Kvartsijauheesta keittiöaltaaksi

transparent image

Stalan komposiittialtaat ovat kuumuutta ja kulutusta kestäviä. Ensi silmäyksellä katsojaa miellyttää altaan tyylikäs ulkomuoto, mutta todellinen viehtymys tuotteeseen syntyy kekseliään muotoilun tuomasta käytettävyydestä. Altaat on suunniteltu Suomessa – Design from Finland.

– Komposiittialtaan materiaali on 80 prosenttia kvartsia ja 20 prosenttia sidosaineita. Kvartsi on aluksi jauhemaisessa muodossa, joten se on valettavissa hyvin yksityiskohtaisiin muotoihin. Tästä lähtökohdasta aloimme kehittää uusia toiminnallisia muotoja keittiöaltaisiin. Tavoitteenamme oli parempi käyttökokemus, Stalan muotoilija ja mallistopäällikkö Jari Peltonen kertoo.

Komposiittialtaat kestävät 280 asteen kuumuutta, eivätkä naarmuunnu helposti, vaan ovat helppohoitoisia ja miellyttävän tuntuisia. Altaan reunassa olevaan pieneen kaatoaltaaseen voi kaataa maidot tai kahvit likaamatta pesuvettä. Altaan pohjassa on veden valumista auttava ura. Vaikka altaassa olisi iso kattila, se ei tuki veden virtausta viemäriin. Altaan reunassa olevaan uraan sen sijaan saa valutusastian tai leikkuulaudan tukevasti paikalleen niin, että hanasta valuva vesi ei vuoda käyttäjän syliin.

– Mallistossamme on ollut komposiittialtaita vuodesta 2012 alkaen. Niitä löytyy sekä päältä asennettavaa että huullosasennettavaa mallia mustana, harmaana ja valkoisena. Musta on ehdottomasti suosituin, ja uutuusväri harmaa sopii harmaaseen keittiötrendiin. Kehitämme mallistoa jatkuvasti, ja vastaamme esimerkiksi keittiötasojen materiaalien kehittymiseen. Uusiin keinokivitasomateriaaleihin komposiittiallas sopii erinomaisesti. Keittiötrendit vaihtuvat nykyään nopeammin kuin ennen, jopa muutaman vuoden välein. Muotoilemme kuitenkin aina pitkäikäisiä tuotteita, Peltonen toteaa.

Vuonna 1972 Lahdessa perustetun Stala Oy:n altaat suunnitellaan suomalaisiin ja pohjoismaisiin keittiöihin sopiviksi, ja valtaosa sen allasmalleista valmistetaan ruostumattomasta teräksestä. Mallisto sisältää Lahden tehtaalla valmistettujen tuotteiden lisäksi kansainvälisen yhteistyöverkoston kautta sekä Aasiassa että Euroopassa tuotettuja allasmalleja, kuten komposiittiallastuotteet. Viennin osuus mallistosta on noin 35 prosenttia, ja tärkein viennin alue ovat muut Pohjoismaat. Stala käyttää kaikissa tuotteissaan ja kaikilla markkinoilla Design from Finland -merkkiä.

Teksti: Päivi Brink
Kuva: Stala

Jaa artikkeli