yhteiskunnallisia yrityksiä. Nämä yritykset ratkovat yhteiskunnan ja ympäristön ongelmia, toimivat vastuullisesti ja käyttävät vähintään puolet voitostaan toimintansa kehittämiseen tai lahjoittavat sen määrittämäänsä hyvään tarkoitukseen. Hyvät yritykset tunnistat Yhteiskunnallinen yritys -merkistä. www.yhteiskunnallinenyritys.fi

Jaa artikkeli