Odotukset ylittävä – Yliopiston Apteekki

transparent image

Yliopiston Apteekki on Helsingin yliopiston omistama, vuonna 1755 perustettu apteekkikonserni, joka toimii Suomessa, Virossa ja Venäjällä. YA:lla on Suomessa 17 toimipistettä ja valtakunnallisesti YA palvelee Suomen asiakkaita myös netissä. Tietopalvelupäällikkö ja proviisori Katariina Lehtinen kertoo YA:n historiasta, toiminnasta ja yhteiskunnallisesta merkityksestä.

262 vuoden aikana YA on ehtinyt nähdä apteekkialan suuret muutokset: Merkittävimpiä muutoksia on ollut muun muassa reseptien sähköistyminen – vuoden 2017 alusta alkaen kaikki reseptit määrätäänkin ensisijaisesti aina sähköisesti. Digitalisaatio on mahdollistanut reseptilääkkeiden verkkokaupan, jonka suosio ja asiakasmäärä kasvavat parhaillaan voimakkaasti.

YA:lle Yhteiskunnallinen yritys -merkin myöntäminen tuntuu luontaiselta, sillä yhteiskunnan hyväksi toimiminen on koko olemassaolomme tarkoitus. Merkki tekee tämän mukavalla tavalla näkyväksi. Voittomme käytetään koulutuksen ja tutkimuksen ja sitä kautta koko suomalaisen yhteiskunnan hyväksi. Kaikki toimintamme tähtää asiakkaittemme terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen – asiantunteva ja yksilöllinen asiakaspalvelumme on meille ydinasia.

Farmaseutit netissä

Usein asiakkaillemme saattaa tulla kysymyksiä lääkehoidostaan tai muista tuotteistamme vasta kotona. Meiltä kysytään usein esimerkiksi lääkkeiden sopivuudesta raskauden tai imetyksen aikana, lääkkeiden haittavaikutuksista tai yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden ja luontaistuotteiden kanssa. Tästä syystä farmaseuttimme ovat chatissä asiakkaan apuna joka päivä aina aamuseitsemästä puoleenyöhön.

Verkkoapteekkeja on Suomessa muitakin, mutta meistä tekee harvinaisen se, että meiltä voi tilata nettipalvelusta reseptilääkkeitä. Kun asiakas luo käyttäjätunnukset verkkopalveluumme, hän voi tilata omia reseptilääkkeitään chatin kautta. Tilaaminen on kätevää ja turvallista – reseptilääkkeet ja muut tuotteet voi tilata kotiovelle, mökille tai esimerkiksi lähimpään postiin tai R-Kioskille.

Yksi uusimmista palveluistamme on netissä toimiva YA-muistuttaja, joka muistuttaa asiakasta reseptilääkkeiden ostosta, kun hänen edellinen lääke-eränsä on loppumassa. Asiakas saa muistutuksen toiveensa mukaan joko tekstiviestillä tai sähköpostilla ja voi halutessaan tilata seuraavan lääke-erän suoraan kotiin.

Erityistehtävänä terveys

Harvat tietävät, että yhteiskunnallisia erityistehtäviämme on harvinaisten lääkkeiden valmistus. Harvinaisia, lääkärin erikoisreseptin perusteella valmistettavia lääkkeitä tarvitaan silloin kun asiakkaalle ei muutoin löydy juuri sopivaa lääkettä. Vuonna 2016 valmistimme 545 000 lääkevalmistetta, joista suuri osa oli lääkärin reseptillä valmistettavia harvinaisia lääkkeitä.

Muita erityistehtäviämme ovat farmasian opiskelijoiden harjoittelut ja lääkehuoltoon liittyvä tutkimus. Pyrimme itse jatkuvasti kehittämään palveluitamme entisestään ja luomaan asiakkaillemme uutta hyvinvointia, terveyttä ja lääkehoidon onnistumista tukevia palveluita. Yhteiskunnallinen yritys -merkin saaminen on osoitus yhteiskunnallisen vastuumme kantamisesta.

Lue lisää Yliopiston Apteekista

Jaa artikkeli